kalomen834

stimolo BANNER 1

"Καθαρές λύσεις" για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού απαιτεί η τρόικα - Αυξάνεται η πίεση για "Μικρή ΔΕΗ"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Γιώργος Φιντικάκης

Ρητές δεσμεύσεις φαίρεται να ζητά η τρόικα σχετικά με τα περίφημα "εναλλακτικά δομικά μέτρα"

που περιγράφονται στο μνημόνιο σε περίπτωση που δεν περπατήσουν οι δημοπρασίες υποχρεωτικής πώλησης ενέργειας από την ΔΕΗ.

Το αναγνωρίζουν πλέον και πηγές του υπουργείου Ενέργειας που θεωρούν ότι εφόσον το εγχείρημα των ΝΟΜΕ δεν φέρει τα αναμενόμενα, είναι αρκετά πιθανό να μας ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να συμπεριληφθεί στη νέα συμφωνία, ρητή διατύπωση για επαναφορά του σχεδίου της "Μικρής ΔΕΗ", ή κάποιας παραλαγής του. 

Αν και θεωρούν ως απίθανο το σενάριο να μας ζητηθεί η νομοθέτησή του προκαταβολικά, εντούτοις δεν αποκλείουν καθόλου να απαιτήσει η τρόικα ένα τέτοιο μοντέλο να αναφέρεται με απόλυτη σαφήνεια ως εναλλακτικό μέτρο, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.

"Είναι ένα θέμα ανοικτό, γνωρίζουμε ότι θα δεχθούμε πίεση", σημειώνουν οι συνομιλητές μας, εκτιμώντας επίσης ότι εκτός της "Μικρής ΔΕΗ", οι πιστωτές θα ζητήσουν να συμπεριληφθεί στη συμφωνία και ρητή αναφορά για την πρόταση Παναγιωτάκη περί πώλησης δύο εταιρειών με πελατολόγιο.

Τα πάντα φυσικά θα εξαρτηθούν από το πως θα πάει συνολικά η διαπραγμάτευση, η οποία και διεξάγεται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο από το υπουργείο Οικονομικών, και όχι από το υπ. Ενέργειας. Στις συζητήσεις που κάνει η ομάδα Τσακαλώτου εντάσσεται και το κομμάτι περί αποσαφήνισης των εναλλακτικών δομικών λύσεων (τύπου "Μικρής ΔΕΗ"), καθώς στο υπουργείο Ενέργειας η διαπραγμάτευση αφορά μόνο στο τεχνικό σκέλος, εν προκειμένω στις ποσότητες των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Ιδια η εικόνα ως προς τα ΝΟΜΕ

Εδώ η εικόνα παραμένει ίδια απολύτως με εκείνη του Δεκεμβρίου. Η μεν τρόικα επιμένει σε αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, ζητώντας κάθε χρόνο μέχρι το 2019 να γίνεται ένα συνεχές "roll out". Δηλαδή επαναδιάθεση των πακέτων της προηγούμενης χρονιάς, αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο οπότε και θα πρέπει να πουληθεί εκ νέου (εκτός από την φετινή ποσότητα 12%), και το 8% του 2016. Απαίτηση που οδηγεί στο να κατευθυνθεί στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το 46% συνολικά της παραγωγής της ΔΕΗ μέχρι το 2019. Αυτή η απαίτηση δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά που επιμένει ότι η απλή εφαρμογή του νόμου (8% το 2016, 12% το 2017, 13% το 2018 και 13% το 2019), είναι αρκετή προκειμένου να δημιουργηθεί η απαιτούμενη κινητικότητα και να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ποσοστού της ΔΕΗ κάτω του 50% ως το 2020.

Η υπαναχώρηση που έχει μέχρι τώρα κάνει το ΥΠΕΝ είναι να υπάρξουν πιθανόν κάποιες διορθώσεις στις δημοπρατούμενες ποσότητες εάν κατά την αξιολόγηση που θα κάνει η ΡΑΕ τον Ιούνιο του 2017 διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τους στόχους. Αν δηλαδή υπάρξει πρόβλεψη για υστέρηση των στόχων, οι ποσότητες να αυξηθούν. Αν πάλι διαπιστωθεί ότι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ υπερβαίνει τους στόχους, τότε οι ποσότητες θα μειωθούν. Και εδώ θα μετρήσει προφανώς και το αποτέλεσμα που θα έχει η υλοποίηση του σχεδίου της ΔΕΗ για την πώληση έτοιμου πελατολογίου.

"Οπως και να έχει τα ΝΟΜΕ δεν μας ανησυχούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τα βρούμε", λένε στελέχη του ΥΠΕΝ προβλέποντας σύγκλιση, στη βάση της ερμηνείας της ελληνικής πλευράς ως προς το τι ακριβώς λέει ο νόμος.

Είναι σαφές ότι τα δύσκολα αφορούν σε τυχόν πίεση των δανειστών για πιο ρητές διατυπώσεις σχετικά με τα εναλλακτικά δομικά μέτρα. Ενα σενάριο θα μπορούσε να προβλέπει την συμπερίληψη σε μια τωρινή συμφωνία της ρητής δέσμευσης ότι αν τον Ιούνιο του 2018 υπάρξει υστέρηση ως προς τον στόχο, τότε να περάσουμε αυτόματα σε άλλου είδους μέτρα, βλέπε επαναφορά του σχεδίου "Μικρή ΔΕΗ". 

Η φόρμουλα για ΔΕΣΦΑ

Γρηγορότερα απ’ ότι στα θέματα ηλεκτρισμού, φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις ως προς την την φόρμουλα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. 

Εδώ και ημέρες η κυβέρνηση εξετάζει και πάλι το σενάριο συνέχισης του ίδιου διαγωνισμού με βάση μια συγκεκριμένη νομική άποψη, σύμφωνα με την οποία η αρχική προκήρυξη επιτρέπει στον πωλητή να αλλάξει κατά την διάρκειά του, όρους και διαδικασίες. Στόχος σε κάθε περίπτωση αυτής της νομικής άποψης είναι να κρατηθεί ζωντανός ο υφιστάμενος διαγωνισμός, καθώς εκτιμάται ότι έτσι θα κερδηθούν τουλάχιστον πέντε μήνες, όσο δηλαδή συνεπάγεται η πρόσληψη συμβούλου, η νέα προκήρυξη, η νέα αποτίμηση, κ.ό.κ. 

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω (ΔΕΗ, ΝΟΜΕ, ΔΕΣΦΑ) θα εξαρτηθούν από την γενικότερη πορεία της διαπραγμάτευσης, αφού όσο θα συνεχίζεται, δεν αποκλείεται και να πέσουν νέα ζητήματα στο τραπέζι ακόμη και ως μέρος ενός ευρύτερου και πιο σκληρού παζαριού. Η κυβέρνηση πάντως μιλά για μια "συμφωνία-πακέτο" (β’ αξιολόγηση, δημοσιονομικό κενό του 2018, και μετά από αυτό), που σημαίνει ότι αν δεν τα βρούμε συνολικά με την τρόικα, δεν γίνεται να νομοθετηθούν αποσπασματικά για παράδειγμα μόνο τα ενεργειακά ή τα εργασιακά.  

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Δημοφιλή Νέα

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)


Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τ…

Φθινόπωρο 2022 / Αγρότες Μεσοβούνου Εορδαίας, πρόσωπα σκυθρωπά, βλέμμα γεμάτο προβληματισμό...
Με Μιχαηλίδου και Χατζηπαυλίδη συμμετείχε στο τουρνουά Καστοριάς ο Όμιλος Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης:

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: "Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση"


Συμμετέχουμε στη σύσκεψη εργατικών σωματείων και άλλω…

«ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και δεν θέλω αντιρρήσεις»...

«ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και δεν θέλω αντιρρήσεις»...


Το λένε οι ειδήσεις των οχτώ, των εννέα, οι εκπομπές των…

LACTATIONLAND το Συμβουλευτικό Κέντρο Θηλασμού στην Κοζάνη από την Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού (IBCLC) παιδίατρο Εύη Θώμου
Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας


Αλλάζουν από αύριο Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής η…

Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)

Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)


Ας κάνουμε μια αρχή για το καλό του τόπου. Να βάλουμε τη…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα