kalomen834

stimolo BANNER 1

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στα Κομνηνά Εορδαίας - Ομιλία της Παρθένας Τσοκτουρίδου (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στα Κομνηνά Εορδαίας την Πέμπτη 18 Μαϊου 2017 στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας - Ομιλία της Παρθένας Τσοκτουρίδου

Στις μαρτυρίες των Κομνηνιωτών της Α’ Προσφυγικής Γενιάς εστίασε την ομιλία της η συγγραφέας Παρθένα Τσοκτουρίδου στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στα Κομνηνά.

Συγκεκριμένα είπε τα κάτωθι:

«…Σήμερα τελούμε όλοι μας εκδήλωση μνήμης για την ιστορία ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού της Ελλάδας, των Ποντίων, των οποίων η γενοκτονία τους, σύμφωνα με αρχεία ιστορικών, σφραγίστηκε από την προσπάθεια για ολοκληρωτική εξόντωση της μνήμης τους.

Κι αυτό τονίζεται ιδιαίτερα, γιατί ο Ελλαδισμός σαν ιδεολογία και σαν πρακτική δεν άφησε το παραμικρό περιθώριο στον Ποντιακό Ελληνισμό να προβάλλει την τραγική του ιστορία.

Μια ιστορία, όπου περιλαμβάνονται σφαγές, κρεμάλες, πυρπολήσεις χωριών με φρικαλεότητες, μαζική βία, βιασμοί,  συλλήψεις των γυναικών και παιδιών που δίνονταν στα χαρέμια των εύπορων Τούρκων, βίαιοι εξισλαμισμοί και λευκές πορείες θανάτου  από τους Τούρκους κάτω από συνθήκες απάνθρωπες πείνας, δίψας, ασθενειών, οι οποίες σήμαναν την εξολόθρευση και εξαφάνισή τους.

Και όπως γνωρίζουμε όλοι, αυτά τα μέσα ονομάσθηκαν από τις αρχές «εκτοπίσεις» και πάρθηκαν για λόγους ασφαλείας, όπως μας αναφέρουν οι επιβιώσαντες και ξένοι μάρτυρες.

Οι επιβιώσαντες Κομνηνιώτες της Α’ Προσφυγικής Γενιάς μαρτυρούν τα τραγικά συμβάντα που συνέβηκαν στην Ποντιακή γενοκτονία που είναι καταγεγραμμένα στο βιβλίο «Οι πατρογονικές ρίζες των Κομνηνιωτών», έκδοση 1994, με συγγραφέα την υποφαινόμενη.

Η μαρτυρία του Παναγιώτη Σανδαλίδη είναι απόλυτα κατατοπιστική. Σ’ ένα απόσπασμά του αναφέρει: «Μετά την καταστροφή της Μ. Ασίας ο Κεμάλ έδωσε διαταγή στον Διοικητή του Σώματος να πιάσουν τους Έλληνες αντάρτες και να τους στείλουν στην Άγκυρα για κρεμάλα. Μας επιστράτευσαν όλους από 20-60 χρόνων και μας έστειλαν συνοδεία στην Άγκυρα, χωρίς να μας πουν τίποτα. Πήγαμε στο Ερζερούμ, σημερινή Θεοδοσούπολη. Εκεί μας περίμενε ο στρατηγός Καρακιαζέμ-Πασάς. Μόλις φθάσαμε, εκείνος μας κοίταξε καλά-καλά κι εκνευρισμένος είπε στους Τούρκους: «Αυτοί  είναι οι αντάρτες;» Τους έβρισε και μετά είπε: «Όσοι είναι στρατεύσιμοι, να τους κάνετε στρατιώτες και τους άλλους να τους αφήσετε». Μας άφησαν λοιπόν σ’ ένα στρατόπεδο και δίναμε το παρόν κάθε μέρα στην αστυνομία. Μετά μας χώρισαν μισούς-μισούς. Εμένα μαζί με άλλους μας έστειλαν στο φρούριο Χασάν – Καλέ και μας άφησαν εκεί μέσα ελεύθερους. Ο τόπος αυτός ήταν Αρμενικός και τον είχαν κάψει οι Τούρκοι. Εμείς κτίζαμε σπίτια, δουλεύαμε δηλ. με χρήματα και παίρναμε μεροκάματο 30-60 γρόσια την ημέρα (ένα γρόσι ισοδυναμούσε με 4 δεκάρες). Εγώ έπαιρνα 40 γρόσια την ημέρα απ’ όσο θυμάμαι.

Εκεί λοιπόν καθίσαμε από τον Ιούνη ως τα Χριστούγεννα και τότε έγινε η ανταλλαγή και μας έδωσαν άδεια να κατεβούμε στα μέρη μας. Οι διοικούντες ήθελαν να μας ληστέψουν και μάζεψαν τους παπάδες και τους Προέδρους και τους έστειλαν όλους στη Ελλάδα. Αυτό το έκαναν, για να είμαστε ανυπεράσπιστοι και να μπορέσουν αυτοί ανενόχλητοι να μας ληστέψουν».

Η Δέσποινα Λαγοπούλου ανάμεσα στα άλλα, μας αναφέρει μια κλοπή ζώου που έκαναν στην οικογένειά της στον Πόντο οι Τούρκοι βάζοντας χόρτα στο κουδούνι να μην ακούγεται. Μας αναφέρει τις απειλές και τη βία των Τούρκων με ιστορικά ντοκουμέντα, καθώς και την εισβολή τσετέδων κάποια νύχτα στο σπίτι τους με άσχημες συνέπειες και για την οικογένεια, αλλά και για τους Τούρκους.

Ο Αθανασιάδης Ιωάννης μας αναφέρει επίσης τις επιδρομές των τσετέδων και τις επιπτώσεις τους.

Ο Κιουρτσίδης Γεώργιος αναφέρει σε συγκλονιστικές του μαρτυρίες πως οι Τούρκοι έκαναν ό,τι ήθελαν τους Έλληνες. Οι στρατιώτες τους ατιμούσαν κορίτσια 12-13 χρόνων (Ελληνίδες), τα οποία αυτοκτονούσαν σε γκρεμούς από τη ντροπή τους.

Ζούσε τότε, λέει, ο Τούρκος αρχηγός των τσετέδων Τεβάχ-Αλής, ο οποίος είχε 18 παλικάρια, που μάζευαν και σκότωναν τους Ρωμιούς.

Αναφέρεται επίσης κι αυτός στις επιδρομές των τσετέδων, που σκότωναν ή έκαιγαν όσους έπιαναν.

Ο Κατωτοικίδης Ηλίας με προσωπικά ντοκουμέντα μας μιλάει για τη Ρωσική κατοχή.

Ο Σανταλίδης Λάζαρος αναφέρει για την δίωξή τους στην ανταλλαγή πως «κάποια μέρα βγήκε ο κήρυκας και φώναξε: «Ως αύριο το μεσημέρι όποιος φύγει-φύγει, αλλιώς θα σφαγεί».

Εκείνον τον φόρτωσαν με μια κουρελού και η μάνα του πήρε στρώματα και ψωμιά. Ένας Τούρκος που του ζήτησαν βοήθεια, τους έβαλε σ’ ένα κάρο και τράβηξαν για την Τραπεζούντα. Στο δρόμο συναντούσαν κι άλλους. Τα μωρά ήταν σε σανίδια με τροχούλια, τα οποία έσερναν οι γονείς τους.

Κάθε 2 χλμ οι Τούρκοι ήταν στημένοι στο δρόμο και τους ζητούσαν πέντε παγκανόντια. Κάθε 6 ώρες πεζοπορία.

Κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες κατάφεραν τελικά να φθάσουν στη Θεσ/νίκη.

Η Σανταλίδου Βασιλική ανάμεσα στ’ άλλα αναφέρεται στους Τούρκους που μάζευαν νέους από 17-18 χρόνων και τους έστελναν εξορία στο Ερζερούμ, όπου πολλοί πέθαιναν από πείνα, ψείρες και κακουχίες.

Η Τσιλφίδου Ελπίδα αναφέρει πως οι Τούρκοι τους έκλεβαν τις αγελάδες και σκότωναν πολλούς Έλληνες.

Η Τερζίδου Σοφία μας αναφέρει γεγονότα από τη Ρωσική κατοχή και την ανταλλαγή με τις ταλαιπωρίες που πέρασαν.

Ο Ευσταθιάδης Δημήτριος μας λέει για τα αίσχη που έκαναν οι Τούρκοι, για τις εξορίες που έστελναν τους Έλληνες, για τις λεηλασίες και τους σκοτωμούς.

Η Θεοδωρίδου Ελένη αναφέρεται στις διώξεις των Τούρκων και στις ταλαιπωρίες που πέρασαν μέχρι να έρθουν στην Ελλάδα.

Ο Κιουρτσίδης Νικόλαος αναφέρεται με περιγραφές στις ταλαιπωρίες που έπαθαν μέχρι την ανταλλαγή και κατά την επάνοδό τους στη μητέρα Ελλάδα και συγκεκριμένα τον ερχομό τους στα Κομνηνά, αναφερόμενος κι αυτός στους τσετέδες με τις απειλές και τους εκβιασμούς τους.

Ο Κατωτοικίδης Χριστόφορος και η Κατωτοικίδου Ελένη επίσης αναφέρουν τα γεγονότα της ανταλλαγής με τα ανείπωτα επακόλουθά της.

Η Παρηγορίδου Σοφία αναφέρει τη ζωή τους με τους Τούρκους και τη βίαιη κι απάνθρωπη συμπεριφορά τους. Αναφέρει επίσης πως κατά την ανταλλαγή ο κόσμος πάνω στα πλοία πέθαινε από αρρώστιες και τους έριχναν στη θάλασσα.

Η Πεταλίδου Παρθένα αναφέρει πως η κόρη της είχε μια φίλη τουρκάλα, η οποία πήγαινε στο σπίτι τους και της έλεγε: «Όλους τους Έλληνες θα σας σφάξουμε, εκτός από την κόρη σου, που θεωρώ πως είναι αδερφή μου».

Η Αθανασιάδου Γενοβέφα αναφέρεται κι αυτή στην ανταλλαγή και όχι μόνο. Αναφέρει πως ήταν παρούσα στη σφαγή των Αρμενίων. Θυμόταν τις σπαραχτικές φωνές των παιδιών που πνίγονταν από τους Τούρκους σ’ ένα μέρος ονομαζόμενο «Κιζέλ-Σαράϊ». Έριχναν τα παιδιά σ’ ένα μεγάλο σωλήνα γεμάτο με νερό με μια μηχανή που γύριζε και τα έριχνε στη θάλασσα. Δώδεκα από εκείνα παιδιά θυμόταν πως έθαψε η ίδια και όταν την αντιλήφθηκε ένας Τούρκος, πήγε να την σκοτώσει. Γλίτωσε όμως λόγω γνωριμιών του πατέρα της με Τούρκους αξιωματικούς.

Η Κιουρτσίδου Κυριακή αναφέρεται κι αυτή στα βασανιστήρια και τις αρρώστιες που έπαθαν κατά την ανταλλαγή από τους Τούρκους.

Ο Τοκουζίδης Γεώργιος και η Τοκουζίδου Βασιλική επίσης το ίδιο.

Ο Νικηφορίδης Γιώργος λέει πως οι Τούρκοι παρίσταναν στο χωριό τους τους προστάτες τους αντί βαρέως τιμήματος βέβαια (αγγαρείες στα χωράφια αυτοί σαν δούλοι). Όταν επέστρεφαν οι ξενιτεμένοι από την πόλη, οι Τούρκοι προσδοκούσαν δώρα κι άλλες απολαβές, γιατί οσμίζονταν πολλά χρήματα.

Όσο για τα συγγράμματα του Κων/νου Κιουρτσίδη, τι να πει κανείς!... Θαυμάζει τον εξαιρετικό τρόπο που περιγράφει όλη την ιστορική προέλευση του τόπου του στον Πόντο, που εμπιστεύτηκε με προθυμία στα χέρια μου προσδοκώντας να τυπωθούν στο χαρτί και να χρησιμεύσουν ως γνώσεις τις μελλοντικές γενιές.

Δεν μπορούμε να μη κάνουμε μνεία και στη Σοφία Σιαπανίδου, η οποία αναφέρεται κι αυτή με θαυμαστό τρόπο σε όλα τα ως άνω παθήματα που προαναφέρθηκαν, καθώς επίσης το ίδιο αναφέρεται και η Ανατολή Σιαπανίδου.

Στα παθήματα της γιαγιάς μου αναφέρομαι επίσης κι εγώ με όλη τη ζωή της στον Πόντο, ιστορώντας την ορφάνια της που οφειλόταν στους Τούρκους, την δίωξη την δική της και των θειών της τους οποίους έκαψαν ζωντανούς οι Τούρκοι μέσα σε βαρέλια για να αρπάξουν τις περιουσίες τους, τα παθήματα της γιαγιάς μου στη Ρωσία και στον εδώ Ελλαδικό χώρο μετέπειτα…»

,

http://tsoktouridou.blogspot.gr/

 

Δημοφιλή Νέα

Tovoion Tv | Διαδρομή στην Βλάστη στο Ορεινό Καταφύγιο και τον Υδρόμυλο (φωτογραφίες - video)
Ανοιχτό Θέατρο Ποντοκώμης “Μίκης Θεοδωράκης” συναυλία ΠΥΞ ΛΑΞ η βροχή δεν τους πτοεί... Συνεχίζεται η συναυλία  !! (video φωτογραφίες)
Η Τριανταφυλλιά Σουχάμβαλη στο kozani.tv την Τετάρτη 10 Αυγούστου μιλά για το βιβλίο της,
Ο καιρός από τώρα και για έξι ημέρες σε Κοζάνη - Πτολεμαΐδα - Σιάτιστα - Βελβεντό - Σέρβια - Καστοριά - Γρεβενά - Φλώρινα
Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Προκήρυξη 5 θέσεων ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ

Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: Προκήρυξη 5 θέσεων ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ


Σας γνωρίζουμε ότι έπειτα από έγκριση του Υπουργείου Υ…

Guardian για Μητσοτάκη και υποκλοπές: «Η μεγαλύτερη κρίση του Πρωθυπουργού - Σκάνδαλο που θυμίζει τη Χoύντα»
Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Γερμανία: Η πυρηνική ενέργεια κλονίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό


Τις επόμενες εβδομάδες το Βερολίνο θα γνωρίζει εάν -με …

Ν. Ανδρουλάκης:

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα