pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Νίκος Νικηφορίδης. Ο νεαρός που εκτελέστηκε ως «τρομοκράτης» επειδή συγκέντρωνε υπογραφές και μαχόταν κατά των πυρηνικών όπλων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Νίκος Νικηφορίδης βρέθηκε πρώτη φορά στην εξορία το 1946, όταν ακόμα φορούσε κοντό παντελόνι. κεί γνώρισε τον βασανιστή του.

Τα χτυπήματα του προκάλεσαν παράλυση στο πόδι, απώλεια όρασης για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και επιληπτικές κρίσεις. Η υγεία του κλονίστηκε και αναγκαστικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να αναρρώσει. Έτσι «γλύτωσε» την απομόνωση και τον εκτοπισμό. Αργότερα, όταν ο Νικηφορίδης δικαζόταν, ο βασιλικός επίτροπος σχολίασε κυνικά ότι “η ευπιστία και η επιείκεια του ελληνικού κράτους παρ’ όλίγον να στοίχιζε τη ζωή κι άλλων Ελλήνων”, καθώς «επικίνδυνοι και αμετανόητοι κομμουνιστές αφέθηκαν ελεύθεροι για λόγους υγείας»….

Ο Νικηφορίδης θεωρήθηκε ότι ήταν από αυτούς τους «τρομοκράτες», που οργάνωνε την καταστροφή του ελληνικού κράτους, μαζεύοντας υπογραφές κατά των πυρηνικών όπλων.Γι’ αυτό τον λόγο, τον κατηγόρησαν για “διακίνηση ανατρεπτικών ιδεών”, τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν. Ήταν μόλις 22 ετών…

Εξόριστοι στη Μακρόνησο. Ο Νικηφορίδης είναι όρθιος στη μέση και κοιτάει προς τα αριστερά...

Εξόριστοι στη Μακρόνησο. Ο Νικηφορίδης είναι όρθιος στη μέση και κοιτάει προς τα αριστερά…

Ποιός ήταν ο Νίκος Νικηφορίδης

Γεννήθηκε το 1928 στον Βύρωνα Αττικής και πέρασε την εφηβεία του στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.

Αγωνίστηκε να τελειώσει το νυχτερινό σχολείο, ενώ παράλληλα δούλευε. Το 1944 έγινε μέλος του ΕΠΟΝΠαγκρατίου και δύο χρόνια αργότερα, λόγω του εμφυλίου, κατέληξε εξόριστος πρώτα στην Ικαρία και αργότερα στη Μακρόνησο. Άντεξε μέχρι το 1950, όταν τον έστειλαν στο νοσοκομείο, γιατί κόντεψε να πεθάνει από τα βασανιστήρια.

Δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση μετάνοιας. “Αμετανόητος”, όπως τον χαρακτήρισαν αργότερα στη δίκη του, συνέχισε τον αγώνα του και ανέλαβε Γραμματέας της ΕΠΟΝ Παγκρατίου.

Παράλληλα άρχισε να οργανώνει το Δημοκρατικό Φιλειρηνικό Μέτωπο Νέων στη Θεσσαλονίκη, μία ενέργεια που τον έβαλε για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο των αρχών. Ο Νικηφορίδης έγινε ο βασικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα του αγώνα κατά των πυρηνικών όπλων.

Η εξορία της Μακρονήσου. Εκεί ο Νικηφορίδης βασανίστηκε φρικτά, επειδή δεν υπέγραφε δήλωση μετάνοιας….

Στις 15 Μαρτίου του 1950, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ενέκρινε την Έκκληση της Στοκχόλμης για Ειρήνη, η οποία στόχευε στην πλήρη κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Παγκοσμίως υπέγραψαν περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Υπεύθυνοι της συγκέντρωσης υπογραφών στην Ελλάδα ήταν ο ποιητής Κώστας Βάρναλης και ο πρώην Μητροπολίτης Κοζάνης, Ιωακείμ. Ο Νικηφορίδης ήταν ένα απ’ τα πιο δραστήρια μέλη.

Η δίκη του Νίκου Νικηφορίδη, όπου ο βασιλικός επίτροπος τον χαρακτήρισε τρομοκράτη

Σύλληψη και εκτέλεση

Στις 18 Ιανουαρίου του 1951, ο Νικηφορίδης συνελήφθη μαζί με άλλους 14 νεαρούς. Φυλακίστηκε στο Γεντί Κουλέ. Στον φάκελό του αναγράφεται, με μαύρο μολύβι, η κατηγορία ”Απόπειρα διάδοσης ανατρεπτικών ιδεών” και μέσα σε παρένθεση, “Έκκληση Ειρήνης Στοκχόλμης”.

Η δίκη του ξεκίνησε ένα μήνα αργότερα, την 21η Φεβρουαρίου του 1951. Στην απολογία του, ο Νικηφορίδης δήλωσε: “Δεν πρόκειται από εμένα ν’ ακούσετε παρεσύρθην, φταίνε άλλοι κλπ. Είμαι αριστερός.” Ο βασιλικός επίτροπος Σπυρόπουλος τον χαρακτήρισε ως “σκιά συμφορά” και δήλωσε ότι το βλέμμα του Νικηφορίδη, προσέβλεπε στο τέρμα ενός δρόμου σπαρμένου με πτώματα.

Εκτελέστηκε εννιά μέρες αργότερα, στις 5 Μαρτίου, ενώ οι γονείς του ικέτευαν το Παλάτι να του δώσει χάρη.

Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Αγαπημένοι μου, μην κλάψετε για μένα, πεθαίνω για τα ιδανικά της πατρίδας και του σοσιαλισμού και για την ειρήνη». Προς τιμήν του Νικηφορίδη και του αγώνα κατά των πυρηνικών, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα φιλοξένησε την Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2015  εκδήλωση του παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Βιομηχανικής και Πυρηνικής Απειλής….

ΠΗΓΗ: Μηχανή του χρόνου 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…