stimolo BANNER 1

Ομιλία του βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Οργάνωση και λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης στην ομιλία του κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου για την «Οργάνωση και Λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ρυθμίσεις

για την Ερευνα και άλλες διατάξεις», κατά τη συζήτηση της  Τρίτης 1ης Αυγούστου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις και αναφορές:

Ο βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, ότι στα ζητήματα της Παιδείας  θα περίμενε κανείς να έχει επιτευχθεί ένα ελάχιστο κλίμα συναίνεσης.

«Σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα  περιμέναμε η Αξιωματική Αντιπολίτευση να προσερχόταν με ευθύνη στον κοινοβουλευτικό διάλογο με προτάσεις, αλλά και με μνήμη και αυτογνωσία,  ώστε να συμβάλλει με δημιουργικό τρόπο σε ένα χώρο που έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, αλλαγές και όραμα»

Αναφερόμενος στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο κύριος Μητσοτάκης να θέτει την κοινοβουλευτική διαδικασία σε καθεστώς παρατεταμένης εκλογικής περιόδου και επομένως σε μια ιδιότυπη ομηρία, δημιουργώντας διαρκώς την αίσθηση ενός κενού εξουσίας στη δημοκρατική διακυβέρνησης της χώρας.  «Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη  να αναφέρει ότι «δεσμεύεται» να καταργήσει το εν λόγω νομοσχέδιο όταν και αν γίνει Κυβέρνηση, εάν και όταν γίνει πρωθυπουργός! Κρίμα!» τόνισε ο βουλευτής Θ. Μουμουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την ομιλία του κ. Μητσοτάκη μνημείο λαϊκισμού, εκφοβισμού, ειρωνείας , παρακμής και οπισθοδρόμησης.

Στη συνέχεια ο κ. Μουμουλίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να ξεπεράσει συσσωρευμένες στρεβλώσεις, πελατειακές σχέσεις και συντεχνιακές νοοτροπίες, και ότι αυτό που κυρίως υπερασπίζεται είναι το δικαίωμα κάθε πολίτη στην εκπαίδευση  καθώς και τον δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια ο κ. Μουμουλίδης επεσήμανε ως πολύ σημαντικά μερικά  σημεία  του Νομοσχεδίου:

  • Τον θεσμό των υπό ίδρυση Περιφερειακών Ακαδημαϊκών Συμβουλίων , τον οποίο χαρακτήρισε ως καινοτόμο θεσμό ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ανά Περιφέρεια, θα δημιουργήσει ένα μοντέλο συνύπαρξης και συνάφειας με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς και θα αξιοποιήσει καλύτερα το σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό και τις υπάρχουσες υποδομές που υπάρχουν   διάσπαρτες στη χώρα. Κυρίως όμως θα δημιουρήσει προυποθέσεις συνολικού σχεδιασμού-με την συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής κοιωνίας-  της λειτουργίας των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας.
  • Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν   ως μια τεράστια βιομηχανία στην οποία οι νέοι επενδύουν οικογενειακούς πόρους και όνειρα στον βωμό ενός αβέβαιου μέλλοντος. Και κάποιοι «ένοικοι» δημόσιας στέγης θησαυρίζουν προσφέροντας γνώση έναντι αδρής αμοιβής. «Ως Κυβέρνηση και ως πολιτικός φορέας θεωρούμε ότι η γνώση είναι αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Με το παρόν νομοσχέδιο κανένας φοιτητής δεν αποκλείεται από τα μεταπτυχιακά προγράμματα για οικονομικούς λόγους», κατέληξε ο κ. Μουμουλίδης.
  • Σημαντικότατο βήμα  χαρακτήρισε ο βουλευτής την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ  με τη δημιουργία διετών δομών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπου θα παρέχονται επαγγελματικά πιστοποιητικά ,που θα αναγνωρίζονται στην Ευρώπη,  γεγονός καθοριστικό για την επαγγελματική πορεία των νέων.
  • Η θεσμοθέτηση ειδικών ρυθμίσεων για νέους επιστήμονες , οι οποίοι να προσλαμβάνονται επ’ αμοιβή σε κενές θέσεις διδασκαλίας στα μεταπτυχιακά προγράμματα ανοίγει για πρώτη φορά  τον επαγγελματικό δρόμο σε νέους επιστήμονες.
  • Για πρώτη φορά γίνεται συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης της Ερευνας και της Καινοτομίας και θεσπίζονται υποτροφίες και χορηγίες ερευνητικών προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, του νεοσύστατου ΕΛΙΔΕΚ  και των ΑΕΙ, ώστε να αντιμετωπισθεί  η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό .

Καταλήγοντας ο βουλευτής τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Παιδεία οφείλει να είναι σημείο συνάντησης των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας  και πεδίο γόνιμης αντιπαράθεσης , κατάθεσης προτάσεων και ιδεών .

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μουμουλίδης  εξέφρασε την πολιτική του διαφωνία για μια τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την ανανέωση της θητείας του Δ.Σ.  του Μουσείου της Ακρόπολης πέραν των 2 τετραετιών.  «Οφείλουμε να νομοθετούμε με γνώμονα την ανανέωση  και να δημιουργούμε προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και ανάδειξη νέων προσώπων» , τόνισε , « και αυτό είναι υποχρέωση μιας αριστερής Κυβέρνησης, ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία μιας αξιοκρατικής , δίκαιης και διαρκώς ανανεούμενης στελέχωσης των εποπτευόμενων φορέων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  Με αυτό τον τρόπο οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν , να δικαιωθούν και να εξελιχθούν» κατέληξε ο κ. Μουμουλίδης .

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμη Μουμουλίδη

Σκηνοθέτη, βουλευτή Π.Ε.Κοζάνης

Μέλους των  Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  

Δημοφιλή Νέα

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων www.kozani…

Συλλυπητήριο μήνυμα του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας

Συλλυπητήριο μήνυμα του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας


Η διεύθυνση και ο σύλλογος καθηγητών και καθηγητριών τ…

Μια εκπληκτική μουσική παράσταση της θρυλικής Λιλιπούπολης!

Μια εκπληκτική μουσική παράσταση της θρυλικής Λιλιπούπολης!


«Εδώ Λιλιπούπολη»:  Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που …

Εργασία: Κάλυψη είκοσι (20) θέσεων ανειδίκευτου προσωπικού (Εργάτες), στη Διεύθυνση Λιγντικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας
Θεατρική Ποντιακή παράσταση «Ανάσπαλτος Πατρίδα - Ανέβζηγος Αροθυμία» Σάββατο 10 - Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (video)
Τα
Χριστόφορος Ζαραλίκος: Όλα τα κουμμούνια κάνουν ζωάρα στο Λονδίνο, ξύπνα Έλληνα!

Χριστόφορος Ζαραλίκος: Όλα τα κουμμούνια κάνουν ζωάρα στο Λονδίνο, ξύπνα Έλληνα!


Ο γνωστός stand up commedian, Χριστόφορος Ζαραλίκος με ένα καυσ…

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αναπηρία Δ. Μακεδονίας για την θεατρική παράσταση, την ημέρα αναπηρίας

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα