pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Πορτραίτα της γενιάς του Erasmus

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Κριστίν σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα, ο Μικέλ πήγε στη Βουδαπέστη - και οι δύο ως φοιτητές Erasmus. Ανήκουν σε μια γενιά που διαμορφώθηκε από το πρόγραμμα Erasmus.

Απομαγνητοφώνηση:

Έφτασα εδώ. Νομίζω πως ήταν ακριβώς σε αυτήν την αποβάθρα. Έφυγα από τη Νότια Ιταλία, την Καλαβρία, και έφτασα στη Βενετία την επόμενη μέρα. Το απόγευμα, αναχώρησα ξανά με προορισμό τη Βουδαπέστη. Νομίζω πως ήταν πολύ σημαντικό να καλύψω αυτήν την απόσταση με τα όνειρά μου και πιστεύω ότι το Erasmus είναι επίσης κάτι σαν όνειρο για τους νέους που πηγαίνουν στο εξωτερικό για σπουδές. 

Ονομάζομαι Κριστίν, είμαι Γαλλίδα, σπούδασα Αρχιτεκτονική στο Μπορντό. Ήθελα να πάω στο εξωτερικό μέσω ανταλλαγής Erasmus και διάλεξα την Αθήνα. Και είπα στον εαυτό μου: Θέλω να συνεχίσω την εμπειρία μου στο εξωτερικό. Όταν ήρθα εδώ στο τέλος των σπουδών μου, οι συνθήκες ήταν καλές. Η πόλη είναι πολύ όμορφη. Αυτό είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μου που μου αρέσει ιδιαίτερα. Σχετίζεται με τον κινηματογράφο... Διδάσκω αυτό το αντικείμενο στο πανεπιστήμιο. Προσπαθούμε να διαδώσουμε τον ιταλικό πολιτισμό μέσω του κινηματογράφου.
 
Όταν ήμουν στο Erasmus, συνάντησα άτομα σε αυτόν τον κινηματογράφο που οργάνωναν φεστιβάλ και πιστεύω πως αυτός είναι ένας ευρωπαϊκός στόχος: να συναντάμε ο ένας τον άλλον και να διαδίδουμε έτσι τον πολιτισμό. Ήμουν στην Αθήνα για ένα χρόνο. Ήταν απλά ο καλύτερος χρόνος της ζωής μου. Ανακάλυψα μια νέα πόλη, μια νέα σχολή Αρχιτεκτονικής, έκανα νέους φίλους, επισκέφθηκα μια νέα χώρα. Μα πάνω απ' όλα ένοιωσα ελεύθερη. Αυτό ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ένα φοιτητικό πάρτι με τους Τσέχους, τα πηγαίναμε καλά μαζί τους, ταιριάζαμε.
 
Γνώρισα τον Σιμόν, και στο τέλος της χρονιάς αρχίσαμε να βγαίνουμε. Οι σπουδές για ένα χρόνο στο εξωτερικό με βοήθησαν να είμαι λιγότερο κλεισμένη στον εαυτό μου, στο να είμαι μια Γαλλίδα φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής. Πρόκειται πραγματικά για ένα άνοιγμα προς την Ευρώπη και τον κόσμο και για να μην περιορίζεσαι υπερβολικά από τις μικρές καθημερινές σου ανησυχίες. Βλέπεις τα πράγματα τελείως διαφορετικά, προσαρμόζεσαι και προσπαθείς να τα καταφέρεις με άλλες γλώσσες. 
 
Μαθαίνεις να επικοινωνείς, μαθαίνεις να μη φοβάσαι, να μη ντρέπεσαι. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα ενδυναμώνει την ανεκτικότητα και το σεβασμό για τη διαφορετικότητα, στοιχεία που αποτελούν πηγή μεγάλου πλούτου για την ΕΕ. Με αυτήν την έννοια, νομίζω μπορεί ενισχύσει το κάπως αόριστο συναίσθημα του να είσαι πολίτης της Ένωσης. Ο Ζακ Ντελόρ είπε: "Δεν μπορείς να ερωτευτείς μια ενιαία αγορά" και νομίζω πως έχει δίκιο.
 
Αυτό είναι που προσπαθούμε να αλλάξουμε με το πρόγραμμα, δείχνοντας ότι ο στόχος είναι να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά. Στο Erasmus, ο χρόνος κυλά διαφορετικά σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Έχουμε κάτι ξεχωριστό: το αίσθημα πως έχουμε πιο ανοιχτό μυαλό σε σχέση με το παρελθόν, επειδή μπορούμε να συναντάμε πολλούς ανθρώπους που έχουν μια διαφορετική ζωή, σε διαφορετικό μέρος, με διαφορετικό τρόπο. Και μπορούμε να δούμε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια, και αυτό νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό.

 

ΠΗΓΗ: europarltv.europa.eu

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Κυβέρνηση κρίνεται αμείλικτα για τα πεπραγμένα της, με κορυφαία τη συγκάλυψη των Τεμπών»