kalomen834

stimolo BANNER 1

ΔΕΗ: Μετά τους 200, έρχεται όριο ηλικίας και έξοδος για 1.000 ακόμα εργαζόμενους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Την μόνιμη επαναφορά των ορίων ηλικίας, μετά την υπέρβαση των οποίων οι εργάζομενοι θα βγαίνουν υποχρεωτικά στη σύνταξη, εξετάζουν

τώρα στην ΔΕΗ, προκειμένου να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να καταφεύγουν σε ειδικές ρυθμίσεις σαν την χθεσινή.

Ο ηλικιακός "κόφτης" θα είναι ο ίδιος ακριβώς που χρησιμοποιήθηκε και για την περίπτωση των 200 εργαζομένων προχωρημένης ηλικίας, για τους οποίους η επιχείρηση αποφάσισε χθες να προσφέρει μπόνους οικειοθελούς αποχώρησης 15.000 ευρώ.

Δηλαδή θα ορίζεται στα 60 έτη για όσους ανήκουν στα υπερβαρέα, (μονάδες και ορυχεία), στα 62 έτη για όσους εμπίπτουν στις κοινές διατάξεις (όπως το διοικητικό προσωπικό), και στα 65 έτη για τους διευθυντές.

Με τη διαφορά ότι το μέτρο θα είναι μόνιμο και άρα δεν θα χρειάζεται κάθε χρόνο η ΔΕΗ να καταφεύγει σε ρυθμίσεις τύπου "πάρε 15.000 ευρώ στο χέρι και φύγε, διαφορετικά θα απολυθείς".

Δεν είναι τυπικός, αλλά ουσιαστικός ο λόγος που καθιστά απαραίτητη την μόνιμη επαναφορά των ορίων ηλικίας. Στην ΔΕΗ έχουν υπολογίσει ότι μόνο μέσα στην διετία 2018-2019 αναμένεται να "πιάσουν" τα παραπάνω όρια των 60, 62 και 65 ετών, ούτε λίγο ούτε πολύ 1.000 άτομα. Τούτο σημαίνει ότι είτε θα ψηφισθεί μια μόνιμη ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την αυτόματη έξοδο στη σύνταξη όσων συμπληρώνουν τα παραπάνω όρια, είτε κάθε χρόνο η ΔΕΗ θα χρειάζεται να καταφεύγει σε συνταγές "καρότο και μαστίγιο", σαν την χθεσινή.

Από τον νόμο του 1966...

Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται να επιλυθούν και μια σειρά από νομικά κενά, με βασικότερο να καταργηθεί ο νόμος 4491/1966. Το μακρινό 1966 είχε οριστεί ότι η ΔΕΗ εκτός από εργοδότης, αναλαμβάνει και την ασφάλιση των εργαζομένων της. Τούτο σήμαινε ότι ως εργοδότης, η αποζημίωση που κατέβαλε λόγω απόλυσης συμψηφιζόταν με το εφάπαξ που δικαιούτο ο εργαζόμενος που έβγαινε στη σύνταξη. Οταν όμως τo 2000 η ΔΕΗ εισήχθη στο χρηματιστήριο, και δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ-ΔΕΗ), η επιχείρηση έπαψε να ασφαλίζει το προσωπικό. Το θέμα ωστόσο του συμψηφισμού του εφάπαξ με την αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, παρέμεινε ως είχε. 

... στο μνημόνιο του 2012

Ουδείς παρ' όλα αυτά θα ασχολούνταν με τα παραπάνω αν το μνημόνιο του 2012 δεν μετέτρεπε τις συμβάσεις των ΔΕΚΟ από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καταργώντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Σαν αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και αλλού, πιεζόμενοι και από την κρίση, επιλέγουν τα τελευταία χρόνια να παραμένουν στην εργασία τους, παρ’ ότι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης. Το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν 2.500 άτομα από τη ΔΕΗ, το 2011 1.500, και έκτοτε ο αριθμός συρρικνώνεται συνεχώς πέφτοντας στα 600-700 άτομα ετησίως, ενώ το 2015 έφυγαν 150, με αποκορύφωμα την περυσινή χρονιά που δεν αποχώρησαν πάνω από 100.

Βλέποντας τα τελευταία χρόνια τους λεγόμενους "ισόβιους" εργαζόμενους  - 60άρηδες και άνω με 40 χρόνια υπηρεσίας- να αυξάνονται, η ΔΕΗ έχει δύο δρόμους, είτε την συναινετική συνταξιοδότηση είτε την απόλυση. Το πρόβλημα ωστόσο για έναν τέτοιο εργαζόμενο, είναι ότι σε περίπτωση απόλυσης, ακριβώς επειδή παραμένει σε ισχύ ο παλαιός νόμος του 1966, θα δει την αποζημίωσή του να συμψηφίζεται με το εφάπαξ. Στην πράξη παρ΄ότι διέπεται από σύμβαση αορίστου χρόνου, όπως ακριβώς στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα εισπράξει παρά μέρος της αποζημίωσης που δικαιούται.

Και στην ΔΕΗ του 2020

Βέβαια μια δεύτερη ερμηνεία που επιβάλει την επαναφορά των ορίων ηλικίας στην ΔΕΗ σχετίζεται με την υποχρεωτική της συρρίκνωση ελέω μνημονίου. Σήμερα, έχοντας μερίδιο στη λιανική 89%, απασχολεί συνολικά 10.000 άτομα. Είναι λογικό το 2020, με μερίδιο 49%, ότι δεν θα μπορεί να συντηρεί τον ίδιο αριθμό προσωπικού, και η "απελευθέρωση" των συνταξιοδοτήσεων είναι ένα εργαλείο προς την επίτευξη του στόχου.

Το επόμενο λοιπόν βήμα είναι να ανατεθεί η σύνταξη μελέτης σχετικά με το προσωπικό που χρειάζεται για να παραμείνει βιώσιμη υπό τα νέα δεδομένα. Τούτο δεν σημαίνει φυσικά ότι επειδή η ΔΕΗ πρέπει να χάσει το μισό από το σημερινό της μερίδιο, θα μείνει και με το μισό προσωπικό. Δεν μπορεί άλλωστε να εγκαταλείψει τον ευρύτερο ρόλο που παίζει στην οικονομία με τις μονάδες βάσης ή μέσω της παρουσίας της στα νησιά. Δεν σημαίνει ωστόσο αυτό και ότι η επιχείρηση δεν έχει περιθώρια αναδιάρθρωσης του προσωπικού και εσωτερικών μετακινήσεων. 

Σημειωτέον πάντως ότι η απόφαση που έλαβε χθες το ΔΣ της ΔΕΗ για μπόνους αποχώρηση στους 200 εργαζόμενους, δεν προυποθέτει και κατάργηση του επίμαχου νόμου του 1966.

Οπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, η απόφαση έχει ληφθεί σε άλλη νομική βάση, κι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το μπόνους αποζημίωσης ορίστηκε στα 15.000 ευρώ. Τόσο δηλαδή όσο είναι και το ανώτατο πλαφόν που ισχύει στις ΔΕΚΟ για αποζημιώσεις λόγω απόλυσης. Εφόσον επομένως λυθεί συναινετικά η σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη, η καταβολή των 15.000 ευρώ δεν θα απαιτεί προηγούμενη τροποποίηση του νόμου, αυτή μπορεί να γίνει σε δεύτερη φάση.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δημοφιλή Νέα

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)


Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τ…

Πρόσληψη 125 ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Πρόσληψη 125 ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου


Ο Κλάδος ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ανακοινώνει την πρόσληψη…

Με Μιχαηλίδου και Χατζηπαυλίδη συμμετείχε στο τουρνουά Καστοριάς ο Όμιλος Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας
Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)

Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)


Ας κάνουμε μια αρχή για το καλό του τόπου. Να βάλουμε τη…

Η δικτατορία των δημοσκοπήσεων (Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου)

Η δικτατορία των δημοσκοπήσεων (Γράφει ο Στέλιος Κούλογλου)


Δεν υπάρχει άλλη χώρα όπου να παρουσιάζονται 3-4 δημοσκ…

Όλα μοιάζουν μαγικά και προπαντός αμερικανικά...

Όλα μοιάζουν μαγικά και προπαντός αμερικανικά...


Είναι νύχτα και τ’ αστέρια μάτια σαν ορχήστρα μας κοιτ…

Γαλλία: Δωρεάν το χάπι της επόμενης μέρας για όλες τις γυναίκες

Γαλλία: Δωρεάν το χάπι της επόμενης μέρας για όλες τις γυναίκες


Στη Γαλλία το χάπι της επόμενης ημέρας θα γίνει δωρεάν …

Η σιωπή δεν είναι παντοτινή (του Θανάση Σκαμνάκη)

Η σιωπή δεν είναι παντοτινή (του Θανάση Σκαμνάκη)


Καταγράφουμε καθημερινά συμβάντα αυθαιρεσίας, ασύδοτ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα