kalomen834

stimolo BANNER 1

Λίγα λόγια για τη σπέκουλα γύρω από την ανεργία (του Γιάννη Αποστολίδη)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Λίγα λόγια για τη σπέκουλα γύρω από την ανεργία

Τίτλοι ρεπορτάζ ενημερωτικών μέσων Ρεκόρ 5ετίας στην ανεργία!!! Χάθηκαν 37.667 θέσεις το Νοέμβριο«Βόμβα» στην απασχόληση: Ρεκόρ χαμένων θέσεων εργασίας, 37.667 νέοι άνεργοι

Τα παραπάνω είναι τίτλοι σε ρεπορτάζ δύο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για τη δημοσιοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου 2016 από το Υπουργείο Εργασίας κλπ…. των στοιχείων του ΕΡΓΑΝΗ

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην Έκθεση:

Τα στοιχεία του Νοεμβρίου, όντως δεν είναι καλά. Το -37.667 είναι η 3η χειρότερη επίδοση από την έναρξη της κρίσης. Χειρότερες επιδόσεις είχαμε μόνο το 2010 και το 2011.

Έχουμε όμως και τα στοιχεία του ενδεκάμηνου. Εκεί όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο. Έχουμε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με επίδοση 125.128.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1

Στο διάγραμμα 1 έχουμε τα δεδομένα από τα ισοζύγια ροών για το μήνα Νοέμβριο.

Στο δε επόμενο διάγραμμα 2 παρουσιάζονται από κοινού τα δεδομένα και του ισοζυγίου ροών Νοεμβρίου, καθώς και τα στοιχεία του ισοζυγίου του ενδεκάμηνου

Τα στοιχεία λοιπόν, όπως συμβαίνει συνήθως, δίνουν τη δυνατότητα εξαγωγής διαφορετικών συμπερασμάτων. Μπορεί λοιπόν ο ενδιαφερόμενος να βλέπει την καταστροφή, αλλά μπορεί και να πανηγυρίζει. Η διαφορά είναι ότι η «σοβαρή» αντιπολίτευση βλέπει την καταστροφή (αγνοώντας – αποκρύπτοντας ότι αυτή τη δημιούργησε) και η «λαϊκιστική κυβέρνηση των κατσαπλιάδων», δεν πανηγυρίζει, αλλά προσπαθεί να βλέπει με ψυχραιμία και σύνεση τα στοιχεία, χωρίς κομπασμούς, η αρμόδια υπουργός δηλώνει: «Τον Ιανουάριο του 2015 είχαμε 1.236.800 ανέργους. Τον Σεπτέμβριο καταφέραμε να ρίξουμε τον αριθμό στο 1.100.000. Κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά βήματα.» 

Κοιτώντας προσεκτικά το 2ο Γράφημα, αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι η απομόνωση κάποιων στοιχείων μπορεί εύκολα να τεκμηριώσει όποια άποψη επιθυμεί ο καθένας. Η ανεργία όμως είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και η θέση των ανέργων είναι αρκετά δύσκολη για να μην επιτρέπει να παίζονται πολιτικά παιγνίδια στην πλάτη τους.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2

Βίοι παράλληλοι για ανεργία - brain drain...

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, είναι αυτό της κατανομής των νέων προσλήψεων ανά είδος σύμβασης εργασίας…. Εδώ αυτοί που όχι μόνο νομοθέτησαν την ελαστικότητα στην απασχόληση, αλλά καθιέρωσαν και την επιδότησή της, κατηγορούν την κυβέρνηση για την «απορρύθμιση» της αγοράς εργασίας! Την ίδια ώρα όμως πιέζουν την κυβέρνηση, να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών και του ΔΝΤ και να τελειώνει με τις καθυστερήσεις με τη δήθεν διαπραγμάτευση και να συμφωνήσει στα εργασιακά για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Τι συμβαίνει λοιπόν εδώ; Η τεράστια καταστροφή που επέφερε η σημερινή κυβέρνηση συνίσταται στο ότι, το 44,77% που ήταν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης το Νοέμβριο του 2014, κατρακύλησε στο 42,62% το Νοέμβριο του 2016. Δεν είναι αδιάφορο ως πρόβλημα… Όμως αυτοί που πήγαν τις ελαστικές σχέσεις (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) από το 10% περίπου στο 55% και πλέον, δεν μπορεί να οδύρονται που η κυβέρνηση δε μπόρεσε να ανατρέψει ακόμη – την κατάσταση και να συγκρατήσει τον κατήφορο.

Άλλος πάλι σε σχόλιο του συμπεραίνει ότι όλο αυτό το κακό, έχει οδηγήσει «223.000 νέοι ηλικίας 25-39 ετών έφυγαν μόνιμα από τη χώρα το διάστημα 2008-2013 αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και καλύτερες προοπτικές». Μην απορείτε. Σημερινό είναι το δημοσίευμα με μία φωτογραφία της Αντωνοπούλου, ως μέγαιρα!!! Δεν προσέχουν καν τι χρεώνουν στην κυβέρνηση με τα copy-paste….

Στα περιφερειακά μας τώρα που ενδιαφέρουν

Από τις 13 περιφέρειες, οι 5 είχαν θετικό ισοζύγιο το Νοέμβριο του 2016 και οι 8 αρνητικό. Η Δυτική Μακεδονία (δε χρειάζεται να μαντέψετε) ναι είχε πάλι αρνητικό.

Από τις 4 Περιφερειακές Ενότητες μόνο η Καστοριά είχε θετικό ισοζύγιο (μακάρι να άρχισε η αντίστροφη τάση στον κλάδο της γούνας). Οι άλλες τρείς αρνητικά.

Για το ενδεκάμηνο όμως Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, η κατάσταση είναι αντίστροφη. Τρεις Περιφερειακές Ενότητες έχουν θετικό ισοζύγιο και μόνο η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης έχει (και στο 11μηνο) αρνητικό ισοζύγιο στην απασχόληση. Είναι μάλιστα η μία από τις τρεις Π.Ε. της χώρας που έχουν αρνητικό ισοζύγιο στο 11μηνο (οι άλλες δύο είναι Λασιθίου και Ευρυτανίας).

Φαίνεται καθαρά πως η Κοζάνη πονάει περισσότερο, παρόλο που ξεκίνησε και η Πτολεμαΐδα 5. Μας υπόσχονταν, ότι η Πτολεμαΐδα 5, θα μας έβγαζε από την ύφεση. Έπρεπε να έρθει η σημερινή κυβέρνηση για να ξεκινήσει, αλλά αποδεικνύετε πως δεν αρκεί. Ούτε και το Πανεπιστήμιο που επίσης ξεκίνησε.

Το πρόβλημα της ανεργίας για τη Δυτική Μακεδονία που ξεκίνησε με την αποβιομηχάνιση των αρχών της δεκαετίας του 1990 είναι ακόμη εδώ. Δεν έπαψε ποτέ να δηλώνει με το μέγεθός της ότι χρειάζεται επειγόντως παραγωγική ανασυγκρότηση, ότι δεν πρόκειται για ανεργία τριβής ή διαρθρωτική.

Η ενέργεια και η γούνα έχουν δύο δεκαετίες τώρα που δε μπορούν να σηκώσουν το βάρος εξασφάλισης μιας καλής ζωής στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα; Πρόγραμμα ανασυγκρότησης για τη Μεταλιγνιτική Εποχή; Ας το πούμε όπως θέλουμε, αλλά είναι αναγκαίο να το συμφωνήσουμε και να το διεκδικήσουμε ενωμένοι.

Και πριν από αυτό άμεσα να δούμε, συμφωνημένα πάλι, τα άμεσα μέτρα περιορισμού του μεγέθους του προβλήματος. Με ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης, με τοπικό σύμφωνο απασχόλησης, με όποιο τρόπο μπορεί να δώσει δουλειά στο μεγαλύτερο μέρος των 31.000 περίπου καταγεγραμμένων ανέργων της Περιφέρειάς μας.

Γιάννης Στ. Αποστολίδης

Οικονομολόγος

Δημοφιλή Νέα

Tovoion Tv | Διαδρομή στην Βλάστη στο Ορεινό Καταφύγιο και τον Υδρόμυλο (φωτογραφίες - video)
Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης “Μίκης Θεοδωράκης” συναυλία ΠΥΞ ΛΑΞ η βροχή δεν τους πτοεί... Συνεχίζεται η συναυλία  !! (video φωτογραφίες)
Η Τριανταφυλλιά Σουχάμβαλη στο kozani.tv την Τετάρτη 10 Αυγούστου μιλά για το βιβλίο της,
Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Προκήρυξη 5 θέσεων ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ

Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Προκήρυξη 5 θέσεων ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ


Σας γνωρίζουμε ότι έπειτα από έγκριση του Υπουργείου Υ…

Ο καιρός από τώρα και για έξι ημέρες σε Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Σιάτιστα - Βελβεντό - Σέρβια - Καστοριά - Γρεβενά - Φλώρινα
Guardian για Μητσοτάκη και υποκλοπές: «Η μεγαλύτερη κρίση του Πρωθυπουργού - Σκάνδαλο που θυμίζει τη Χoύντα»
Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό


Τις επόμενες εβδομάδες το Βερολίνο θα γνωρίζει εάν -με …

Ν. Ανδρουλάκης:

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα