pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Οι φωτοβολταϊκοί «παίρνουν το όπλο τους» μετά τις παραχωρήσεις της ΔΕΗ προς τις τράπεζες

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μετά την προχθεσινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για τη δημιουργία της Holding στην οποία θα περάσει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ

, η ανησυχία των κυβερνητικών στελεχών και των ιθυνόντων της επιχείρησης είναι να μην υπάρξει προσβολή της απόφασης μέσα στο επόμενο δίμηνο από κάποιους εκ των μετόχων μειοψηφίας.

Η ανησυχία ωστόσο των επενδυτών και φορέων ΑΠΕ, κυρίως εκείνων που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά, είναι ότι οι εγγυήσεις και οι εκχωρήσεις συμβάσεων πελατών που αναγκάστηκε να «προσφέρει» η ΔΕΗ στις 4 συστημικές τράπεζες προκειμένου να άρουν τις αντιρρήσεις τους, θα χειροτερέψει τις πληρωμές τους από τον ΛΑΓΗΕ.

Ο λόγος είναι βεβαίως ότι ήδη η ΔΕΗ χρωστάει στον ΑΔΜΗΕ μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ο ΑΔΜΗΕ χρωστάει στον ΛΑΓΗΕ, με τον τελευταίο να καθυστερεί να πληρώσει τους παραγωγούς ΑΠΕ περίπου πεντέμισι μήνες (υπερημερία). Το σύνολο των χρημάτων που χρωστάει ο ΛΑΓΗΕ στους παραγωγούς ΑΠΕ φτάνει τα 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress ετοιμάζονται κινήσεις επενδυτών και των φορέων τους έναντι του ΛΑΓΗΕ (παραστάσεις, εξώδικα, ακόμα και μηνύσεις) από τον οποίο ζητείται πλέον να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΔΕΗ προκειμένου να «μπλοκάρει» την εκχώρηση των απαιτήσεων εταιρικών πελατών στις τράπεζες.

«Οι τράπεζες δεν έχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από τη ΔΕΗ, αντίθετα ο ΛΑΓΗΕ έχει. Δεν μπορεί λοιπόν να δίνονται στις τράπεζες αυτές οι εξασφαλίσεις και να μην δίνονται σε εκείνους στους οποίους η ΔΕΗ χρωστάει περισσότερα και μάλιστα ληξιπρόθεσμα» δηλώνει στο energypress παράγοντας του κλάδου που εκπροσωπεί μεγάλους επενδυτές φωτοβολταϊκών. Συμπληρώνει, δε, ότι εάν οι συμβάσεις της ΔΕΗ με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές εκχωρηθούν στις τράπεζες, η ρευστότητα της ΔΕΗ θα μειωθεί έτι περαιτέρω με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η πρόβλεψη για το ρυθμό απόδοσης των οφειλόμενων ποσών προς την «αλυσίδα» ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, παραγωγοί ΑΠΕ.

ΠΗΓΗ: energypress.gr - Θοδωρής Παναγούλης

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…