pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Αναλυτικές οδηγίες για να βρείτε τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή στην ιστοσελίδα (www.efka.gov.gr) και θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα ειδοποιητήρια για τον ΕΦΚΑ (Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης)

τα οποία θα περιλαμβάνουν το «χαράτσι» με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για 1,7 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Στην ιστοσελίδα θα βρείτε την εφαρμογή για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εισφορές τους με τον κωδικό τους στο Taxis και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.

Θα ακολουθήσει αποστολή των ειδοποιητηρίων με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που προδικάζει ότι θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία πληρωμής που έχει οριστεί η 28η Φεβρουαρίου.
Οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία καθορίστηκαν με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015. Τα ειδοποιητήρια αφορούν όχι μόνο στις εισφορές Ιανουαρίου, που πρέπει να πληρωθούν το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και αυτές του Φεβρουαρίου με καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την 31η Μαρτίου 2017.

Τα ειδοποιητήρια δεν περιλαμβάνουν εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, τις οποίες θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά, πιθανότατα το επόμενο δίμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα μερικής καταβολής των εισφορών, δηλαδή όταν ο οφειλέτης καταβάλλει μόνο ένα τμήμα της μηνιαίας οφειλής, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα επιβάλλονται μόνο στο ποσό που υπολείπεται κάθε φορά.

Ο επιδιωκόμενος στόχος, σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος.

Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση της ασφάλισης και άρα η υποχρέωση πληρωμής εισφορών με το νέο καθεστώς για το 2017 γεννάται εφόσον υπάρχει ενεργό μπλοκάκι ή ενεργή επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2017 και μετά. Κατά συνέπεια, όσοι σήμερα δεν είναι ενεργοί δεν έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Αναλυτικές οδηγίες για να βρείτε τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ

Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε
Αναλυτικές οδηγίες για να βρείτε τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ
Ανοιχτή είναι από σήμερα η ηλεκτρονική υπηρεσία στην ιστοδελίδα www.efka.gov.gr, όπου οι αφαλισμένοι θα μπορέσουν να έχουν άμεση πρόσβαση στις εισφορές που θα κλειθούν να πληρώσουν, χρησιμοποιώντας τον κωδικό TAXIS, το ΑΜΚΑ τους και το ΑΦΜ.

Οσο για την αποστολή των ειδοποιητηρίων με τις νέες εισφορές σε 1.400 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, αυτή μετατίθεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ.

Βάσει του προγραμματισμού θα αποστέλλονται 50.000-80.000 ραβασάκια την ημέρα.

Τα ειδοποιητήρια ανεβαίνουν σταδιακά. Για να δείτε τις εισφορές σας τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής:

1) Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στο efka.gov.gr

2) Κάντε «κλικ» στις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» (http://www.efka.gov.gr/_eservices/home.cfm)

3) Μπείτε στην αρχή της σελίδας στο «ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ» και πατήστε είσοδος (https://www.idika.org.gr/EfkaServices/)

4) Στη συνέχεια πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς του Taxisnet

5) Αμέσως μετά το σύστημα ζητάει το ΑΜΚΑ (Το ΑΦΜ είναι προσυμπληρωμένο)

6) Το σύστημα θα σας στείλει στην αρχική σελίδα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, δηλαδή στην ΗΔΙΚΑ

7) Αφού γίνει η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου μπορείτε να δείτε τις εισφορές αρχικά με «μια ματιά» όπως αναφέρει το σύστημα, ενώ αν μπείτε στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης υπάρχουν αναλυτικά οι εισφορές.

Σημειώνεται ότι το σύστημα της ΗΔΙΚΑ εμφανίζει για την ώρα σοβαρά προβλήματα και πέφτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ η πρόσβαση γίνεται με δυσκολία.

Ενημερωτικό Σημείωμα ΕΦΚΑ
(Αποκλειστικά για τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης)

Γενικά - Βάση υπολογισμού εισφορών

Από 1/1/2017, το σύστημα ασφαλιστικών κλάσεων – κατηγοριών παύει να ισχύει. Βάση υπολογισμού για τις ασφαλιστικές εισφορές είναι το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) από την άσκηση της δραστηριότητας, που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Κατά τη πρώτη εξαμηνιαία περίοδο του έτους 2017, ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το εισόδημα του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου έτους (δηλαδή εν προκειμένω του 2015). Θα ακολουθήσει οριστικοποίηση των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών κατόπιν συμψηφισμού των εισφορών που προκύπτουν από τα καθαρά εισοδήματα του έτους 2016, που θα εκκαθαριστούν κατά το Β΄εξάμηνο του 2017.

Θεσπίζεται Κατώτατη και Ανώτατη Βάση Υπολογισμού Εισφορών, δηλαδή το κατώτερο και το ανώτερο ποσό εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζονται εισφορές.

Ως κατώτατη βάση, ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι πέντε (25) ετών το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 586,08€ (ετήσιο7.032,96€).

Σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων η Κατώτατη Βάση λαμβάνεται μειωμένη και ορίζεται ως ποσοστό 70% του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (Μηνιαίο:586,08 Χ 70% =410,26€ και ετήσιο: 12 Χ 410,26€= 4.923,12€).

Ως ανώτατη βάση, ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο δεκαπλάσιο του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι πέντε ετών (25) το οποίο ανέρχεται σε 5.860,80€ (ετήσιο 70.329,60€).

Ως Μηνιαία Βάση Υπολογισμού Εισφορών των προσώπων που αποκτούν ιδιότητα ή προβαίνουν σε έναρξη εργασιών λαμβάνεται η Κατώτατη Βάση και εφαρμόζεται από τον μήνα έναρξης έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Επί Μελών Εταιρειών, βάση υπολογισμού αποτελεί το ΚΦΑ της εταιρείας κατανεμημένο σύμφωνα με το ποσοστό συμμετοχής κάθε μέλους .

Αντίστοιχα, επί Μελών Αγροτικής, Κτηνοτροφικής ή Αλιευτικής Εκμετάλλευσης, βάση υπολογισμού αποτελεί το συνολικό ΚΦΑ της εκμετάλλευσης διαιρούμενο δια του αριθμού των μελών.

Στις περιπτώσεις ζημιογόνων χρήσεων και μηδενικών κερδών, οι εισφορές υπολογίζονται επί της κατώτατης βάσης ενώ σε περιπτώσεις μη εκκαθαρισμένων χρήσεων ή μη υποβολής δηλώσεων επί του ΚΦΑ του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου έτους.

Προσδιορισμός Εισοδημάτων

Το Μητρώο Υπόχρεων ασφαλισμένων έχει ταυτοποιηθεί με το τηρούμενο στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Μητρώο Φορολογούμενων.

Αντιστοιχήθηκαν οι ασφαλιστέες δραστηριότητες- ιδιότητες με τα εισοδήματα που τηρεί η ΓΓΔΕ ώστε να κωδικοποιηθούν οι πηγές προέλευσης εισοδημάτων.

Για κάθε πηγή εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα.

Ως προς την προέλευση των εισοδημάτων, οι πηγές ομαδοποιούνται σε τρεις βασικές, ως εξής:

  • Επιχειρηματική Δραστηριότητα
  • Αγροτική-Κτηνοτροφική-Αλιευτική Δραστηριότητα
  • Μισθωτές Υπηρεσίες

Η ομαδοποίηση αυτή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των εισφορών.

Εισφορές

Η εισφορά είναι μηνιαία και υπολογίζεται επί του μηνιαίου ΚΦΑ.

Θεσπίζονται από 1/1/2017 ενιαία ποσοστά εισφορών, ως εξής:

  • Κλάδος Σύνταξης 20%
  • Κλάδος Περίθαλψης 6,95%

Υπολογίζονται εισφορές επί καθαρών εισοδημάτων που προέρχονται από μία ή περισσότερες δραστηριότητες που γεννούν υποχρέωση ασφάλισης.

Στις περιπτώσεις μοναδικής δραστηριότητας προσδιορίζεται η βάση υπολογισμού εισφορών από το καθαρό εισόδημα της δραστηριότητας αυτής.

Επί περισσότερων της μιας δραστηριοτήτων που γεννούν υποχρέωση ασφάλισης:

α. λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των καθαρών εισοδημάτων, για τον προσδιορισμό της ανώτατης και κατώτατης βάσης εισοδήματος, σύμφωνα με κανόνες ιεράρχησης. Ειδικότερα:

Μεταξύ εισοδημάτων από Μισθωτή εργασία και Μη Μισθωτή δραστηριότητα (επιχειρηματική ή αγροτική) προηγείται το εισόδημα από Μισθωτή εργασία.

Μεταξύ εισοδημάτων από Μη Μισθωτές δραστηριότητες προηγείται το εισόδημα της δραστηριότητας που εξασφαλίζει, κατά το μεγαλύτερο μέρος, τον βιοπορισμό του ασφαλισμένου.

β. υπολογίζονται εισφορές επί του καθαρού εισοδήματος που προέρχεται από την άσκηση δραστηριότητας ή την ύπαρξη ιδιότητας που γεννούν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, διατάξεις.

ΠΗΓΗ: www.alfavita.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.