pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

«Απρόβλεπτη» κατάσταση (!): Χωρίς θέρμανση το χειμώνα παγώνουν στα στρατόπεδα οι πρόσφυγες

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Αντίθετα από όσα έγραψαν πρόσφατα οι εφημερίδες δεν είναι αλήθεια ότι όλοι παγώνουν στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων. Οι διοικούντες τα Κέντρα δεν κρυώνουν

, στα γραφεία τους έχουν θέρμανση. Ούτε τα μέλη των επίσημων ΜΚΟ κρυώνουν, κλιματιζόμενοι είναι οι οικίσκοι τους, το καλοκαίρι έχει δροσιά, το χειμώνα ζέστη. Να τα λέμε κι αυτά.

Μόνον οι πρόσφυγες παγώνουν. Αλλά, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, δυστυχώς ήταν αδύνατο να προβλεφθεί αυτή η κατάσταση, καθώς «εξ ορισμού» είναι απρόβλεπτες οι ροές των μεταναστών και των προσφύγων - υπάρχει σχετικός νόμος που ορίζει ότι είναι απρόβλεπτες. Απρόβλεπτο είναι επίσης το κρύο, κι αυτό «εξ ορισμού» απρόβλεπτο, από το νόμο. Αν οι υπεύθυνοι μπορούσαν να προβλέψουν ότι στα διάφορα στρατόπεδα προσφύγων θα υπήρχαν πρόσφυγες και ότι ο χειμώνας θα έφερνε κρύο, τότε δεν θα χρειάζονταν και δεν θα ψήφιζαν σχετικό νόμο. Όμως «για λόγους εθνικής ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης» ο νόμος ψηφίστηκε και ισχύει. Συνεπώς, όσα σήμερα συμβαίνουν στα στρατόπεδα καλώς συμβαίνουν.

Σε μερικά ίσως μπήκε πια κάποια θέρμανση, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες προκηρύχθηκαν κάποιοι «διαγωνισμοί» με βάση το νόμο που προανέφερα. 
Το κείμενο της προκήρυξης είναι πάντα το ίδιο: «Σας γνωρίζουμε ότι, για την ανάγκη κάλυψης κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης (μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές) που καθιστούν αδύνατη για λόγους εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης την τήρηση προθεσμιών που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, δημοσιεύουμε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διενέργεια διαπραγμάτευσης για την ανάδειξη ενός αναδόχου ανά δομή και τη σύναψη σύμβασης έργου για την κατασκευή δικτύου θέρμανσης στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών».

«Κατεπείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη», «εθνική ασφάλεια και δημόσια τάξη», «αδύνατη η τήρηση της σχετικής νομοθεσίας»: επιστράτευση όλων των εννοιών που συνηθίζονται σε περιπτώσεις πολέμου ή στρατιωτικού πραξικοπήματος, για να μπορέσει να μπει στοιχειώδης θέρμανση στα στρατόπεδα προσφύγων! Και επειδή είναι λογικό να μην επιστρατεύονται συχνά σε μια δημοκρατία τέτοιες έννοιες, ίσως γι’ αυτό να παγώνουν οι πρόσφυγες.

Λίγο λιγότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ έφτασαν στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2015 έως σήμερα με σκοπό την «αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Άλλα δόθηκαν στην κυβέρνηση και άλλα σε ΜΚΟ. Πόσο δύσκολο ήταν να προβλέψουν οι υπεύθυνοι ότι και οι πρόσφυγες, όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι, κρυώνουν το χειμώνα, και ότι, συνεπώς, κάποια από αυτά τα κονδύλια θα έπρεπε να διατεθούν για την αντιμετώπιση του ψύχους;

Στη διάθεση της κυβέρνησης βρίσκονται τα κονδύλια από το «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης των Δαπανών Αντιμετώπισης των Μεταναστευτικών – Προσφυγικών Ροών» με την ονομασία «ΗΟΜΕ/2016/ AMIF/AG/EMAS/0042» και κατά περίπτωση πράγματι τα χρησιμοποιεί. Αυτονόητα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: για ποιο λόγο τα χρησιμοποιεί σταγόνα-σταγόνα κάνοντας προκηρύξεις μεμονωμένα πότε για το ένα στρατόπεδο και πότε για το άλλο; Γιατί δε γίνεται μια προκήρυξη ταυτόχρονα για όλα τα στρατόπεδα; Ποιοι «λόγοι εθνικής ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης» παρεμποδίζουν το αυτονόητο;

Υπάρχουν βεβαίως και οι ΜΚΟ. Διαχειρίζονται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη λογική ότι αυτές μπορούν να καλύψουν χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κενά της κυβερνητικής πολιτικής, και ότι αυτό θα το κάνουν ακόμη και εάν χρειαστεί να έρθουν σε σύγκρουση με την ίδια την κυβέρνηση – έτσι ορίζεται ο ρόλος τους από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Το κάνουν όμως ή, αντίθετα, επιλέγουν να συμβαδίζουν με την κυβερνητική πολιτική, εξασφαλίζοντας έτσι τη διαρκή παρουσία τους στα στρατόπεδα και συνακόλουθα τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους; Γιατί δε διεκδίκησαν και δεν ανέλαβαν αυτές την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης; Μήπως το ύψος της απαιτούμενης δαπάνης είναι πέρα από τις δυνατότητές τους;

Σε ύψος 11.000 ευρώ ανέρχεται η σχετική προκήρυξη για το στρατόπεδο της SINATEX και 50.000 για την ΑΛΕΞΥΛ. Ανάλογα είναι τα ποσά για τα άλλα «Κέντρα Φιλοξενίας». Ήταν πράγματι δύσκολο να διατεθούν αυτά τα χρήματα έγκαιρα, και είναι δύσκολο να γίνει τουλάχιστον τώρα από τα σχετικά κονδύλια που διαχειρίζεται η κυβέρνηση ή από τα αντίστοιχα που διαχειρίζονται οι επίσημες ΜΚΟ;

Γνωρίζω ότι οι παραπάνω ερωτήσεις μου είναι χωρίς νόημα, ρητορικά ερωτήματα γεμάτα πίκρα και οργή. Στα περισσότερα στρατόπεδα δε μπήκε θέρμανση ούτε θα μπει. Με το αποψινό κρύο τα ηλεκτρικά σώματα που αγόρασαν από το υστέρημά τους οι πρόσφυγες δε θα λειτουργήσουν επειδή συνεχώς θα πέφτει το ρεύμα. Θερμάστρες με πετρογκάζ (που λειτουργούν παράτυπα και εγκυμονούν κινδύνους) και, κυρίως, ανοιχτές φωτιές που τροφοδοτούνται με σανίδια, χαρτιά και ελαστικά θα χρησιμοποιηθούν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προστατεύσουν από κρυολογήματα και πνευμονίες, και, κυρίως, να προστατεύσουν τους αρρώστους, τα μωρά, τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους τουλάχιστον από τον κίνδυνο να πεθάνουν από το κρύο. 
Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα που το δελτίο πρόγνωσης καιρού προβλέπει ισχυρούς βοριάδες, κρύο, βροχές και χιονοπτώσεις.

Είναι οι ημέρες που γίνονται ορατά τα όρια της δικής μας πρακτικής αλληλεγγύης. Με κουβέρτες, με ρούχα, με τρόφιμα, με φάρμακα μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη και όταν μας απαγορεύουν την είσοδο στα στρατόπεδα. Όμως μπροστά στην παγωνιά νοιώθουμε ανήμποροι, και απλώς δε θέλουμε ούτε να σκεφτούμε την περίπτωση να υπάρξουν θύματα. Για μια τέτοια περίπτωση -ποτέ να μην έρθει!- μόνον οι υπεύθυνοι της τραγωδίας των προσφύγων είναι ήδη προετοιμασμένοι να δηλώσουν ότι «συγκλονίστηκαν» και ότι αυτό «θα μπορούσε να έχει συμβεί σε κάθε σπίτι».

Τελικά δεν είναι όλα απρόβλεπτα σ’ αυτή τη χώρα, προβλέψιμος είναι ο κυνισμός των ισχυρών και προβλέψιμη η υποκρισία τους.

Δημοφιλή Νέα

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για ακόμη μία φορά ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στην υγεία... (video - φωτο)
Εργατικά Σωματεία Εορδαίας: Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Έγκλημα στα Τέμπη: Υπολείμματα οστών βρέθηκαν στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν τα μπάζα – Εξετάζεται η προέλευσή τους
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για την επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Κυνική η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας. Στόχος της η ιδιωτικοποίηση» (video)
Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ! (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)

Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ! (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.Α.Ε. σχεδιά…