pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Εκδήλωση για την εγγραφή του δρώμενου των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Πτολεμαϊδα (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Επετεύχθη  ο στόχος   της    εορταστικής  εκδήλωσης  με τίτλο: «Οι Μωμόεροι στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Εορδαίας

και ο Δήμος Κοζάνης,   σήμερα  Σάββατο 3 Ιουνίου 2017  στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας. 

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη, ο οποίος υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού, διατήρησης και ανάδειξης εθίμων και δρώμενων βγαλμένων από την ποντιακή παράδοση.

 Ο κ. Ζαμανίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός την ένταξη του εθιμικού δρώμενου των  Μωμόερων  στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO,  επιβραβεύοντας όσους συνέβαλλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου , προσθέτοντας ότι οσονούπω έρχεται και η σειρά του «Τρανού Χορού» της Βλάστης..

Εκπροσωπώντας  το Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης , έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των Ποντιακών Συλλόγων που διατήρησαν αναλλοίωτο το έθιμο, ως φορείς λαϊκών παραδόσεων βαθιά ριζωμένων στο χρόνο , ενώ τόνισε ότι ο  Δήμος Κοζάνης θα σταθεί αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια.   

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Προϊστάμενος του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού Ιωάννης Δρίνης  συνεχάρη όλους όσους στήριξαν την προσπάθεια προκειμένου να ενταχθεί το έθιμο στην UNESCO επισημαίνοντας:  «Είμαστε ιδιαίτερα φιλόδοξοι για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Εορδαίας , ενώ σκοπεύουμε να κάνουμε μία συστηματική δουλειά προβάλλοντας τόσο τον τρανό χορό της Βλάστης , όσο και την πλούσια κτηνοτροφική παράδοσή της»  

Το σημαντικό  έργο των Συλλόγων για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πατροπαράδοτων  εθίμων  εξήρε ο Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. 

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης  Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος  συνεχάρη τους   συντελεστές αυτού του επιτεύγματος , ενώ ευχήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο Δήμων και σε άλλους τομείς. 

Κλείνοντας τον κατάλογο των ομιλητών ο Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης  της Πολιτιστικής Κληρονομιάς «οι Μωμόγεροι» Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης , ο οποίος είχε την πρωτοβουλία  για την προώθηση της όλης  πρότασης για την ένταξη του εθίμου, υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ποντιακής παράδοσης συγχαίροντας όσους συνέβαλλαν στο να έχει η Ελλάδα μία τέτοια επιτυχία.

Αίσθηση προκάλεσε η τεκμηριωμένη   ομιλία με θέμα: «Μωμοέρια: Ένα αυθεντικό δρώμενο» από τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βερμίου Θεμιστοκλή Απατσίδη, ο οποίος και με την προβολή ανάλογων εικόνων προχώρησε σε μία συνοπτική ανάλυση κάποιων στοιχείων που στηρίζεται το έθιμο , παρουσιάζοντας το σατυρικό λόγο και τις θεωρίες για την καταγωγή των Μωμόγερων .   

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η      απονομή αντιγράφων τίτλου ένταξης των Μωμόερων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  στα μέλη των 8 Συλλόγων της Π.Ε. Κοζάνης (Άγιος Δημήτριος , Αλωνάκια, , Ασβεστόπετρα, Καρυοχώρι, Κομνηνά  ,Πρωτοχώρι, Σκήτη και  Τετράλοφος ) .

Ο Δήμαρχος Εορδαίας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Καρυοχωρίου τους πρότεινε να αφιερώσουν το Βραβείο στον Χρυσόστομο Χρυσοστομίδη που έφερε το έθιμο στο χωριό , ενώ η παραδοσιακή στολή του να τοποθετηθεί στο νέο Μουσείο  που γίνεται στο Καρυοχώρι. 

Ακολούθησαν οι     παρεμβάσεις εκπροσώπων των περισταμένων  Συλλόγων, που ήταν ιδιαίτερα ουσιαστικές  , ενώ στο τέλος της εκδήλωσης όλοι απόλαυσαν την δεξίωση των διοργανωτών με τα παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα.  

                           

 

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…