Το παιχνίδι της συγγνώμης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Της Μαριάννας Τζιαντζή

«Κι οι άντρες κλαίνε», λέει ένα παλιό τραγούδι του Καζαντζίδη. Σήμερα, μετά την ανάρτηση του Άδωνη Γεωργιάδη

στο φέσμπουκ με την οποία αναγνωρίζει το Ολοκαύτωμα, μπορούμε να πούμε «κι όμως, κυρία μου, και οι άντρες ζητούν συγγνώμη». Οι πολιτικοί άντρες, εννοείται.

Πολλοί επιδοκίμασαν αυτή τη συγγνώμη, επισημαίνοντας ότι είναι ευθύ και αντρίκιο το να αναγνωρίζει κανείς δημόσια ένα λάθος του. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αλλάζει. Μόνο που το αντισημιτικό φλερτ του Άδωνη (για να το πούμε μαλακά) δεν ήταν μια νεανική τρέλα ούτε προϊόν άγνοιας. Δεν ζούσε σε ένα έρημο νησί του Ειρηνικού ο κ. Γεωργιάδης όταν διαφήμιζε «το υβριστικό για τους Εβραίους βιβλίο του Κώστα Πλεύρη», όπως το χαρακτηρίζει σήμερα. Ήταν άνω των 30 και γνώριζε γραφή και ανάγνωση.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εφευρεθεί το προθεσό-μετρο, ώστε να εκτιμήσουμε την ειλικρίνεια ή τις προθέσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Σημασία όμως έχει η χρονική στιγμή που ακούγεται η συγγνώμη: λίγες μέρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την καταδικασμένη από τον ΟΗΕ πρακτική των εποικισμών, προχωρώντας στην ανέγερση άλλων 560 κατοικιιών στα Κατεχόμενα κι ενώ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θέσει το θέμα της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Με άλλα λόγια η αναγνώριση μιας χθεσινής τραγωδίας συνυπάρχει με την αποσιώπηση, δηλ. την αποδοχή μιας άλλης, σύγχρονης και συνεχιζόμενης τραγωδίας. Ποιος ξέρει, ίσως σε μερικές δεκαετίες, ο Άδωνις να ζητήσει συγγνώμη και από τον παλαιστινιακό λαό επειδή ο ίδιος τόσα χρόνια σώπαινε μπροστά στο δράμα του.

http://prin.gr/

Δημοφιλή Νέα

Mediahome Ηρακλής Καλομενίδης στην Πτολεμαΐδα - Κρεβατοκάμαρες υψηλής ποιότητας, ελληνικής κατασκευής - Δείτε τις τιμές !
De facto…

De facto…


Το σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Ακούστε τι λέει ο άνθρωπος...
53ος Τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης

53ος Τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης


Καύση απορριμμάτων - Δυτική Μακεδονία"        &n…

Tο Μεσόβουνο επέλεξε η Τ.Ε. Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ για να τιμήσει την μεγάλη επέτειο των 80 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την Κυριακή 11 Μάη
Δήμος Εορδαίας & Τ.Κ. Φούφα: Ετήσιο Μνημόσυνο υπέρ του Μακεδονομάχου «Καπετάν Φούφα» και των συμπολεμιστών του, την Κυριακή 11 Μαΐου
Μπογιόπουλος – Χατζηστεφάνου: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισραήλ έφτασαν στα σύνορα της Ευρώπης
Ζητείται καθηγητής/-τρια Οικονομίας από το φροντιστήριο Μ.Ε. «Νόηση – κριτική παιδαγωγική» στην Κοζάνη