stimolo BANNER 1

Ερωτήματα με αφορμή την επίσκεψη του Ν. Παππά στο νομό Κοζάνης. (Του Κάτανα Χάρη)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Να σταματήσουμε να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα, κι ας μας κάνει τη χάρη ο Ν. Παππάς, να μιλήσει και για τα “άλλα”...

(με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού στο Ν. Κοζάνης)

Μια άποψη

του Χάρη Κάτανα

Θα πρέπει κάποτε, να σταματήσουμε να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα.

Θα πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να αισθανόμαστε “υποχρεωμένοι”, επειδή κάποιος πολιτικός ή κάποια κυβέρνηση, μας σερβίρουν ως έργο “μοναδικό” και “ανεπανάληπτο”, αυτό που δικαιούμαστε να έχουμε, όντας πολίτες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. 

Κάτι που σε άλλες χώρες, θεωρείται έργο ρουτίνας, δεν γίνεται να μας το σερβίρουν εδώ, ως “χάρη”. Δεν μας έκαναν καμία χάρη. Το έργο της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και δικτύων, σε ορεινά χωριά της περιοχής μας, είναι πραγματικά χρήσιμο, ωφέλιμο, έπρεπε να γίνει. 

Μη μας το παρουσιάζουν όμως, με τέτοιο τρόπο, σαν να πατάμε για πρώτη φορά στο φεγγάρι. Μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. 

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα που φέτος συμπληρώνει 38 χρόνια, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας διαχειριστεί όλες αυτές τις δεκαετίες, δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων, είναι δυνατόν να πανηγυρίζουμε, που επιτέλους, έχουν αξιόπιστες υπηρεσίες διαδικτύου (ίντερνετ), ορεινά χωριά της πατρίδας μας; 

Αυτές ήταν η πρώτες σκέψεις που έκανα, διαβάζοντας κάποιες πομπώδεις ανακοινώσεις, για την επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στην περιοχή μας.

Και για να εξηγούμαι:

Το έργο είναι μια θετική εξέλιξη, διότι (επιτέλους) είναι αναφαίρετο δικαίωμα και των ορεινών χωριών, να μπορούν να χρησιμοποιούν το ίντερνετ, ως απαραίτητο εργαλείο για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας τους. Έστω κι αυτής, της ελέω ΣΥΡΙΖΑ, καταρρακωμένης καθημερινότητας.

Επιτέλους, τα χωριά αυτά θα μπορούν, να πραγματοποιούν με αξιοπιστία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων, στα αγροτικά ιατρεία τους. Βέβαια, το εάν θα έχουν και γιατρούς, για να γράφουν τις συνταγές, είναι αλλουνού... Παππά υπόθεση.

Χαιρόμαστε που σε ορεινά χωριά, θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε λειτουργικό διαδίκτυο, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν κι εκεί, σύγχρονες αγροτο-τουριστικές επιχειρηματικές δράσεις. Βέβαια, το εάν θα τολμήσουν κάποιοι να ασχοληθούν, ανταγωνιστικά με το επιχειρείν, έχοντας να αντιμετωπίσουν το υπάρχον καθεστώς φορολογίας και εισφορών, είναι κι αυτό αλλουνού... Παππά υπόθεση.

Κάλιο αργά παρά ποτέ. Το έργο ήταν απαραίτητο. Η επιλογή είναι σωστή. Η εξέλιξη είναι θετική. Καλώς ενισχύονται τα χωριά, το χρειάζονταν, το δικαιούνταν.

Όχι όμως και να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα. 

Διότι εάν συνεχίσουμε να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα, η μόνη πραγματική αλήθεια της όλης ιστορίας, είναι ότι εξελίχθηκε ο ρόλος του Μαυρογυαλούρου. Ο Μαυρογυαλούρος, κάποτε κόμπαζε επειδή στο απομακρυσμένο χωριό, τους έκανε τη χάρη, να κατασκευάσει μαιευτήριο. Σήμερα κομπάζει επειδή τους έκανε τη χάρη και τους έφερε το ίντερνετ. Τέτοια “εξέλιξη” πολιτικής συμπεριφοράς, να μας λείπει καλύτερα.

Κατά τα άλλα και στα χωριά αυτά, όπως και σε όλο το Νομό Κοζάνης, ο κόσμος εξακολουθεί να έχει σκυμμένο το κεφάλι και να πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Παντού φτώχεια, ανεργία, απελπισία και εγκατάλειψη. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Η πραγματική οικονομία παραπαίει. Επενδύσεις δεν γίνονται. Το τραπεζικό σύστημα έχει στερέψει. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Τα μαγαζιά κλείνουν. Η άγρια υπερφορολόγηση πνίγει κάθε παραγωγική προσπάθεια.

Κι επειδή, κάποια πράγματα είναι, αυτού του... Παππά “ευαγγέλιο”, αφού θα μιλήσει και στην Κοζάνη με θέμα την κρίση, θα υπενθυμίσω στον κ. Υπουργό, ότι: 

Ο Νομός Κοζάνης και η Δυτική Μακεδονία, κατέχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνησή του, απέδειξε ότι δεν κάνει τίποτα, για το πρόβλημα. Αντίθετα κάνει πολλά, για να το διογκώσει.

Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, αφανίζονται και ο νομός βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κατρακύλα. Η κυβέρνησή του, δεν νοιάζεται.

Η περιοχή μας, έχει σοβαρά προβλήματα, με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των Νοσοκομείων. Η κυβέρνησή του, τα έχει εγκαταλείψει εντελώς. Κλινικές κλείνουν, ασθενείς κινδυνεύουν καθημερινά και η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τοπικής αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, βρίσκονται συνεχώς μπροστά σε τοίχο κυβερνητικής αδιαφορίας. Όσες τοπικές μεταποιητικές μονάδες, επιβιώνουν, το πετυχαίνουν αποκλειστικά και μόνο, λόγω των προσπαθειών του ανθρωπίνου δυναμικού τους, αλλά είναι άγνωστο πόσο ακόμη μπορούν να αντέξουν στα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οι ερευνητικές και ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, χάνουν την αξία τους, καθώς η έλλειψη στελέχωσης και χρηματοδότησης, παρεμποδίζει την ανταγωνιστικότητα των σπουδών και του επιπέδου τους.

Μεγάλα έργα υποδομής, απαραίτητα για την περιοχή μας, “λιμνάζουν”, καθυστερούν ή απλώς “αγνοούνται” και υπενθυμίζουν καθημερινά την κυβερνητική απουσία.

Ο Νομός Κοζάνης, ακόμη περιμένει να ακούσει, το οριστικό κυβερνητικό “πλαίσιο” του εθνικού σχεδιασμού, για τη ΔΕΗ.

Για όλα αυτά, έχει να μας πει κάτι ο Νίκος Παππάς;

Για αυτή την άθλια πραγματικότητα, που βιώνουμε όλοι μας, θα μας πει κάτι;

Θα μας κάνει τη χάρη;

Κάτανας Χάρης 

π. Βουλευτής νομού Κοζάνης

Δημοφιλή Νέα

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων www.kozani…

Καθ'οδόν για την Τετραήμερη πολύ-εκδρομή στην Αθήνα ο σύλλογος
Θεατρική Ποντιακή παράσταση «Ανάσπαλτος Πατρίδα - Ανέβζηγος Αροθυμία» Σάββατο 10 - Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (video)
Α! κύριε, κύριε Μαλακάση... Κώστας Καρυωτάκης (αφιερωμένο σε όλους τους σύγχρονους Μαλακάσιδες Κοζάνης Πτολεμαΐδας και περιχώρων...)
Ακρινή Κοζάνης 72 % ΝΑΙ στη μετεγκατάσταση! | ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν μια απάντηση στους κατοίκους (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Το ντοκιμαντέρ του Κοζανίτη σκηνοθέτη Χρήστου Μπάρμπα
Θάνατος μαθητή στις Σέρρες: Δεν είναι ατύχημα - Είναι έγκλημα

Θάνατος μαθητή στις Σέρρες: Δεν είναι ατύχημα - Είναι έγκλημα


Ο τραγικός θάνατος του μαθητής της Στ’ τάξης στο 9ο δημ…

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η φλόγα της εξέγερσης καίει 14 χρόνια μετά

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η φλόγα της εξέγερσης καίει 14 χρόνια μετά


Μια μαθήτρια του 2008, η Νεφάλη Μπίρμπα, και ένας μαθητής …

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα