pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την στελέχωση των 12 περιφερειακών αεροδρομίων της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας, με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και η συζήτηση της στη βουλή

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την στελέχωση των 12 περιφερειακών αεροδρομίων της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας, με προσωπικό του Πυροσβεστικού

Σώματος και η συζήτηση της στη βουλή.

Πρακτικά Βουλής 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την ερώτηση του ΚΚΕ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου):Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των

ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθούν έξι επίκαιρες ερωτήσεις.

Ξεκινάμε με την πρώτη, στην οποία θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Νικόλαος Τόσκας.

Είναι η δεύτερη με αριθμό 330/10-1-2017 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Αθηνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Χρήστου Κατσώτη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη στελέχωση των 12 περιφερειακών αεροδρομίων της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport Α.Ε., με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Κύριε Κατσώτη, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Κοινοπραξία Fraport, σύμφωνα με δημοσιεύματα και ανακοινώσεις των πυροσβεστών, προβλέπει τη στελέχωση των υπηρεσιών πυρασφάλειας των περιφερειακών αεροδρομίων με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος με έναρξη από τις αρχές του έτους. Κάνουν λόγο, επίσης, για απασχόληση σε αυτά πεντακοσίων πυροσβεστών.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις επίσης των Ενώσεων Πυροσβεστών -που θα σας καταθέσουμε μετά στα Πρακτικά- και ανησυχούν αρκετά, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος κάλεσε τους πρώτους εκατόν σαράντα έξι πυροσβέστες με σκοπό την εκπαίδευσή τους. Με νεότερη ανακοίνωσή του στις 3/1/2017 εγκρίνει τη συμμετοχή ενενήντα τριών πυροσβεστικών υπαλλήλων στο Σχολείο Πυρασφάλειας Αεροδρομίων. Αρκετοί από αυτούς δεν έχουν υποβάλει αίτηση για τη στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας. Είναι, δηλαδή, ακούσια αυτή η μετάθεση.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία και ακόμα μεγαλύτερη υποστελέχωση των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά, σχετικά με το αν έχει υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα και την κοινοπραξία και αν ναι, ποιος τελικά θα είναι ο ακριβής αριθμός του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος που θα στελεχώσει τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ποιες θα είναι οι σχέσεις εργασίας και οι αμοιβές του προσωπικού της Πυροσβεστικής που θα απασχοληθεί σε αυτά;

Η παραχώρηση προσωπικού σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό του Σώματος, θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση με τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό της Πυροσβεστικής. Όπως άλλωστε έχουν αναδείξει κατ’ επανάληψη οι συνδικαλιστικοί φορείς του προσωπικού, τα πληρώματα των οχημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν συμβάντα έχουν ήδη μειωμένη σύνθεση. Τα προβλήματα είναι ακόμα πιο αυξημένα κατά την αντιπυρική περίοδο σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλικοτεχνική υποδομή και τα εναέρια μέσα.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη, μετά την πρόσφατη απόφαση παραχώρησης προσωπικού για τη στελέχωση των περιφερειακών αεροδρομίων, πρώτον, η Κυβέρνηση να αυξήσει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού που παραμένουν μειωμένες περίπου κατά 130 εκατομμύρια στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Δεύτερον, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις στο προσωπικό της Πυροσβεστικής με σταθερές και μόνιμες σχέσεις για όλο το προσωπικό.

Τρίτον, η Κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα, να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των διαφορετικών σχέσεων στην υπηρεσία με μόνιμους πυροσβέστες πενταετούς θητείας, εποχιακούς πυροσβέστες κ.α.

Τα ερωτήματα, κύριε Υπουργέ, έχουν να κάνουν με το αν πράγματι έχει υπογραφεί σύμβαση με την κοινοπραξία και το Πυροσβεστικό Σώμα και αν ναι ποιο είναι το περιεχόμενό της. Επίσης, αν η Κυβέρνηση θα κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις, ώστε να καλύψει τα μεγάλα κενά που υπάρχουν συνολικά στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ.

Κύριε Κατσώτη, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4389/2006 και προκειμένου να υπάρξει ομαλή λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων από τον επόμενο μήνα, υπεγράφησαν μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της εταιρείας οι βασικοί όροι συμφωνίας, για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών πυρόσβεσης. Η κανονική σύμβαση, όμως, δεν έχει υπογραφεί ακόμη. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες.

Με βάση αυτήν την συμφωνία, έχουν αναδιαρθρωθεί ορισμένοι πυροσβεστικοί σταθμοί σε ορισμένα αεροδρόμια και συγκεκριμένα της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Ρόδου και της Κω. Ιδρύονται νέες υπηρεσίες στα αεροδρόμια που δεν υπάρχει Πυροσβεστική Υπηρεσία -υπήρχε Πυροσβεστική Υπηρεσία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας μέχρι τώρα- και αυτά είναι τα αεροδρόμια της Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Σαντορίνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σάμου, Καβάλας και Σκιάθου.

Ο συνολικός αριθμός για τα δεκατρία αεροδρόμια που απαιτείται είναι πεντακόσιοι τέσσερις πυροσβέστες. Από αυτούς τους πυροσβέστες, απαιτούνται διακόσιοι πενήντα πυροσβέστες για τα δεκατρία αεροδρόμια και για τις υπηρεσίες που αποδυναμώθηκαν, γιατί πήραμε προσωπικό. Για παράδειγμα, στη Σάμο ή την Μυτιλήνη πήραν προσωπικό για τα αεροδρόμια, επομένως πρέπει να αναπληρωθεί αυτό το προσωπικό. Άρα, ο αριθμός που θα πρέπει να μετακινηθεί είναι διακόσια πενήντα άτομα.

Αυτές τις ημέρες, έχουν ήδη εκπαιδευτεί διακόσιοι πυροσβέστες και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα μετακινηθούν, πώς θα μετατεθούν ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι, κάτι το οποίο θα ρυθμιστεί νομοθετικά. Πλην όμως, σε ό,τι αφορά το ανθρωπιστικό σκέλος, προσπαθούμε να είναι από κοντινές περιοχές, ώστε να μην επιβαρυνθούν. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο μας απασχολεί, αλλά πρέπει να λυθεί άμεσα, γιατί πρέπει να αρχίσει η λειτουργία των αεροδρομίων. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αεροδρόμια χωρίς τους πυροσβεστικούς σταθμούς. Είναι προαπαιτούμενο και καταλαβαίνετε όλοι ότι πρέπει να γίνει. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας προβληματίζει, μας απασχολεί και πιστεύουμε ότι είμαστε σε κατεύθυνση επίλυσης στο επόμενο διάστημα.

Σχετικά με το πώς έχει σχέση με μια άλλη ρύθμιση, η οποία επίκειται -δηλαδή, την μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης-, όπως ξέρετε, από τους πέντε χιλιάδες περίπου πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι προσλήφθηκαν βάσει νόμου του 2011, λιγότεροι από τους μισούς, δύο χιλιάδες εκατό, πρέπει να μονιμοποιηθούν. Για τους υπόλοιπους πρέπει να γίνει ανανέωση της πενταετούς θητείας.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο προσπαθούμε να καλύψουμε αυτά τα κενά που αναφέρατε πριν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Κατσώτη, έχετε τρία λεπτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, έχω εδώ ανακοινώσεις από την Ένωση Πυροσβεστών της Ρόδου, του Βόλου, της Σκιάθου, του Πλωμαρίου της Μυτιλήνης, της Λακωνίας, των Κυθήρων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για όλη αυτήν τη λειτουργία, που είχατε σε σχέση με την εκπαίδευση αυτών των πυροσβεστών και τη μετάθεσή τους.     

Εμείς διαφωνούμε και συντασσόμαστε με τις ενώσεις που διαμαρτύρονται για τις ακούσιες μεταθέσεις. Αυτές θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Μεγάλο μέρος θα υποχρεωθεί να ξεσπιτωθεί, να δαπανήσει μεγάλο μέρος από το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά του για την μετεγκατάστασή του.

Βέβαια, όπως είπαμε αρχικά, κύριε Υπουργέ, θα μείνουν υποστελεχωμένα άλλα τέτοια καταστήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία είναι αναγκαίο να στελεχωθούν με πρόσληψη νέου προσωπικού.

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Οι πενταετούς υποχρέωσης, με συμβάσεις πέντε χρόνων ή οι εποχιακοί, δεν καλύπτουν τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δείτε τον κανονισμό που σας έχει κατατεθεί.

Έχω εδώ έναν κανονισμό που, αν δεν κάνω λάθος, ακόμα και προχθές σάς κατέθεσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών. Είναι ένας ολοκληρωμένος κανονισμός μεταθέσεων που νομίζω ότι θα πρέπει να τον συζητήσετε. Είναι ένας αναχρονιστικός κανονισμός αυτός που υπάρχει μέχρι σήμερα και που φέρνει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική. Θα πρέπει να διαμορφώσετε έναν άλλο κανονισμό προκειμένου να μην είναι σε βάρος των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα αυτές οι μεταθέσεις.

Καταθέτω, λοιπόν, στα Πρακτικά τις ανακοινώσεις των Ενώσεων Πυροσβεστών ανά την Ελλάδα που διαμαρτύρονται γι’ αυτή την ακούσια μετάταξη-μετάθεση, όπως σας είπα, καθώς και τον κανονισμό που σας έχουν καταθέσει και επίσης ένα υπόμνημα που κατατέθηκε πάλι προχθές εν όψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου, όπου κάνουν εδώ συγκεκριμένες προτάσεις για τις ανάγκες που υπάρχουν και για το πώς θα πρέπει η Κυβέρνηση και βέβαια το Υπουργείο σας να καλύψει αυτές τις ανάγκες και σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Κατσώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Πάνω απ’ όλα, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και οι μεταθέσεις να γίνουν εθελοντικά, να είναι κοντά, όπως είπατε, για να μην υπάρχουν και νέα προβλήματα γι’ αυτούς τους εργαζόμενους, πέρα απ’ αυτά που έχουν που είναι πολλά και τα γνωρίζετε, καθώς τα έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη και σας τα έχουμε εγχειρίσει μέσα από πολλές ερωτήσεις το προηγούμενο διάστημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Κατσώτη, πράγματι τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι πάρα πολλά. Μπορώ να πω –και το έχω ξαναπεί σ’ αυτή την Αίθουσα- ότι αμφιβάλλω αν υπάρχει άλλο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού των δημοσίων υπηρεσιών που να έχει πιο στρεβλή δομή και τόσα πολλά συσσωρευμένα προβλήματα.

Φέτος τελείωσε, όπως είπα πριν, η πενταετής υποχρέωση-υπηρεσία των πυροσβεστών πενταετούς θητείας. Φέτος τελείωσε η πενταετής διάρκεια για τα αεροπορικά πυροσβεστικά μέσα, μεσαία και βαριά.

Δυστυχώς, η αδιαφορία προηγούμενων κυβερνήσεων και οι στρεβλές καταστάσεις μάς πιέζουν προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις που έχουν επιπτώσεις και στο προσωπικό, το οποίο στις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες κι έτσι μειώθηκαν οι επιπτώσεις.

Οι πυροσβέστες στην Ελλάδα, γύρω στα δεκατρείς χιλιάδες άτομα, είναι αρκετοί. Είναι σε πολλές περιοχές υπεράριθμοι και σε άλλες περιοχές υπάρχει ελλιπές προσωπικό, δηλαδή υπάρχει μια στρεβλή δομή και κατανομή του προσωπικού, όπως υπάρχει στρεβλή δομή και στις τοποθεσίες που υπάρχουν οι πυροσβεστικοί σταθμοί, γιατί ξέρετε καλά πώς δημιουργούνταν αυτοί οι πυροσβεστικοί σταθμοί.

Καθαρά για ρουσφετολογικούς σκοπούς φυτεύονταν, τοποθετούνταν, δημιουργούνταν όπου εξυπηρετούντο τα κομματικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί καταστάσεις στρεβλές που δύσκολα διορθώνονται.

Επίσης, αναφέρετε στην ερώτησή σας για τις διαφορετικές σχέσεις εργασίας με τους μόνιμους πυροσβέστες, τους πενταετούς θητείας, τους εποχιακούς πυροσβέστες. Καταλαβαίνετε πόσο στρεβλό πλέγμα εργασιακών σχέσεων υπάρχει μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Για πρώτη φορά, φέτος, μπήκε προσωπικό με πανελλήνιες εξετάσεις και αυτός σκοπεύουμε να είναι ο τρόπος εισόδου πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Σώμα κι όχι από «παράθυρα» ή άλλες «πόρτες», όπως γινόταν μέχρι τώρα, γιατί μέχρι τώρα η διαδικασία ήταν εποχιακοί πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, μονιμοποίηση. Και μετά άρχιζαν οι επιλαχόντες από κάτω, που είναι κάποιες χιλιάδες, οι οποίοι άνθρωποι πιέζουν για να βρουν κι αυτοί μια θέση. Επομένως, υπάρχουν υπεράριθμοι.

Σε μερικά μέρη υπάρχουν διαφορετικές σχέσεις, στρεβλές σχέσεις και υπάρχει αναχρονιστική δομή και υπάρχουν και κανονικές ανάγκες και ανάγκες που προκύπτουν τώρα με τα περιφερειακά αεροδρόμια. Προσπαθούμε μέσα από αυτό το παζλ των προβλημάτων να βρούμε λύσεις. Δεν είναι πάντα εύκολο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δυστυχώς έχουμε κληρονομήσει μια πολύ στρεβλή κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε, όμως, να επιλύσουμε το ζήτημα των μεταθέσεων με τον πιο ανώδυνο για το προσωπικό τρόπο, αλλά παρέχοντας τις υπηρεσίες που είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στα περιφερειακά αεροδρόμια. Εξετάζουμε, λοιπόν, τον τρόπο που σας είπα πριν, ο οποίος εάν υλοποιηθεί σύντομα, θα επιλύσει και το θέμα των μεταθέσεων με τον πιο ανώδυνο τρόπο, δηλαδή, μέσω των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ευχαριστούμε κι εμείς.

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από τον Τελικό Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)


Ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε την μετακίνηση των…

Νίκος Κατακαλίδης - Προπονητής Εορδαϊκού: «Το θέλαμε πάρα πολύ το Κύπελλο, είναι ένας σημαντικός τίτλος για εμάς» (video)
«Εργατικά ατυχήματα(;) και δυστυχήματα(;)»