stimolo BANNER 1

Ανοίγουν τα πανεπιστήμια στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα

Πρώτη φορά, για τη στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης - Με έντεκα νέα τμήματα τα μηχανογραφικά των φετινών Πανελλαδικών.

Γράφει η Κωστοπούλου Μίνα

Πρόσβαση για πρώτη φορά στις Ιατρικές σχολές, στις Φαρμακευτικές, στις Αρχιτεκτονικές στα Ναυτιλιακά, στα Οικονομικά τμήματα και τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης, αλλά και σε πολλά τμήματα Θετικών Σπουδών των πανεπιστημίων (Βιολογίες, Βιοχημείες, τμήματα Φυσικής, Πληροφορικές και τμήματα του Πολυτεχνείου), καθώς και σε Στρατιωτικές σχολές και στη Σχολή Πυροσβεστών δίνει στους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών από τα ΕΠΑΛ το υπουργείο Παιδείας, ανάλογα με την ειδικότητα από την οποία προέρχονται.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια σε ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων ανά τμήμα από αυτά που προβλέπονται στο σχετικό ΦΕΚ (δημοσιεύεται αναλυτικά στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας). Το ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων - δηλώσεων συμμετοχής στις πανελλαδικές, αφού είναι αναλογικό του συνολικού αριθμού των υποψηφίων.

Ακόμη, για πρώτη φορά ορίζεται κοινή ομάδα σχολών σε ΤΕΙ, πανεπιστήμια και Στρατιωτικές σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, ανεξαρτήτως ειδικότητας (βλ. τον πίνακα). “Το υπουργείο Παιδείας με αυτή την απόφαση, μαζί με το σύνολο των αλλαγών που προωθεί στη δομή και το περιεχόμενο των ΕΠΑΛ, υλοποιεί την εκπαιδευτική του πολιτική για την ουσιαστική στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας”, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Για την εισαγωγή των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια σε ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, σε τμήματα των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και για το ειδικό ποσοστό θέσεων 1%, η εξέταση θα γίνει στα εξής μαθήματα:

* Νέα Ελληνική Γλώσσα (συντελεστής 1,5).

* Μαθηματικά (συντελεστής 1,5).

* Δύο μαθήματα ειδικότητας (συντελεστής 3,5 για καθένα από τα δύο).

* Αντίστοιχο ειδικό μάθημα (αν απαιτείται).

Αναλυτικά στο ΦΕΚ που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ο τρόπος εξέτασης και βαθμολόγησης των μαθημάτων που εξετάζονται ανά ειδικότητα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Δύο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού στα μηχανογραφικά

“Φέτος, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, βγαίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις εκτός του σχολικού χρόνου και κερδίζει το σχολείο δύο εβδομάδες” δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής. Τόνισε ακόμη ότι “έχουμε δύο καινούργια τμήματα πανεπιστημιακά στο μηχανογραφικό, που ασχολούνται με τον τουρισμό”, αναφερόμενος (στην ΕΡΤ) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. “Δεν είχαμε μέχρι σήμερα σε πανεπιστημιακό επίπεδο σχολές που να ασχολούνται με τον τουρισμό. Τα δύο τμήματα που είχαν δημιουργηθεί στις αρχές του 2000 δεν λειτούργησαν και καταργήθηκαν με το “σχέδιο Αθηνά”. Εμείς τα επαναφέρουμε, γιατί πιστεύουμε στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας” είπε ο γενικός γραμματέας. Για φέτος στα δύο αυτά τμήματα δεν απαιτείται η εξέταση στην αγγλική γλώσσα.

Ακόμη, μπαίνουν στα μηχανογραφικά εννέα τμήματα των ΤΕΙ, που -μεταξύ είκοσι- είχαν τεθεί σε καθεστώς μεταβατικότητας λόγω της “Αθηνάς”. “Δεχτήκαμε την πρόταση των προέδρων των ΤΕΙ από τη στιγμή που τα ΤΕΙ δέχτηκαν να ενισχύσουν οικονομικά και με προσωπικό τα τμήματα αυτά” σημείωσε ο Γ. Παντής.

Τέλος, σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος η Σχολή Πυροσβεστών και το Λιμενικό Σώμα θα δεχθούν εισακτέους με το σύστημα των Πανελλαδικών.

Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ για 2.000 αποφοίτους

Ανακοινώθηκε χθες η έναρξη της Α΄ φάσης εφαρμογής του μεταλυκειακού έτους “Τάξη Μαθητείας ΕΠΑΛ”. Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για “μια εναλλακτική και ασφαλή διαδρομή εισόδου στην αγορά εργασίας” για 2.000 κατόχους απολυτηρίου και πτυχίου των ΕΠΑΛ (ηλικίας 18 έως 24 ετών).

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου. Η Α’ φάση θα πραγματοποιηθεί σε ΕΠΑ.Λ που βρίσκονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και θα αφορά τις ακόλουθες ειδικότητες:

α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών.

β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων.

γ) Τεχνικός Οχημάτων.

δ) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής και Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού.

ε) Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής.

στ) Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, και

η) Βοηθός Νοσηλευτή.

Η διάρκειά της θα είναι εννέα μήνες και θα συνδυάζει 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑΛ ή/και στο Εργαστηριακό Κέντρο (μία φορά την εβδομάδα) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας - Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες.

Στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή που ορίζεται στο 75% επί του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας».

Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας θα λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Από την έντυπη έκδοση της Εφημερίας ΑΥΓΗ

Δημοφιλή Νέα

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων www.kozani…

Καθ'οδόν για την Τετραήμερη πολύ-εκδρομή στην Αθήνα ο σύλλογος
Θεατρική Ποντιακή παράσταση «Ανάσπαλτος Πατρίδα - Ανέβζηγος Αροθυμία» Σάββατο 10 - Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (video)
Α! κύριε, κύριε Μαλακάση... Κώστας Καρυωτάκης (αφιερωμένο σε όλους τους σύγχρονους Μαλακάσιδες Κοζάνης Πτολεμαΐδας και περιχώρων...)
Ακρινή Κοζάνης 72 % ΝΑΙ στη μετεγκατάσταση! | ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν μια απάντηση στους κατοίκους (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Το ντοκιμαντέρ του Κοζανίτη σκηνοθέτη Χρήστου Μπάρμπα
Θάνατος μαθητή στις Σέρρες: Δεν είναι ατύχημα - Είναι έγκλημα

Θάνατος μαθητή στις Σέρρες: Δεν είναι ατύχημα - Είναι έγκλημα


Ο τραγικός θάνατος του μαθητής της Στ’ τάξης στο 9ο δημ…

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η φλόγα της εξέγερσης καίει 14 χρόνια μετά

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η φλόγα της εξέγερσης καίει 14 χρόνια μετά


Μια μαθήτρια του 2008, η Νεφάλη Μπίρμπα, και ένας μαθητής …

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα