Tsiogas ΒΑΝΝΕΡ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 001

σ

Τ’ Ανεμοσούρι

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα του Παύλου Α. Μουρουζίδη - Πηγή: atexnos.gr

Η κατακόκκινη κουβέρτα με τ’ άσπρα ζωγραφιστά τριαντάφυλλα κρεμότανε

, μισή μπρος – μισή πίσω στο αλουμινένιο κάγκελο του μπαλκονιού. Δίπλα της άρχισαν να παρατάσσονται ένα – ένα κι άλλα σκεπάσματα∙ ένα πικέ κάλυμμα, κι άλλη κουβέρτα, ένα γαλάζιο πάπλωμα.

Σάββατο σήμερα κι η Άννα, όπως κάθε Σάββατο, μπαινοβγαίνει στο μπαλκόνι κι απλώνει τα σκεπάσματα από το νυχτερινό ύπνο. Αφού λιαστούν αρκετά, θα τα τινάξει ένα-ένα πριν τα μαζέψει μέσα, για να αρχίσει το σφουγγάρισμα. Καρτέρι κανονικό κι εγώ κάθε Σάββατο στην χοροπηδηχτή της εικόνα, καθώς μπαινόβγαινε στο μπαλκόνι της ανάλαφρη.

Τριάντα μέτρα χωρίζανε τη μονοκατοικία και τα ολάνθιστα παρτέρια της από τις απέναντι λεύκες και την αυλή του Τεχνικού Λυκείου της πόλης. Τα σκαλάκια που ξεκινούσαν χαμηλά από το ρείθρο του πεζοδρομίου, ανέβαιναν στο μπαλκονάκι με τις μολόχες και τους πανσέδες. Το ύψος του κρασπέδου όπου σουλατσάριζα “όλως τυχαίως”, μού χάριζε ικανό οπτικό πεδίο ώστε να χαζεύω το κοντομάνικο κοριτσόπουλο με το τριανταφυλλένιο στόμα, τις μεγάλες πυρόξανθες μπούκλες και τα γυμνά, χυμώδη πόδια, πάνω από την ανεπαρκή κάλυψη των ακουμπισμένων σκεπασμάτων.

Λίγο πιο πίσω από το πεζοδρόμιο η μηχανή του αδερφού της· πάντα γυαλισμένη, απαστράπτουσα, με γυρισμένο το φανάρι ξανά προς το δρόμο απ’ όπου ήρθε, έτοιμη πάντα για φευγιό. Πάντα στην ίδια θέση παρκαρισμένη, μάταια προσπαθούσε να καλύψει το λεκέ του λαδιού που λίγο-λίγο μεγάλωνε από κάτω.

Τα πρωινά, πάντα βιαστικός ο αδερφός της, πηδούσε πάνω στη μηχανή με μια στεγνή φέτα στο χέρι κι έφευγε βιαστικά για το σχολείο. Νωρίτερα, με βήμα σερνάμενο καθώς μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία χρόνια τώρα, ο πατέρας της έφευγε για το περίπτερο, να προλάβει την αλλαγή της βάρδιας ορυχείων και σταθμών.

Η απουσία του πατέρα της άφηνε το πεδίο ελεύθερο στην Άννα να βάλει το ράδιο ή τις ροκ κασέτες της δυνατά. Η μουσική που έβγαινε από το παράθυρό της, ηχούσε στ’ αυτιά μου σαν ροκ εν ρολ ερωτικό κάλεσμα, εναρκτήριο της οπτικοακουστικής μυσταγωγίας του Σαββατιάτικου πρωινού.

Την ταλαιπωρία των χημειοθεραπειών ο πατέρας της δεν την άντεξε κι “έφυγε” την επόμενη χρονιά.

Μαύρισε το ντύσιμο των παιδιών∙ κι η Άννα έμεινε μισή. Λες και χλώμιασε το σπίτι. Η μουσική πια έβγαινε αραιά και που, δειλά και χαμηλόφωνα από το παράθυρό της και ροκ μπαλάντες, σα θλιμμένο χάδι από το σπίτι που ορφάνεψε, αντικατέστησαν τις πανκ κιθάρες.

Το σουλάτσο μου ματαιοπονούσε κάτω από τα κλειστά της παραθυρόφυλλα:

« – Άδικα επιμένεις. Να τελειώσει ο αδερφός μου το σχολείο με το καλό και του χρόνου θα φύγουμε», μου είπε κάποια στιγμή.

Με το χαμήλωμα της μουσικής κι η λάτρα του Σαββάτου περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα. Ό,τι χρειαζότανε πλενότανε ή τιναζότανε επί τόπου για να χαθεί βιαστικά πίσω από τους τοίχους του άβαφου πια σπιτιού. Παρατημένα και τα παρτέρια, χωρίς ασβέστη τα πεζοδρόμια, φούντωσε και το γκαζόν∙ τα καβάκια από απέναντι γέμισαν το δρόμο και τα πεζοδρόμια με τα μαραμένα φύλλα τους να πηγαινοέρχονται, ασκούπιστα δεξιά κι αριστερά απ’ τα ανεμοσούρια.

Η χρονιά κύλησε, το καλοκαιράκι μισάνοιξε τα παραθυρόφυλλα της Άννας. Ο αδερφός της ξεμπέρδεψε με τις εξετάσεις και συνέχισε τις κόντρες με τη μηχανή και τις παρέες του στον περιφερειακό, ώσπου ένας στύλος, σε μια ανάποδη στροφή έξω απ’ την πόλη, έβαλε οριστικό τέλος στο γκάζι της ζωής του.

Μαύρισε η Άννα. Στα μάτια της οι κύκλοι γίνανε πλέον μόνιμοι.

Το παραθύρι της πλέον δεν ανοιγοκλείνει, μένει συνέχεια ανοιχτό, παρατημένο κι ασάλευτο, γυμνό, χωρίς κουρτίνες, να χάσκει τις νύχτες, με το χαμηλό φως μιας λάμπας να φανερώνει τη μουντή γύμνια των τοίχων. Κι η σκόνη έγινε μόνιμη λάσπη πια στο μπαλκόνι της. Καμιά φορά ‘κανα πατάκι παρατημένο στα κάγκελα, ξεχνιόταν κι απέμενε εκεί για μήνες. Μόνο η σπαραχτική φωνή της Φέιθφουλ βγαίνει απ’ το κασετόφωνο τώρα πιά· γρυλίζει σα να αγκομαχάει κάτω από την εξώπορτα και το ξεκάρφωτο, καμιά φορά σαρκαστικό, γέλιο της Άννας ακούγεται παράταιρα, σα να περιγελάει τις παλιές ανέφελες μέρες της ολάνθιστης νιότης.

Δημοφιλή Νέα

«Μεσόβουνο 1941-2021 - 80 χρόνια από την σφαγή…» Δείτε τώρα το αφιέρωμα του kozani.tv και της εκπομπής «Θέσεις & Αντιθέσεις» (video)
Μεσόβουνο «1941-2021 - 80 χρόνια». Η Παναγιώτα Παρασκευά απαγγέλει ένα ποίημα της για το μαρτυρικό χωρίο
Μεσόβουνο 23 Οκτωβρίου1941 - 80 χρόνια από τη μεγάλη σφαγή | Μια υπόσχεση, δεν πρόκειται να ξεχάσω, δεν πρόκειται να συγχωρήσω !
Ο Στέργιος Μπαρτζώκας, δάσκαλος στο Μεσόβουνο το 1978 - 79, θυμάται το πρώτο επίσημο μνημόσυνο προς τιμήν των εκτελεσμένων από τους Γερμανούς (δείτε το video)
Επίσκεψη του Βουλευτή ΝΔ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον «νέο» ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Επίσκεψη του Βουλευτή ΝΔ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον «νέο» ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ


Στη συζήτηση για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα της Μετάβ…

Πόσο εφικτή είναι μια ουσιαστική, κοινή Ευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια; (του Μιχάλη Ψύλου)

Πόσο εφικτή είναι μια ουσιαστική, κοινή Ευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια; (του Μιχάλη Ψύλου)


Σε μια σύνοδο κορυφής με μεγάλη συμβολική σημασία συγκ…

Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή για τη Δυτική Μακεδονία:
Δημήτρης Κουτσούμπας:

Δημήτρης Κουτσούμπας: "Γέννημα θρέμμα του συστήματος ο φασισμός" (video)


Στην αποφυλάκιση Πατέλη, στη δίωξη του Ν. Μπογιόπουλου…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα