kalomen834

stimolo BANNER 1

Γιαννουλόπουλος Ανδρέας - Κατσαρός Νίκος - Πετράκης Δημήτρης - Χελιδόνης Μανόλης: "ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και κλιματική αλλαγή"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ανοικτή επιστολή προς τη ΓΕΝΟΠ, τη ΔΕΗ και τα ΜΜΕ.          

8 Ιουνίου 2017

Ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες και στηριζόμενοι σε αναμφισβήτητα στοιχεία θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας για την επερχόμενη και πιθανά καταστροφική κλιματική αλλαγή, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, κύρια από τις μεγάλες χώρες (Κίνα, Ινδία, Αμερική) που είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το κίνημα για τη κλιματική αλλαγή ξεκίνησε από ερευνητές της NASA και χιλιάδες επιστήμονες μετεωρολογίας, ωκεανογραφίας, βιολογίας, χημείας, φυσικής,  υπολογιστών κ.ά. Εκτός των διαφοροποιήσεων άλλων παραμέτρων ενδεικτικών της κλιματικής αλλαγής, η μέση συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί από 288 ppm στις αρχές του 20ου αιώνα στα 409 ppm σήμερα.

Φυσικά και υπάρχουν αδύνατα σημεία στη συμφωνία του Παρισιού, όπως η απουσία υποχρεωτικών μέτρων και ποινών για όσους διαφοροποιούνται, η προσπάθεια μεταφοράς του κόστους της κλιματικής αλλαγής στους καταναλωτές, οι εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης ρύπων.

Η διεθνής πραγματικότητα παρουσιάζει αποκλίσεις από τη συμφωνία του Παρισιού, αφού η μεν Κίνα χρηματοδοτεί τη κατασκευή μεγάλου αριθμού ρυπογόνων μονάδων στην Αφρική και η Ινδία προχωρά στη κατασκευή 600 ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με το δεδομένο ότι 300 εκατομμύρια Ινδοί δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια

  • Γιατί αποσύρει ο Τραμπ την χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού; Μήπως επειδή συναντά αντιδράσεις από εργαζόμενους και περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας του και από την άλλη διαπιστώνει αθέτηση της συμφωνίας του Παρισιού από άλλες μεγάλες χώρες όπως κυρίως η Κίνα και η Ινδία που συνεχίζουν εντατικά τη ρύπανση;
  • Μήπως η οικονομική ανάπτυξη της Αμερικής θα επιβραδυνθεί, ενώ αντίθετα η οικονομία άλλων μεγάλων χωρών θα επιταχυνθεί;

Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι:

800.000 ήταν οι θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση του αστικού περιβάλλοντος σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – Π.Ο.Υ το  2008)

Παγκόσμια, η καύση ορυκτών καυσίμων, η κλιματική αλλαγή, οι δασικές πυρκαγιές, οι ρύποι ατμόσφαιρας προκαλούν ετησίως 4.300.000 θανάτους σύμφωνα με τη Περιβαλλοντική Οργάνωση Αμερικής- ΕPA. Air Quality Trends -2014

Η αύξηση θνησιμότητας για το διάστημα  2030 – 2050 θα είναι 250.000 επιπλέον θάνατοι/ έτος σύμφωνα με εκτιμήσεις του Π.O.Υ.

Ο ίδιος οργανισμός -Π.Ο.Υ. ανακοίνωσε το 2008 ότι 1,7 εκ. θάνατοι συμβαίνουν από έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και υγεία, 3,5 εκ. θάνατοι από κακή διατροφή, 60.000 θάνατοι από ακραία καιρικά φαινόμενα και καταστροφές.

Στο καύσωνα του 2003 στην Ευρώπη καταμετρήθηκαν 70.000 θάνατοι. Ο Π.Ο.Υ εκτιμά ότι στην Ευρώπη θα συμβαίνουν 30.000 θάνατοι ετησίως από υπερθέρμανση του πλανήτη έως τη δεκαετία του 2030 και  50.000 έως 110.000 θάνατοι ετησίως μέχρι τη δεκαετία του 2080.

Στην Αθήνα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.300 στο καύσωνα του 1987 (44οC).

Η έρευνα PESETA και η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής  της Τράπεζας της Ελλάδας το 2011 προβλέπουν  1.620 θανάτους / έτος από ζέστη στην Αθήνα και σημαντικές μειώσεις της αγροτικής παραγωγής.

Μόνο για το 2015 και σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της ΔΕΗ, οι  σταθμοί παραγωγής Η/Ε της Μητρικής Εταιρείας εκπέμπουν περίπου 30 – 35 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε ετήσια βάση, που είναι μεν πολύ μικρό ποσοστό στους 40 δις τόνους της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας, αλλά συμβάλλει και αυτό μαζί με άλλους παράγοντες στην αύξηση νοσηρότητας στη χώρα μας. 

H Ελλάδα μετά το 2011 παρουσιάζει σταθερά μείωση του ετήσιου αριθμού των γεννήσεων, του πληθυσμού και αύξηση του ετήσιου αριθμού θανάτων, νοσηρότητας, υπογονιμότητας και κόστους υγείας. Ο μέσος πολίτης της χώρας καταναλώνει 4,6 λίτρα diesel αξίας 6 ευρώ ημερήσια και η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ΕΕ στη κατανάλωση πετρελαίου. Με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας έχουν αυξηθεί οι εκπομπές οξειδίων αζώτου, μικροσωματιδίων, με ελάχιστο περιορισμό του διοξειδίου του θείου σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά όλα συμβάλουν μαζί με άλλους παράγοντες (όζον, ακτινοβολίες, χημικά, βαρέα μέταλλα) στην αύξηση νοσηρότητας και θνησιμότητας.. Η ρύπανση έχει επηρεάσει τα γονίδια μας και οι ασθένειες μεταφέρονται στις επόμενες γενεές. Η ζημιά είναι παγκόσμια και στη χώρα μας έχει τεράστιες επιπτώσεις σε κόστος και απώλειες μέσα σε συνθήκες παγκόσμιου υπερπληθυσμού.

Το φυσικό αέριο, που είναι κυρίως μεθάνιο, έχει υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο σε σχέση με άλλα καύσιμα. Εξ άλλου ένας τόνος λιγνίτη ελευθερώνει διπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από τη καύση ενός τόνου φυσικού αερίου, με το Diesel να καταλαμβάνει μεσαία θέση παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα

Η μελλοντική πρόκληση είναι ακριβώς η διαχείριση του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα. ‘Ήδη εκφράζονται δυσκολίες στην πληρωμή των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων και πολλές χώρες αναφέρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας π.χ. τη πυρηνική ή εναλλακτική διαχείριση ρύπων π.χ. την υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. 

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) της Ελλάδας, προσπαθεί να υλοποιηθεί σύντομα η ηλεκτρική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα ή με εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αποσύροντας τις ακριβές ντιζελομηχανές από το 2020 με απόφαση της ΕΕ.

Ένα είναι βέβαιο. Τα ερωτήματα, οι θέσεις, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των αρνητών της κλιματικής αλλαγής έχουν στήριξη από κύκλους που έχουν οικονομικά συμφέροντα από τη διαχείριση των ορυκτών πηγών ενέργειας .

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες  σέβονται τον λιγνίτη, βλέπουν την ανάγκη του περιορισμού της ρύπανσης και της σταδιακής προσαρμογής σε πιο φιλικές πηγές ενέργειας και βιομηχανίες 

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που εργάζονται σκληρά σε ανθυγιεινές συνθήκες και  που έχουν πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση στην υγείας τους και στις οικογένειες τους, σε σχέση με εργαζόμενους άλλων τομέων,  θα πρέπει να ενημερώνονται για τις σημαντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία στο περιβάλλον, στην οικονομία και στη κοινωνική ζωή.

Είναι υποχρέωση όλων μας και για τις μελλοντικές γενιές ,να ενημερώσουμε και να επιδιώξουμε τη λήψη μέτρων για τη κλιματική αλλαγή πριν γίνει μη αναστρέψιμη.

Σημειωτέον ότι στις 9 και 10 Ιουνίου 2017 στη Καρδίτσα θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο για τη κλιματική αλλαγή που οργανώνεται από φορείς και μαθητές της περιφέρεις Θεσσαλίας

Τη παραπάνω επιστολή έγραψαν και αποδέχτηκαν την 8 Ιουνίου 2017 οι κ.κ.

Γιαννουλόπουλος Ανδρέας, Καρδιολόγος Πνευμονολόγος, Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Κατσαρός Νίκος, Χημικός, M.Sc, Ph.D, τ. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών, τ. Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Φυσικοχημείας ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τ.Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, Δ/της Ινστιτούτου Διατροφολογίας Νew York College.

Πετράκης Δημήτρης, Παιδοχειρουργός, Μέλος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης,

Χελιδόνης Μανόλης, Ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

 

Δημοφιλή Νέα

Α'2 Γυναικών Μπάσκετ: Έβδομη αγωνιστική για Λασσάνη Κοζάνης και Απόλλων Πτολεμαΐδας - Το πρόγραμμα
Ο πρόεδρος της κοινότητας Ποντοκώμης Γιώργος Πηλιανίδης στο kozani.tv: Μεγάλες καθυστερήσεις στις υποδομές στη Νέα Ποντοκώμη, καμιά ουσιαστική εξέλιξη στους πυλώνες υψηλής τάσης, μεγάλος κίνδυνος απαξίωσης. Ο δήμος Κοζάνης πρέπει να κάνει περισσότερα!
Γραμμάτια...

Γραμμάτια...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας


Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Π…

Όμιλος Αντισφαίρησης Πτολεμαΐδας: Τένις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο

Όμιλος Αντισφαίρησης Πτολεμαΐδας: Τένις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο


Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Πτολεμαΐδας, γνωστό και ως&n…

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης:
Ο Παντελής Καπετάνος έρχεται στο «OUT OF LINES» by top-sport.gr και μιλάει στους Χ. Τσαρτσιανίδη & Γ. Τοπαλίδη - Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 21:00! (Trailer)
Βόλεϊ ΕΣΠΕΜ: Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου σε Β' Εθνική Γυναικών, Κ20 & Κ18 Κοριτσιών και Κ21 Αγοριών για τις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα