pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΣΕΕΕΝ & ΣΕΥΠΕ: Κοινή ανακοίνωση για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τις τελευταίες μέρες που επικράτησαν έντονες καιρικές συνθήκες, ανέδειξαν τα αποτελέσματα της πολιτικής εμπορευματοποίησης σημαντικών τομέων

που έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε, η ανταποδοτική λειτουργία των Δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων, οδήγησαν, στις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και της χώρας να στερηθούν βασικά αγαθά όπως η θέρμανση, ασφαλείς μεταφορές, πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό παρά την μεγάλη προσπάθεια των εργαζόμενων σε Ορυχεία και ΑΗΣ και τους εργαζόμενους στους δήμους.     

Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είχε σαν αποτέλεσμα η επιλογή των μορφών ενέργειας να γίνεται με βασικό κριτήριο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η είσοδος του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ, με γενναία χρηματοδότηση από την τσέπη του εργαζομένων και του λαού, ο περιορισμός της αξιοποίησης του λιγνίτη ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί αυτή η πολιτική. Τα παιχνίδια μονοπωλιακών ομίλων με τις τιμές του ρεύματος, η αύξηση της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών, διεθνείς εξελίξεις (πυρηνικά Γαλλίας, φυσικό αέριο) οδήγησαν στο «κόκκινο»  το σύστημα μιας και η μεγαλύτερη αξιοποίηση του λιγνίτη λόγω συνθηκών, ανέδειξε την έλλειψη συντήρησης, την έλλειψη επενδύσεων σε σύγχρονο εξοπλισμό που οδήγησαν και στις βλάβες στις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς που τροφοδοτεί με τηλεθέρμανση την Πτολεμαΐδα.  Η ΔΕΗ Α.Ε δεν επενδύει σε συντήρηση, εκσυγχρονισμό των υποδομών της στο λιγνίτη αλλά σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επενδύσεις στην Αλβανία, σε ΑΠΕ όπως προβλέπει το επιχειρηματικό της σχέδιο.  

Στην περιφέρεια και τον δήμο, η έλλειψη προσωπικού (όπως αναδεικνύεται και από την ανακοίνωση των εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Εορδαίας) η ανεπάρκεια σε εξοπλισμό, η υποχρηματοδότηση, η ανταποδοτική - επιχειρηματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων όπως η ΔΕΤΗΠ, έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε ανάγκες που προκαλούν έντονα καιρικά φαινόμενα. Η έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία χωρίς να συνδυάζεται από αγωνιστική στάση διεκδίκησης των μέσων που  μπορούν να εξασφαλίσουν την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών και με παράλληλη στήριξη των αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια έντονη κακοκαιρία, αλλά από τις συνέπειες της πολιτικής, που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου και την έλλειψη επαρκών υποδομών για την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε την πλήρη συνεχή κάλυψη της ηλεκτροδότησης των λαϊκών νοικοκυριών, την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα, τη μείωση των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την άμεση αύξηση της εγχώριας λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής

Διεκδικούμε σαν μέτρο ελάχιστης ανακούφισης των εργατικών –λαϊκών νοικοκυριών, για το διάστημα που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα στην τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας,  μηδενισμό των τιμολογίων για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά.

Πτολεμαΐδα 13/1/2017

Δημοφιλή Νέα

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Κινητοποίηση στο Βέρμιο το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου κατά των ανεμογεννητριών από τις συλλογικότητες ΕΟΡΔΑΙΑ SOS, SOS ΒΕΡΜΙΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SOS και ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕ
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)

Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)


Καραμπόλα τριών οχημάτων σημειώθηκε τις πρώτες πρω…

Τοπική διοίκηση προστάτης της δημόσιας υγείας ή ντίλερ των ιδιωτών; (του Δημήτρη Παπαδόπουλου - Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Εορδαίας)
Λαϊκή Συσπείρωση:
Όποιος νομίζει ότι γλιτώσαμε από την υπόθεση του Νικελίου και Κοβαλτίου στους πρόποδες του Βέρμιου, στα Κομνηνά, στο Μεσόβουνο, στους Πύργους Εορδαίας, κάνει λάθος. Δυστυχώς η υπόθεση τώρα αρχίζει... (του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη)
Συλλυπητήρια Επιστολή του ΤΕΕ Τμήμα Δ. Μακεδονίας για για τον πρόωρο χαμό της συναδέλφου Κατερίνας Παπαοικονόμου