pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Ακρωτηριασμός εργαζόμενου στο ορυχείο Αχλάδας στην Π.Ε. Φλώρινας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ερώτηση

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Ακρωτηριασμός εργαζόμενου στο ορυχείο Αχλάδας στην Π.Ε. Φλώρινας

Ακόμη ένα εργατικό ατύχημα προστίθεται στα δεκάδες (θανατηφόρα και μη) που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη 11 Μάη, στις 4.30 το απόγευμα, στα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία στην Τοπική Κοινότητα Αχλάδας του Δήμου Φλώρινας (Π.Ε. Φλώρινας), όπου τραυματίστηκε βαρύτατα 37χρονος εργαζόμενος, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του δεξιού του ποδιού. Έγινε στη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης βάρδιας, κατά τη διαδικασία ανεφοδιασμού χωματουργικού μηχανήματος από βυτιοφόρο όχημα, όταν λύθηκε το χειρόφρενο του βυτιοφόρου και στην προσπάθειά του να το ακινητοποιήσει ο εργαζόμενος, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, τραυματίστηκε σοβαρότατα στα κάτω άκρα.

Να σημειωθεί πως υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, οι εργαζόμενοι εργάζονται εξαντλητικά ωράρια (10ωρα), ενώ είναι ελλιπής η συντήρηση του εξοπλισμού κ.ά., που στόχο έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των ατυχημάτων.

Το γεγονός αυτό έρχεται να αναδείξει ότι, είτε τα ορυχεία τα εκμεταλλεύεται ιδιώτης, είτε το κρατικό μονοπώλιο (ΔΕΗ ΑΕ), όσο στόχος είναι το κέρδος, το αίμα των εργαζομένων θα χύνεται λόγω έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Ευθύνες υπάρχουν σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και στη σημερινή που στηρίζουν την πολιτική της απελευθέρωσης- ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της "ΔΕΗ ΑΕ" και η παραχώρηση ορυχείων στους ιδιώτες, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων που θα εμπλέκονται στην παραγωγή ρεύματος. Τον ανταγωνισμό αυτό θα τον πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι με μειώσεις μισθών, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση και την αύξηση των ατυχημάτων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες;
  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων στο ορυχείο Αχλάδας, αλλά και στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ
  • Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) σε επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
  • Για τη διασφάλιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας που συμβάλλουν στη διεύρυνση των ατυχημάτων.
Οι βουλευτές
Σάκης ΒαρδαλήςΓιάννης Δελής

Δημοφιλή Νέα

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Κινητοποίηση στο Βέρμιο το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου κατά των ανεμογεννητριών από τις συλλογικότητες ΕΟΡΔΑΙΑ SOS, SOS ΒΕΡΜΙΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SOS και ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕ
video και φωτογραφίες από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Στέφανο Πράσσο στην Π.Ε. Κοζάνης
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας: ΝΗΜΑΤΑ - γιορτή σε εποχές - Πρόγραμμα
Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)

Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)


Καραμπόλα τριών οχημάτων σημειώθηκε τις πρώτες πρω…

Τοπική διοίκηση προστάτης της δημόσιας υγείας ή ντίλερ των ιδιωτών; (του Δημήτρη Παπαδόπουλου - Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Εορδαίας)
Λαϊκή Συσπείρωση: