pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σοβαρά προβλήματα από την κατολίσθηση - Περιοδεία του ΚΚΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Tον οικισμό των Αγίων Αναργύρων στο Αμύνταιο Φλώρινας, ο οποίος έχει προληπτικά εκκενωθεί μετά την αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών

που σημειώθηκαν στο Ορυχείο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ το πρωί του Σαββάτου 10 Ιούνη, επισκέφτηκε την Κυριακή 11 Ιούνη ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος. Στην περιοδεία συμμετείχαν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Βήττας και Βασίλη Καρατζίδης, ενώ στη διάρκειά της έγινε συνάντηση με την Επιτροπή Κατοίκων του Οικισμού.

Στη συνάντηση, η Επιτροπή ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά την αποκόλληση των εδαφικών μαζών στο ορυχείο και των ζημιών που υπέστη ο οικισμός (ρωγμές σπιτιών, δίκτυα ύδρευσης και ρεύματος, καθώς και οδικό δίκτυο).

Από την πλευρά του, ο Σάκης Βαρδαλής σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των κατοίκων στηρίζοντας τα αιτημάτων που διεκδικούν, ενώ υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει φέρει στη Βουλή το ζήτημα της μετεγκατάστασης των οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ.

Η κατάσταση στον Οικισμό και στο Ορυχείο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε ο οικισμός των Αγίων Αναργύρων στο Αμύνταιο Φλώρινας, με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Σχεδόν ολόκληρο το χωριό έχει εκκενωθεί, ενώ οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής με ευθύνη του Δήμου και της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, την άμεση αναγκαστική απαλλοτρίωση της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Αναργύρων του δήμου Αμυνταίου, υπέρ του δημοσίου, ανακοίνωσε, στους κατοίκους του οικισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην περιοχή. Όπως σημείωσε, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αγ. Αναργύρων.

Ωστόσο οι κάτοικοι εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στις κυβερνητικές εξαγγελίες με δεδομένη την πραγματικότητα των χρόνιων καθυστερήσεων για τη μετεγκατάσταση των οικισμών που ακόμη εκκρεμούν, καθώς και την τακτική της κωλυσιεργίας που ακολουθεί η ΔΕΗ ΑΕ, στα ζητήματα της μετεγκατάστασης.

Ανησυχία υπάρχει και για τους 800 και πλέον εργαζόμενους που εργάζονται στο Ορυχείο της ΔΕΗ, η επαναλειτουργία του θεωρείται αβέβαιη, με δεδομένη τη μεγάλη ζημιά που υπέστησαν τα 4 από τα 6 εκσκαπτικά μηχανήματα που διαθέτει για την πάγια λειτουργία του το Ορυχείο. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ΑΕ ανακοίνωσε ότι τα δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες πράγμα για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από μη ειδικευμένα άτομα ώστε να μην πλησιάσουν.

ΠΗΓΗ: www.902.gr

Δημοφιλή Νέα

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Κινητοποίηση στο Βέρμιο το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου κατά των ανεμογεννητριών από τις συλλογικότητες ΕΟΡΔΑΙΑ SOS, SOS ΒΕΡΜΙΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SOS και ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕ
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)

Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)


Καραμπόλα τριών οχημάτων σημειώθηκε τις πρώτες πρω…

Τοπική διοίκηση προστάτης της δημόσιας υγείας ή ντίλερ των ιδιωτών; (του Δημήτρη Παπαδόπουλου - Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Εορδαίας)
Λαϊκή Συσπείρωση:
Όποιος νομίζει ότι γλιτώσαμε από την υπόθεση του Νικελίου και Κοβαλτίου στους πρόποδες του Βέρμιου, στα Κομνηνά, στο Μεσόβουνο, στους Πύργους Εορδαίας, κάνει λάθος. Δυστυχώς η υπόθεση τώρα αρχίζει... (του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη)
Συλλυπητήρια Επιστολή του ΤΕΕ Τμήμα Δ. Μακεδονίας για για τον πρόωρο χαμό της συναδέλφου Κατερίνας Παπαοικονόμου