pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζόμενων στην Ενέργεια: Ανακοίνωση για την για την επίσκεψη του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε στην περιοχή

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η επίσκεψη του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε στην περιοχή το προηγούμενο διάστημα με συνοδεία δημοσιογράφους κεντρικών ΜΜΕ, δεν είχε καμία σχέση με τις ανησυχίες

και τα προβλήματα των εργαζόμενων της ΔΕΗ και του λαού της περιοχής. Στόχος της ήταν η δημιουργία δημοσίων σχέσεων (lobbying) και εντυπώσεων. Παράλληλα έγινε το απαραίτητο «μασαζ» στον εργοδοτικό –κυβερνητικό συνδικαλισμό της περιοχής μπροστά στις εξελίξεις.

Για μια ακόμα φορά κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη για να σωθούν τα κέρδη της επιχείρησης μπροστά στην όξυνση του ανταγωνισμού της ΔΕΗ Α.Ε με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, εξαιτίας του παραπέρα βήματος στην απελευθέρωση του κλάδου που επιβάλει το 3ο μνημόνιο. 

Οι μεγάλες μειώσεις μισθών σε όλο το προσωπικό που φτάνουν το 50%, το γεγονός ότι το έκτακτο προσωπικό εργάζεται με μισθούς πείνας χωρίς ΣΣΕ, η απλήρωτη εργασία για μήνες στους εργολαβικούς, τα εργοδοτικά εγκλήματα που αυξάνονται, η έλλειψη και ο περιορισμός των μέτρων υγείας και ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η αδυναμία εργατικών –λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν το ρεύμα κ.α δεν απασχόλησαν τις συσκέψεις και συναντήσεις του προέδρου.

Αντί γι’αυτό ζήτησε ακόμα περισσότερο απλήρωτο ιδρώτα και αίμα από τους εργαζόμενους για να ευοδωθούν  τα επιχειρηματικά σχέδια της ΔΕΗ Α.Ε για επενδύσεις στην Αλβανία, την Τουρκία, σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ΑΠΕ. Εκθείασε την επένδυση των Κινέζων στην Μελίτη, δηλαδή την παραχώρηση της Μελίτης 1, των υποδομών για τη Μελίτη 2 (που χτίστηκαν με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού) και των λιγνιτωρυχείων της περιοχής (που είναι λαϊκή περιουσία) στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Βέβαια κουβέντα δεν έγινε για τη σχέση και τους όρους εργασίας των εργαζόμενων στη νέα κοινοπραξία, στην κατασκευή της μονάδας (υπάρχει εμπειρία από την κατασκευή της μονάδας 5 όπου εργατικά δικαιώματα καταστρατηγούνται).

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός για μια ακόμα φορά δήλωσε παρών στη χρέωση που του έχει αναθέσει η εργοδοσία ώστε να περάσουν τα σχέδια της στους εργαζόμενους με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση παίζει ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει η εργοδοσία με το θέμα των απολύσεων που την ονομάζει «εθελουσία» και με το σκάνδαλο των δανείων. Την στιγμή που νέα μέτρα με τη δεύτερη αξιολόγηση είναι προ των πυλών, η ιδιωτικοποίηση προχωράει, οι εργοδοτικοί –κυβερνητικοί συνδικαλιστές αλλά και κάποιοι «ταξικοί» ζητούν από την εργοδοσία να ρίξει άπλετο φώς στην υπόθεση, βγάζοντας την λάδι από τις ευθύνες που έχει για την δημιουργία του ρουσφετολογικού μηχανισμού. Στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού αυτή τη φορά η εργοδοσία βρήκε και έναν «απρόσμενο σύμμαχο». Είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις της «εργατικής αλληλεγγύης» όπου για το ζήτημα των απολύσεων ζητάει να φύγουν τα στελέχη αλλά οι εργαζόμενοι να μπορούν να  παραμείνουν, για το ζήτημα των δανείων να επεκταθούν ακόμα περισσότερο. Η στάση αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί της εργοδοσίας.  Δεν είναι τυχαίο που το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του «Έθνους» μετά την επίσκεψη του στην περιοχή αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα.      

Το ΣΕΕΕΝ στον αντίποδα όλων αυτών οργάνωσε αγωνιστική απάντηση με κινητοποίηση, όπου παραδόθηκε υπόμνημα  με τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και το λαό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και καλούμε τους εργαζόμενους να μην πέσουν για μια ακόμα φορά στην παγίδα που τους στήνει εργοδοσία και εργοδοτικοί –κυβερνητικοί συνδικαλιστές. Ταυτόχρονα χαιρετίζουμε την κινητοποίηση του  Συλλόγου για την καταπολέμηση της Ανεργίας Αγ.Δημητρίου – Ρυακίου για τα δίκαια αιτήματα τους. Τα επεισόδια που έγιναν στη συνέντευξη τύπου του κ.Παναγιωτάκη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον υπερβάλλοντα ζήλο που έδειξαν και ορισμένοι παρατρεχάμενοι. 

Μόνη λύση ο κοινός, οργανωμένος αγώνας όλων των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Να γίνει η ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν οι λίγοι.

 

Πτολεμαΐδα 15/2/2017

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς:

Τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε

κ.Παναγιωτάκη Μανώλη

ΘΕΜΑ: Εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και η όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων στον κλάδο και του λαού της περιοχής.

Κύριε Πρόεδρέ,

Η απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προωθήθηκε στην βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση όσο και για το λαό συνολικά και ιδιαίτερα για το λαό της περιοχής μας. Η επιχείρηση σας στον ανταγωνισμό της με άλλους μονοπωλιακούς ομίλους και προσπαθώντας να σώσει την κερδοφορία της παίρνει σειρά μέτρων ενάντια στα εργατικά –λαϊκά δικαιώματα. Στα πλαίσια αυτά :  

- Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το τακτικό προσωπικό στο ΛΚ-ΔΜ από 9000 περίπου το 1997, σήμερα είναι λιγότερο από 4500 με τάση περαιτέρω μείωσης. Ένα μέρος τους καλύφθηκε από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (8μηνες και 2μηνες συμβάσεις) και με εργαζόμενους στις εργολαβίες.

- Οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν δραματικά. Στο τακτικό προσωπικό με την υπογραφή της τελευταίας Σ.Σ.Ε μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμιων σωματείων με  την ΔΕΗ Α.Ε κατά τη διάρκεια της προεδρίας σας, διατηρούνται οι «μνημονιακοί» μηχανισμοί μισθολογικής πειθαρχίας που καθήλωσαν τους μισθούς στο 65% του ύψους του 2009. Για τους εργαζόμενους συμβασιούχους μετά τη λήξη σειράς κλαδικών συμβάσεων που τους κάλυπταν,(χειριστές, μέταλλο κ.α) είχαμε μείωση μισθών που έφτασαν και το 50% και τη στιγμή αυτή πληρώνονται με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ χωρίς να καλύπτονται από σύμβαση. Στις εργολαβίες ισχύει η κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και 511 κάτω των 25. Στο συγκεκριμένο τμήμα των εργαζομένων είναι καθεστώς η απλήρωτη εργασία μιας οι εργολάβοι εκμεταλλευόμενοι ρήτρα που επιτρέπει τη ΔΕΗ να πληρώνει μετά από 85 μέρες από την εκτέλεση ενός έργου, μεταφέρουν την καθυστέρηση στους εργαζόμενους αφήνοντας τους απλήρωτους για 3 και πλέον μήνες. Ταυτόχρονα το καθεστώς των  εργολαβιών (γνωστό στην περιοχή σαν δουλεμπόριο) καταστρατηγεί ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα δικαιώματα των εργαζομένων (απλήρωτες υπερωρίες, προσαυξήσεις σαβ/κου, δώρα, επιδόματα κ.α) με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα των εργαζομένων να ζει στη φτώχια και την εξαθλίωση, σε καθεστώς τρομοκρατίας, μιας και εργολάβοι έχουν προχωρήσει σε απολύσεις σε εργαζόμενους που έχουν διεκδικήσει τα δικαιώματα τους.

- Χειροτέρευσαν οι όροι εργασίας του συνόλου των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς λόγω της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας. Ταυτόχρονα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας  συνεχώς περιορίζονται εξυπηρετώντας τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα/ εργοδοτικά εγκλήματα το διάστημα από το Μάρτιο του 2014 μέχρι σήμερα είναι10, ενώ πολλά είναι τα παραλίγο θανατηφόρα και εκατοντάδες οι μικροτραυματισμοί που πολλοί δεν γίνονται γνωστοί.         

- Ο λαός πληρώνει ακριβά το ρεύμα, ενώ βλέπει το εισόδημα του συνεχώς να πέφτει από τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων. Οι φτωχοί αγρότες βλέπουν το κόστος παραγωγής συνεχώς να μεγαλώνει και λόγω ακριβής κιλοβατώρας που συμβάλει στο ξεκλήρισμα τους. Παράλληλα λόγω της υπερεκμετάλλευσης του περιβάλλοντος για μεγαλύτερα κέρδη επιδεινώνονται συνεχώς οι όροι διαβίωσης για το λαό της περιοχής (ποιότητα νερού, καρκίνοι  κ.α) μιας και βλέπουν την μόλυνση και τη ρύπανση να αυξάνονται.

Το σωματείο μας όλο το προηγούμενο διάστημα με  κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις ανέδειξε όλα τα παραπάνω ζητήματα και απαίτησε τη λύση τους. Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε από τη  διοίκηση να δεσμευτεί για τη λύση των παραπάνω ζητημάτων και επιφυλασσόμαστε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους (κινητοποιήσεις, απεργίες, στάσεις εργασίας κ.α) για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

Απαιτούμε: 

  • Προκήρυξη όλων των θέσεων εργασίας τακτικού προσωπικού που απαιτούνται για την λειτουργία της επιχείρησης που διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων με ανθρώπινα ωράρια, με αυξήσεις μισθών. Δημιουργία  5ης φυλακής στα ορυχεία. Κατάργηση των εργολαβιών.
  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε για το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα , εργαζόμενοι στις εργολαβίες, δίμηνα) με βασικό μισθό κάτω των 751ευρώ. Να δοθεί τώρα τέλος στον αισχρό διαχωρισμό σε άνω και κάτω των 25 ετών.
  • Να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης εργασίας στις εργολαβίες της ΔΕΗ. Να διασφαλιστεί με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε ώστε κανένας εργαζόμενος στις εργολαβίες να μην μένει απλήρωτος. Σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής  των δεδουλευμένων από τους εργολάβους να πληρώνει η ΔΕΗ, αφού πιστοποιηθούν τα ημερομίσθια τους.  
  • Λειτουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό. 
  • Ρεύμα φθηνό για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά και όχι για τους βιομήχανους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους,
  • Άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών (Ποντοκώμης, Ακρινής, Αγ. Αναργύρων) με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε. Τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ Α.Ε. και το Κράτος. Χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ για μελέτη βιωσιμότητας και επιδημιολογική μελέτης. Να τηρηθούν όλα τα επιστημονικά κριτήρια (προστασία υδροφόρου ορίζοντα, πανίδας και χλωρίδας).

Το σωματείο μας έχει ξεκάθαρο ότι όσο η ενέργεια αποτελεί εμπόρευμα και είναι αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων όπως η ΔΕΗ Α.Ε. η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού θα συνεχίζεται. Παλεύουμε η ενέργεια να σταματήσει να είναι εμπόρευμα , να γίνει κοινωνικό αγαθό.  

 

Ο Πρόεδρος                                                                  Ο γεν.γραμματέας

 

Ταταρίδης Πέτρος                                                             Μουμουλίδης Γεώργιος

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…