pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

«Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική»…

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Ντόναλντ Τραμπ, «εγκαινιάζοντας» τους …προληπτικούς βομβαρδισμούς κάλεσε τα «πολιτισμένη έθνη» να πλαισιώσουν τις ΗΠΑ. Ακούστηκε αυτό το «ο Θεός να ευλογεί την Αμερική», όταν η Αμερική βομβαρδίζει.

Οι ΗΠΑ τα ξημερώματα βομβάρδισαν τη Συρία. Η επίσημη δικαιολογία είναι η «επίθεση με χημικά όπλα» και τις τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές. Την επίθεση οι ΗΠΑ την καταλογίζουν στη συριακή κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν 59  πυραύλους Τόμαχοκ, πλήττοντας αεροπορική βάση δυτικά της επαρχίας Χομς. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου «οι πύραυλοι έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ».  Οι 59 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου. 

Ο Τραμπ υποστήριξε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μεταξύ άλλων: «Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων». 

Δεν πρέπει να υπάρχουν «μεγάλες ανθρώπινες απώλειες», από την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία, ήταν η εκτίμηση του κυβερνήτη της επαρχίας Χομς, Ταλάλ Μπαραζί. Υποστήριξε πως η επίθεση εξυπηρετεί σκοπούς των «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων» αλλά και του «Ισλαμικού Κράτους», συμπληρώνοντας πως «η ηγεσία της Συρίας, αλλά και η πολιτική της, δε θα αλλάξουν». 

Τους βομβαρδισμούς χαιρέτισε η «Εθνική Συμμαχία της Συρίας», δηλώνοντας πως ελπίζει να συνεχιστούν για να σταματήσει «η χρήση διεθνώς απαγορευμένων όπλων» από την κυβέρνηση της Συρίας.  

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Ντέιβις, υποστήριξε ότι ο αμερικανικός στρατός ενημέρωσε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει τη συριακή αεροπορική βάση. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ «δεν ζήτησαν την άδεια Μόσχας» για την πυραυλική επίθεση.  Η Ρωσία χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους». «Ο πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Πρόσθεσε πως η κίνηση αυτή είναι πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας. H Ρωσία ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από τη Συρία και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Η Γαλλία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ζακ Ερό, υποστήριξε πως η επίθεση είναι «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς». Συμπλήρωσε, δε, πως το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν την θέση τους. Η Βρετανία δήλωσε την υποστήριξη της στις ΗΠΑ, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είπε:«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τους βομβαρδισμούς και το Ισραήλ τους χαρακτήρισε «μήνυμα αποφασιστικότητας». 

 *Tο σκίτσο είναι του Carlos Latuff

ΠΗΓΗ: www.imerodromos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…