pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σωματείο Εργατοτεχνικών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτ. Μακεδονίας: Το «Δουλεμπόριο» το ζούμε στο πετσί μας και απαιτούμε την κατάργησή του!

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την κατάσταση στις εργολαβίες της ΔΕΗ αναδεικνύει το ΣΕΕΕΝ, με αφορμή την ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

Πηγή: rizospastis.gr

Με αφορμή τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργολαβικών εργατών στη ΛΑΡΚΟ που παλεύουν για να τερματιστεί το «δουλεμπόριο» και να ενταχθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην επιχείρηση, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή του αναδεικνύει τις αντίστοιχες συνθήκες «δουλεμπορίου» που επικρατούν επί χρόνια στον κλάδο της Ενέργειας και ειδικότερα στις εργολαβίες της ΔΕΗ, ενώ δεσμεύεται να πάρει ανάλογες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την κατάργησή του.

Σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει:

«Το αίτημα για τερματισμό του "δουλεμπορίου" το σωματείο μας το έχει από τα πρώτα αιτήματά του εδώ και χρόνια, αλλά είναι και απαίτηση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων της ΔΕΗ και του λαού της περιοχής.

Το "δουλεμπόριο" το ζούμε στο πετσί μας εδώ και χρόνια στις εργολαβίες της ΔΕΗ. Μισθοί πείνας (οι περισσότεροι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό 586 και 511 για τους νέους), οι εργολάβοι κλέβουν τις προσαυξήσεις από υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, δεν πληρώνουν δώρα σε πολλές περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, δεν δίνονται τα απαραίτητα μέσα προστασίας, επικρατεί τρομοκρατία, αφού όποιος διεκδικήσει τα αυτονόητα, την άλλη μέρα απολύεται κ.ά.

Ολα αυτά σε εργαζόμενους που κάνουν την ίδια και μερικές φορές πιο σκληρή δουλειά από τους συναδέλφους του τακτικού προσωπικού, σε εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τη λειτουργία των ορυχείων και ΑΗΣ.

Η είσοδος των εργολάβων στη ΔΕΗ είχε σαν στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους (ο μισθός του εργολαβικού φτάνει στο 1/4 του αντίστοιχού τακτικού προσωπικού) και τη μεγαλύτερη ευελιξία στο σταμάτημα δραστηριοτήτων(τις εκατοντάδες απολύσεις λόγω περιορισμού της αξιοποίησης  του λιγνίτη θα τις ονομάσουν "μη ανανέωση συμβάσεων"). Είχε σαν στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και των εργολάβων.

Αξιοποιήθηκε και στη διάσπαση των εργαζομένων (διαχωρισμός μονίμων - εργολαβικών) ώστε να περνάει πιο εύκολα η αντεργατική πολιτική. Σήμερα η δραστηριότητα των εργολάβων έχει επεκταθεί και σε υπηρεσίες όπως καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, όπου έχουν σχεδόν αποκλειστικότητα.

Την κατάσταση αυτή βοηθάει και η πολιτική της κυβέρνησης που προωθεί την ενίσχυση των "δουλεμπορικών" γραφείων και ετοιμάζεται να φέρει νέα μέτρα για τη δεύτερη "αξιολόγηση", που θα μειώνουν περαιτέρω μισθούς, θα απελευθερώνουν απολύσεις, θα δυσκολεύουν τη συνδικαλιστική δράση κ.ά.».

Ενωμένοι οι εργάτες να παλέψουμε για τη ζωή που μας αξίζει

Απευθυνόμενο προς τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, το ΣΕΕΕΝ σημειώνει: «Ο αγώνας σας έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια περίοδο που καλλιεργείται η αντίληψη ότι οι εργάτες πρέπει να σκύψουν το κεφάλι, να δεχτούν νέα μέτρα για να μην μπει σε κίνδυνο η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάπτυξη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Δείχνει ότι οι εργάτες ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά. (...) Αυτός είναι ο κοινός μας δρόμος. Ενωμένοι κόντρα στο διαχωρισμό μόνιμοι - εργολαβικοί - συμβασιούχοι, σε όλους τους κλάδους, στη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΗ, σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, στο νοσοκομεία, στα σχολεία, στους δήμους κ.α. να παλέψουμε, να απαιτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει».

Δημοφιλή Νέα

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Τελευταίο αντίο σήμερα στον Λευτέρη Χαψιάδη που μας χάρισε το «Μία είναι η ουσία»

Τελευταίο αντίο σήμερα στον Λευτέρη Χαψιάδη που μας χάρισε το «Μία είναι η ουσία»


Ο σπουδαίος στιχουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετώ…

Φωτογραφίες & video του kozani.tv από την κεντρική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πτολεμαΐδα
Δελφίνια Πτολεμαΐδας: Έναρξη τμημάτων 2023-2024

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: Έναρξη τμημάτων 2023-2024


Το δημοτικό Κολυμβητήριο ανακοινώνει την έναρξη των τ…

Ο Σούλης Αϊβαζίδης, υποψήφιος στο Τοπικό Συμβούλιο Μεσοβούνου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας με υποψήφιο δήμαρχο τον Πέτρο Ταταρίδη, καλεσμένος του Π. Τσαρτσιανίδη στο kozani.tv | δείτε τη συζήτηση
10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: «Η κίνηση δίνει ζωή»

10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: «Η κίνηση δίνει ζωή»


Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν με μεγ…

ΡΑΑΕΥ: Τέταρτη ακριβότερη η Ελλάδα στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού φέτος - Την επηρέασε ο ακριβός Ιανουάριος