kalomen834

stimolo BANNER 1

Γενικές πληροφορίες (45) από Κομνηνιώτες της Α΄ προσφυγικής γενιάς για τη ζωή τους στον Πόντο (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 1)                  ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΜΙΝΙ ήταν μια τετράγωνη πέτρα.

2)                  ΤΟ ΤΖΑΚΙ είχε και παρακαμίνι (1μ Χ 1μ) για την τοποθέτηση των ξύλων.

3)                Η ΠΑΤΟΥΧΑΝΑ ήταν ένα μικρό τούνελ, μέσα από το οποίο περνούσαν τα μοσχάρια, για να μη μπουν στο μαντρί.

4)                  ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ του Πόντου ήταν 0,50 Χ 0,50μ.

5)           ΤΑ ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ ήταν ξύλινα και πολλές φορές, αντί για παντζούρια, τοποθετούνταν σίδερα εξωτερικά του παράθυρου.

6)                  ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟ χρησιμοποιούσαν δαδιά, λυχνάρια και κεριά.

7)                  ΤΟ ΦΡΕΟΣ ήταν ένα άνοιγμα, που χρησίμευε για αερισμό του σπιτιού.

8)                Η ΣΤΕΓΗ ήταν χτισμένη με χαρτώματα (ξύλα από έλατα), τα οποία βρέχονταν κι έπρεπε να κόβονταν ίσια σαν χαρτιά.

9)               Η ΔΟΚΟΣ χρησίμευε στη στήριξη της οροφής του σπιτιού και τοποθετούνταν από τη μια άκρη του σπιτιού στην άλλη. Επίσης, πάνω σ’ αυτή κρεμούσαν τον κρεμάστη, του οποίου το τσιγκέλι ερχόταν στη μέση του χωνού (τζακιού).

10)      ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΤΑΝ Ο ΜΑΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΤΣΟΥΚΕΤΕΣ: Δεν γιορταζόταν ούτε υπήρχε Πρωτομαγιά. Στις 21 Μαϊου οι Έλληνες συγκεντρώνονταν με τους Τούρκους κάπου, για να όριζαν πότε θα έκαναν γιορτή. Ως συνήθως η γιορτή γινόταν 4-5 ημέρες μετά από τη γιορτή των Αγίων Κων/νου και Ελένης. Όταν γινόταν η γιορτή, ανέβαζαν όλοι τα ζώα τους στο παρχάρ, στολίζοντάς τα με προυντς (μπρούντζος). Ανέβαζαν, ακόμη, και τα καζάνια τους, για την παρασκευή τυριών και βουτύρων, η δε γιορτή γινόταν μόνο στη διαδρομή.

11)            ΤΟ ΠΡΟΥΝΤΣ αποτελούνταν από 2 λουριά για δέσιμο στο λαιμό και 2 κασίκια (λουριά) για τα κέρατα. Κρέμονταν επίσης «ρουτς», δηλ. λέπια από αστερίες, χάντρες και φούντες.

12)          ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΑΡ (στουρναρόπετρα) ήταν πολύ σκληρή πέτρα, την οποία κτυπούσαν μ’ ένα ατσάλι, το οποίο έβγαζε σπίθες κι έτσι άναβε το «μανίν».

13)              ΤΟ ΣΑΪΒΑΝ ήταν κρεβάτι ξύλινο ή σιδερένιο, με στρώμα και άσπρο σεντόνι της νύφης.

14)           ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΙΑΤΩΝ γινόταν με σαχτόνερο. Στα τηγάνια που κολλούσαν, έριχναν αλάτι. Κατόπιν ζέσταιναν το τηγάνι πάνω στη φωτιά, το έτριβαν με πανί κι έτσι καθάριζε.

15)              ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ γινόταν στη σκάφη με σαχτόνερο.

16)       ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ γινόταν με σαπούνι κι  αγνό λάδι για τους άνδρες και μοσχοσάπουνα για τις γυναίκες.

17)              ΠΟΥΔΡΕΣ, ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΙΕΣ υπήρχαν στον Πόντο.

18)              ΣΤΗ ΜΟΔΑ ήταν οι παχιές γυναίκες.

19)      ΤΗΝ ΟΖΑ την κατασκεύαζαν ως εξής: Έβρισκαν ένα είδος μανιταριού, χρώματος κόκκινου, πράσινου κ.α. Έφτυναν πάνω στο μανιτάρι και κατόπιν το έτριβαν πάνω στις πέτρες με μια άλλη πέτρα. Έτσι, σχηματιζόταν κρέμα (όζα) κι έβαφαν τα νύχια τους οι γυναίκες με ξυλάκια.

20)              ΓΙΑ ΚΡΑΓΙΟΝ χρησιμοποιούσαν κόλλα γλασέ, την οποία έβαζαν στα βρεγμένα με σάλιο χείλη τους κι έβγαζαν κόκκινο χρώμα.

21)              ΤΑ ΦΡΥΔΙΑ τα ίσιαζαν με ελαφρόπετρα. Οι γυναίκες τα έβγαζαν, αλλά κρυφά και σεμνά.

22)           ΧΟΡΟΙ γίνονταν κάθε Κυριακή στις πλατείες και τ’ αλώνια. Οι άνδρες χόρευαν χώρια από τις γυναίκες. αν ένας άνδρας ακουμπούσες το χέρι μιας κοπέλας, έπρεπε να την παντρευτεί.

23)              Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ήθελε την αδερφή του αγνή και τίμια, για να μπορούσε να τη δώσει και σ’ ένα φίλο του.

24)    ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ, εκτός της περιοχής Σαμψούντας.

25)              Η ΑΓΙΑΝΙΤΣΑ: Φυτό που μυρίζει άσχημα και χρησιμοποιούνταν για την προφύλαξη των μάλλινων ρούχων από τους κοριούς.

26)    ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΣΙΓΑΡΟΥ: Έκοβαν καπνό με μαχαίρι ή με χαβάνι (πρέσα). Για τσιγαρόχαρτο υπήρχε φυλλάδιο σε πακετάκια. Το τσιγάρο ήταν άφιλτρο. Αν ήθελαν το έβαζαν σε πίπα. Ο καθένας κρατούσε κάθε χρόνο 10-18 οκάδες καπνό για τον εαυτό του.

27)            ΤΟ 1926-27 ξύρισαν οι άνδρες τα μουστάκια τους και έκοψαν τα μαλλιά τους οι γυναίκες.

28)          ΟΙ ΒΡΙΣΙΕΣ των Ποντίων ήταν οι εξής: «Γαμώ τη μάνα σ’», «Ανάθεμά σε αφορισμένε» κ.α. Δεν έβριζαν ποτέ τα Θεία.

29)      ΔΙΑΖΥΓΙΟ ήταν πολύ δύσκολο να βγάλει κάποιος. Το διαζύγιο το έπαιρναν από τη Μητρόπολη κι έβγαινε ως συνήθως για λόγους τιμής ή όταν μύριζαν άσχημα τα χνώτα της γυναίκας. Η μοιχεία ήταν απαράδεκτη. Το διαζύγιο το έπαιρναν μετά από 7 χρόνια από την ημερομηνία που το υπέβαλλαν.

30)              Η ΕΓΚΥΟΣ ΓΥΝΑΙΚΑ έπρεπε να ήταν σεμνά ντυμένη.

31)             Η ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ γινόταν με πελεκημένο τετράγωνο ξύλο, πασαλειμμένο με πίσσα, με το οποίο τραβούσαν κι έβγαζαν τις τρίχες.

32)              ΝΟΥΣΚΑ: Ήταν ασημένιο κόσμημα για το λαιμό.

33)           ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ: α) ΚΑΡΑΒΑΝΑ με χαμηλό καβάλο. Κάτω από το γόνατο δένονταν κατά τόπους με άσπρα «τοζλούκια» ή «τσαμουρλούκια», καμωμένα από κατσικίσιο μαλλί. β) ΠΟΤΟΥΡ με πιο ψηλό καβάλο κι έφθανε μέχρι τον αστράγαλο. γ) Τελευταία μόδα η ΖΙΠΚΑ, που ήρθε από το Αζερμπαϊτζάν ή Τσερκέζ. Την φορούσαν και οι τσετέδες Τούρκοι. Στη ζώνη είχαν στολίδια ή σφαίρες. δ) ΒΡΑΚΟΖΩΝΑ, η οποία διπλωνόταν και φαινόταν κάτω από τη ζιπούνα, είχε σε ζωηρά χρώματα.

34)              ΖΙΠΟΥΝΑ κοντή (φορεσιά της νύφης).

35)     ΜΑΛΟΔΕΜ: Κόσμημα αποτελούμενο από κορδόνι, που στις άκρες του κρέμονταν χάνδρες. Το έβαζαν στις πλεξίδες της νύφης.

36)              ΜΑΓΙΟΞΥΛΟ: Ραβδί για το λάλημα των ζώων, πάνα στο οποίο ήταν τυλιγμένες διαγώνια μάλλινες κλωστές. Το έκαναν δε έτσι, για να έκαναν στο παρχάρ οι αγελάδες παρδαλά μοσχάρια. Η λαβή του μαγιόξυλου αποτελούνταν από 3 στρογγυλά τεμάχια ξύλων κρανιού, αγριοτριανταφυλλιάς και φουντουκιού.

37)              ΞΗΡΑΝΤΗΡΙ: Δωμάτιο με πολύ αραιό ξύλινο πάτωμα, μέσα στο οποίο τοποθετούνταν καλαμπόκια, τα οποία κοπανούσαν με ξύλο κι ο σπόρος τους έπεφτε κάτω, μένοντας το κοτσάνι, το οποίο έκαιγαν στο τζάκι.

38)        ΩΣ ΠΙΝΑΚΑ χρησιμοποιούσαν κερωμένο σανίδι με μελισσοκέρι και χάραζαν βαθιά τα γράμματα επάνω. Όταν ήθελαν να τα σβήσουν, τα ζέσταιναν για να λιώσει το κερί και το ανανέωναν.

39)    ΣΕΝΤΟΥΚΙ: Ξύλινο κιβώτιο, μέσα στο οποίο έβαζαν βιβλία λογαριασμών και άλλα πράγματα.

40)       ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ άνδρες τραγουδούσαν (έκαναν καντάδα) σε μια ωραία γυναίκα. Αν όμως τους έπαιρναν είδηση, τους σκότωναν.

41)              ΚΑΡΝΑΛ: Ήταν καλαθάκι για ψωμιά.

42)              ΧΤΕΝΙΣΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΝΥΦΗΣ: Στη μέση χωρίστρα και πλεξίδες.

43)             ΤΟΥΚΑΝΙΑ: Δυο γυναίκες με σχοινιά τα τραβούσαν κι αλώνιζαν τα σιτάρια. Ο αλωνισμός γινόταν από γυναίκες με 2 άλογα.

44)           ΤΣΙΟΥΚΟΥΤΑ: Ήταν δέντρα που ξεραίνονταν τα κουκούτσια τους κι έκαναν μ’ αυτά αλάτι και σκούπες.

45)             ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ήταν πολύ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΟΥΝΤΑΝ.

ΠΗΓΗ: tsoktouridouparthena.blogspot.gr

Δημοφιλή Νέα

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)


Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τ…

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας: Σύσκεψη στο Αμύνταιο την Τρίτη 4 Οκτωβρίου με θέμα «Αγωνιστικές κινητοποιήσεις παραγωγών ροδάκινων και άλλων φρούτων»
Φθινόπωρο 2022 / Αγρότες Μεσοβούνου Εορδαίας, πρόσωπα σκυθρωπά, βλέμμα γεμάτο προβληματισμό...
Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας


Αλλάζουν από αύριο Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής η…

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά |

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά | "Είμαστε όλοι αθώες!" (video)


Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά στο κανάλι του zaraleaks…

LACTATIONLAND το Συμβουλευτικό Κέντρο Θηλασμού στην Κοζάνη από την Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού (IBCLC) παιδίατρο Εύη Θώμου
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης:

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: "Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση"


Συμμετέχουμε στη σύσκεψη εργατικών σωματείων και άλλω…

Δήμος Εορδαίας - ΔΕΤΗΠ: Έκπτωση στο κόστος τηλεθέρμανσης για πολίτες κοινωνικά ευάλωτων κατηγοριών

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα