pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΟΗΕ: Ψήφισμα-κόλαφος κατά Ισραήλ για τους εποικισμούς στα Παλαιστινιακά εδάφη, με αποχή των ΗΠΑ-Τραμπ κατά Ομπάμα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ηταν ένα ηχηρό χαστούκι της διεθνούς κοινότητας στη προκλητική στάση του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Χάρις

στην αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία, το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Είναι μάλιστα τόσο το μένος των Ισραηλινών κατά Ομπάμα και τόσος ο σεβασμός τους προς το διεθνές δίκαιο, που ήδη δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σεβαστούν το ψήφισμα, περιμένοντας από τον Τραμπ, αλλαγή πολιτικής στάσης!

Το ψήφισμα κατατέθηκε προς ψήφιση στο 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας από την Νέα Ζηλανδία, την Μαλαισία, την Βενεζουέλα και την Σενεγάλη, μια μέρα μετά την αναβολή της διαδικασίας ψηφοφορίας επί του σχεδίου, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ να ασκούν πιέσεις η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο, κάτι που ο Ομπάμα αρνήθηκε να κάνει.

Οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν το Ισραήλ», δήλωσε υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στον Νετανιάχου, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε «κόλαφο» για το Ισραήλ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Το σχέδιο υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ, με τους αντιπροσώπους να καλωσορίζουν με χειροκροτήματα την ψήφιση του.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως «χωρίς αμφιβολία» η νέα αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο νέος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα οδηγήσουν με νέα περίοδο τις αμερικανοισραηλινές σχέσεις.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε πως η άρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο συνάδει με την πολιτική των ΗΠΑ και έγινε καθώς το σχέδιο αντανακλά τα γεγονότα επί του πεδίου. «Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τις εποικιστικές δραστηριότητες και την λύση των δύο κρατών», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πως η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία ήταν «απολύτως επαίσχυντη» , χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «πλήγμα για την ειρήνη».

Έντονες αντιδράσεις μετά το ψήφισμα

«Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μετά τις 20 Ιανουαρίου», όταν και θα αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτηση του στο twitter, έπειτα από την αποχή των ΗΠΑ στην ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπέρ της υιοθέτησης του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μπουν καλωσόρισε το ψήφισμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουρατζίτς, καλώντας παράλληλα σε επιστροφή σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

«Το Ισραήλ δεν θα τηρήσει τους όρους του ψηφίσματος», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως το Ισραήλ αναμένει να συνεργαστεί με τον Τραμπ για να ανατρέψει τις επιπτώσεις του ψηφίσματος.

«Το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το επαίσχυντο ψήφισμα ενάντια στο Ισραήλ στο ΣΑ και δεν θα τηρήσει τους όρους του», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε με ανακοίνωση του τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους να προωθήσουν τις προοπτικές για την λύση των δύο κρατών. Όπως υπογράμμισε, οι ΗΠΑ δεν ήταν σύμφωνες με κάθε πτυχή του ψηφίσματος, αλλά το σχέδιο των ΗΕ «ορθώς καταδικάζει την βία και την πρόκληση και την εποικιστική δραστηριότητα και καλεί και τις δύο πλευρές να προβούν σε εποικοδομητικά βήματα ώστε να αντιστραφούν οι υπάρχουσες τάσεις και να προωθήσουν τις προοπτικές για την λύση των δύο κρατών».

Ο Λευκός Οίκος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να απέχει από την ψηφοφορία, με τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής προεδρίας, Μπεν Ρόουντς να απορρίπτει την κριτική του Τραμπ για την απόφαση της Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει πρόεδρος των ΗΠΑ έως τις 20 Ιανουαρίου.

«Για ημέρα νίκης» έκανε λόγο ένας εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό πλήγμα για την ισραηλινή πολιτική» το ψήφισμα.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στέινιτζ, κοντινός συνεργάτης του Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εγκατέλειψαν το Ισραήλ».»Αυτό δεν είναι ένα ψήφισμα ενάντια στις εποικιστικές δραστηριότητες, είναι ένα ψήφισμα ενάντια στο Ισραήλ, ενάντια στους Εβραίους και στο κράτος τους. Οι ΗΠΑ σήμερα το βράδυ απλά εγκατέλειψαν τον μοναδικό φίλο τους στην Μέση Ανατολή», τόνισε ο Στέινιτζ.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα «από αφελής και ανόητη έγινε εντελώς απερίσκεπτη», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, επικεφαλής της υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι υπεύθυνη για την οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ, ο οποίος απείλησε νωρίτερα να αποσύρει την οικονομική στήριξη προς τον διεθνή οργανισμό αν ψηφίσει υπέρ του σχεδίου και προς όποια κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίξουν το σχέδιο.

ΠΗΓΗ: www.presspublica.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου
«Εργατικά ατυχήματα(;) και δυστυχήματα(;)»