kalomen834

stimolo BANNER 1

Η καπιταλιστική κρίση, τα μνημόνια και τα ζόμπι, του Χρήστου Λάσκου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πολλές φορές από το 2009 έχει διακηρυχθεί, σε διάφορους τόνους, από κράτη, θινκ τανκς και υπερεθνικούς οργανισμούς το τέλος της κρίσης.

Μ’ όλο που οι προειδοποιήσεις πως τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς δεν λείπουν, με χαρακτηριστική την εκτίμηση βασικών εισηγητών της Συναίνεσης της Ουάσιγκτον, του μανιφέστου, δηλαδή, της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, με πρώτο τον πολύ Λάρι Σάμερς, η γενική αίσθηση είναι πως κάποιες περιοχές του κόσμου έχουν ξεπεράσει την κρίση και οδεύουν προς «διατηρήσιμη ανάπτυξη» δείχνοντας τον δρόμο και στους υπόλοιπους.

Η καπιταλιστική κρίση, ωστόσο, είναι ακόμη μαζί μας. Οι παραγωγικές επενδύσεις όχι μόνο δεν ανακάμπτουν, αλλά διαρκώς βυθίζονται, ενώ το χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, βασικός «φταίχτης» σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση για την οιονεί κατάρρευση του 2008 -2009, αυξάνεται και πληθύνεται. Τα περίφημα «παράγωγα», σήμερα, είναι σε ψηλότερο επίπεδο από ό,τι το 2007, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται σε πολύ επισφαλή θέση στην περίπτωση ενός, πολύ πιθανού, νέου επεισοδίου.

Η επεκτατική νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε, με πρωτεργάτες την FED και την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, ελάχιστα συνέβαλλε στην υπέρβαση της κρίσης. Απόδειξη γι’ αυτό είναι πως, μετά την ποσοτική χαλάρωση και τον μηδενισμό των επιτοκίων, επιλέχθηκε ακόμη και πολιτική αρνητικών επιτοκίων.  Και μάλιστα από καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ελβετία και η Σουηδία, για τα οποία η πλειοψηφία ακόμη και των «ειδικών» θεωρεί πως ελάχιστα αγγίχτηκαν από τα κρισιακά φαινόμενα. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο, όπου προτείνεται, από τις στήλες του Economist και των Financial Times παρακαλώ, ως επόμενη φάση της νομισματικής παρέμβασης, η πολιτική του helicopter money, που πάει να πει η απευθείας, δωρεάν, πίστωση των λογαριασμών των πολιτών με σημαντικά χρηματικά ποσά, ώστε η δαπάνη τους να λειτουργήσει ως εμβρυουλκός για την ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι πολιτικές λειτούργησαν όχι ως θεραπευτικές της κρίσης, αλλά ως συντηρητικά της παγκόσμιας «φούσκας», χωρίς την οποία οι εκκαθαριστικές λειτουργίες θα είχαν προχωρήσει με τρόπο που φοβίζει ακόμη και κάποιους από τους πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους ιδεολόγους. Η εφαρμοζόμενη πολιτική, δηλαδή, κλωτσάει το τενεκεδάκι λίγο παρακάτω και … βλέπουμε. Η μόνη σταθερά είναι η επίθεση στον κόσμο της εργασίας, η επιβολή συνθηκών, που επιστρέφουν το δείκτη του κοινωνικού ρολογιού στην εποχή του Καρόλου Ντίκενς και η μεταφορά του συνόλου των βαρών στην κοινωνική πλειοψηφία.

Τελευταία, ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες[1], σε ΗΠΑ και Ε.Ε. αρχίζουν να δείχνουν πως το θεμελιώδες πρόβλημα του συστήματος συνίσταται στην αναβολή της πλήρους εκτύλιξης των εκκαθαριστικών λειτουργιών, που κανονικά επιτελούν οι καπιταλιστικές κρίσεις. Όπως συμπεραίνει, π.χ., η σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, η θεμελιώδης αιτία για την αδυναμία επανάκαμψης της καπιταλιστικής συσσώρευσης είναι ο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων ζόμπι, νεκροζώντανων οικονομικών οργανισμών, που διατηρούνται στη ζωή τεχνητά, αξιοποιώντας τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Κοινή εκτίμηση είναι πως στην καπιταλιστική μητρόπολη αποτελούν έως και το 20% των επιχειρήσεων. Θα πρέπει, βέβαια, να ειπωθεί πως με τις χρηματοοικονομικές τους συνδέσεις επηρεάζουν ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομίας.

Με άλλα λόγια, χωρίς να κάνουν το τελικό βήμα, οι έρευνες αυτές υποδεικνύουν αυτό που δεν χρειάζεται να είσαι προχωρημένος μαρξιστής για να ξέρεις είναι πως, όπως έχει αποδείξει η ιστορία του καπιταλισμού, δεν πρόκειται να ξεπεραστεί η κρίση αν δεν επισυμβεί μια πολύ μεγάλη καταστροφή κεφαλαίου (και χρέους, επομένως). Την τελευταία φορά αυτό σήμαινε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο –και οι πολιτικές εξελίξεις της περιόδου που ζούμε δημιουργούν αναγκαστικά ανατριχιαστικούς συνειρμούς.

Με δεδομένη την παραπάνω σχηματική παρουσίαση, ας δούμε λίγο τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τα σχετικά ζητήματα. Μεσούσης μιας διαπραγμάτευσης, που δείχνει, για πολλοστή φορά πως «αυτό δεν έχει τέλος», ας μετατοπίσουμε λίγο την οπτική μας από τα συνήθη δημοσιογραφικά –και απολύτως παραπειστικά, στο μέτρο, που με όλη την «πληροφόρηση» που μας προσφέρουν, εγκλωβίζουν τον κοινό προβληματισμό στο «κλείνει, δεν κλείνει» αποκρύπτοντας τη μεγάλη εικόνα.

Ένα συχνό ερώτημα που τίθεται  από τα ΜΜΕ είναι, απλοϊκά διατυπωμένο, αν ήταν η κρίση που έφερε τα μνημόνια ή τα μνημόνια την κρίση. Η απάντηση είναι προφανής, όσο κι αν η ερώτηση επαναλαμβάνεται. Η κρίση σαφώς προηγήθηκε, αλλά οι εφαρμοζόμενες πολιτικές παρόξυναν τις συνέπειές της για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με μια πρωτοφανή αγριότητα. Η ιδιότυπη ποιότητα της ελληνικής άρχουσας τάξης έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σε αυτό, αλλά είτε έτσι είτε αλλιώς, το μνημονιακό καθεστώς διαμόρφωσε μια κατάσταση, η οποία θα ενσωματωθεί στα οικονομικά εγχειρίδια του μέλλοντος ως παράδειγμα «αποτυχίας» και οικονομικής-κοινωνικής καταστροφής. Ας κάνουμε μια πολύ διαφωτιστική συγκριτική παρατήρηση: ως γνωστόν, μια πολύ επικίνδυνη περίπτωση για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι η Ιταλία, γιατί στο τραπεζικό της σύστημα εμφωλεύουν κόκκινα δάνεια της τάξης του 20%. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 50%. Από την άλλη, όπως έδειξε μια έρευνα της PwC, σε δείγμα 3000 περίπου μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων το έτος 2013, το 23% βρίσκονταν σε κατάσταση που οι ορκωτού λογιστές αποτιμούν ως κατάσταση ζόμπι, ενώ περίπου ένα 44% σε συνθήκη, που η ίδια η επιχείρηση ονομάζει «σχεδόν ζόμπι». Είναι προφανής η ανάγκη για μια επικείμενη μεγάλη καταστροφή κεφαλαίου, λοιπόν, όπως και η συναφής, μαζί με άλλα, προοπτική μετατροπής της χώρας σε κάτι ακόμη χειρότερο, από ό,τι είναι σήμερα: ένα ολοκληρωτικά αποτυχημένο κράτος, με αδυναμία να ικανοποιεί στοιχειώδεις απαιτήσεις της κοινωνικής αναπαραγωγής.

Δεν είναι εύλογο, μετά από όλα αυτά, όχι επαναστάτες, αλλά στοιχειωδώς εχέφρονες άνθρωποι να συμπεράνουν πως μόνο ριζοσπαστικές παρεμβάσεις μπορούν να βάλουν φραγμό σε αυτή την αποκαλυψιακή προοπτική;  Φαίνεται πως όχι. Γι’ αυτό και η κυβέρνησή μας διαπραγματεύεται αν θα είναι 3 ή 3.5% το πρωτογενές πλεόνασμα και δίνει τη μάχη για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, έχοντας γελοιοποιήσει κάθε έννοια «διεθνισμού» και κάνοντας τους «μενουμευρωπαίους» να αισθάνονται … ιδεολογικώς άχρηστοι.

Και η αντιμνημονιακή, αντικαπιταλιστική Αριστερά τι κάνει; Για να μην πούμε τίποτε βαρύτερο, ας μείνουμε μόνο στην διαπίστωση πως καθυστερεί ασύγγνωστα.  Η πρόταση της Δικτύωσης για κοινό βηματισμό και σύγκλιση αναφορικά με τις εναλλακτικές ενάντια στις ΤΙΝΕΣ έχει διατυπωθεί εδώ και ένα σχεδόν χρόνο χωρίς εμφανές αποτέλεσμα. Η πρόσφατη πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ νομίζω πως ανοίγει δυνατότητες, τις οποίες καμία από της αριστερές δυνάμεις, από τη ΛΑΕ μέχρι το σύνολο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, δεν θα πρέπει να αφήσει αδιάφορη.

Οι ευθύνες είναι μεγάλες για όλους. Και κανείς μας, στο τέλος, δεν θα θεωρηθεί αθώος του αίματος.


[1] Βλ., για μια πολύ περιεκτική παρουσίασή τους, το άρθρο του Μάικλ Ρόμπερτς Beware the zombies (https://thenextrecession.wordpress.com/,   January 23, 2017)  

ΠΗΓΗ: www.alterthess.gr

Δημοφιλή Νέα

Α'2 Γυναικών Μπάσκετ: Έβδομη αγωνιστική για Λασσάνη Κοζάνης και Απόλλων Πτολεμαΐδας - Το πρόγραμμα
Ο πρόεδρος της κοινότητας Ποντοκώμης Γιώργος Πηλιανίδης στο kozani.tv: Μεγάλες καθυστερήσεις στις υποδομές στη Νέα Ποντοκώμη, καμιά ουσιαστική εξέλιξη στους πυλώνες υψηλής τάσης, μεγάλος κίνδυνος απαξίωσης. Ο δήμος Κοζάνης πρέπει να κάνει περισσότερα!
Γραμμάτια...

Γραμμάτια...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας


Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Π…

Όμιλος Αντισφαίρησης Πτολεμαΐδας: Τένις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο

Όμιλος Αντισφαίρησης Πτολεμαΐδας: Τένις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο


Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Πτολεμαΐδας, γνωστό και ως&n…

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης:
Ο Παντελής Καπετάνος έρχεται στο «OUT OF LINES» by top-sport.gr και μιλάει στους Χ. Τσαρτσιανίδη & Γ. Τοπαλίδη - Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 21:00! (Trailer)
Βόλεϊ ΕΣΠΕΜ: Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου σε Β' Εθνική Γυναικών, Κ20 & Κ18 Κοριτσιών και Κ21 Αγοριών για τις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα