kalomen834

stimolo BANNER 1

ΚΚΕ: Το Σάββατο τα εγκαίνια του νέου Μουσείου - Μνημείου για τον ΔΣΕ στη Θεοτόκο Ιωαννίνων - Αναχωρήσεις λεωφορείων από τη Δυτική Μακεδονία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Σάββατο 19 Αυγούστου τα εγκαίνια του νέου Μουσείου – Μνημείου για τον ΔΣΕ στη Θεοτόκο Ιωαννίνων.

Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

 
{1} Μ' αγνάντι στη Γύφτισσα και το Ταμπούρι του Σμόλικα, κάτω ακριβώς από τη Μαύρη Ράχη του Γράμμου, το νέο Μουσείο - Μνημείο για τον ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος έχει ειδική αποστολή να αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς του αγώνα από τα χωριά της περιοχής

 «Ένα χρέος εκπληρώνεται αυτές τις μέρες. Στην καρδιά του Γράμμου, στο χωριό Θεοτόκος, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ θα εγκαινιάσει Μουσείο και Μνημείο για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας». Και η ώρα αυτή ήρθε. Το Σάββατο, 19 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου - Μνημείου. Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το νέο αυτό Μουσείο - Μνημείο στη Θεοτόκο έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά αποτελεί και μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου χώρων μνήμης για τη δράση του ΔΣΕ.

Αποδίδει ξεχωριστή τιμή στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον ΔΣΕ.

Το Μουσείο - Μνημείο στήθηκε χάρη στην προσφορά του χώρου και του σπιτιού από την οικογένεια Ζούνη (Αποστόλης, Βασίλης, Νίκος, παιδιά του Χρήστου και της Ελένης Ζούνη) και την εθελοντική δουλειά δεκάδων φίλων και συντρόφων.

Για την κατασκευή του Μνημείου, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τη μετασκευή του σπιτιού της οικογένειας Ζούνη ώστε να λειτουργήσει ως Μουσείο, εργάστηκαν δεκάδες σύντροφοι.

 
{3} Στον περίβολο του Μουσείου - Μνημείου και σε μαρμάρινες πλάκες θα αναγράφονται τα ονόματα των νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά της περιοχής

Για την συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας στην κατασκευή του μουσείου - μνημείου:

«Στις πολύμηνες εργασίες για την ανέγερση του Μνημείου και τη δημιουργία Μουσείου αφιερωμένου στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας στο χωριό Θεοτόκος Κόνιτσας συμμετείχαν από την Κομματική Οργάνωση Δυτικής Μακεδονίας με προσωπική εργασία δεκάδες μέλη του Κόμματος και οπαδοί. Η όλη προσπάθεια λειτούργησε διαπαιδαγωγητικά τόσο στους ίδιους όσο και στην υπόλοιπη Κομματική Οργάνωση, με αποτέλεσμα να εκφραστεί και από άλλους συντρόφους και οπαδούς προθυμία να συμβάλουν στην κατασκευή του. Εχει δημιουργηθεί επίσης ανάλογο κλίμα στις τάξεις της Κομματικής Οργάνωσης Δυτικής Μακεδονίας για τη μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση των εγκαινίων, ώστε να γνωρίσουν από κοντά μια σημαντική περιοχή όπου έδρασε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας και να δουν συνολικά το έργο.

Καθοριστικά συνέβαλαν με προσφορές πρώτων υλών και οικοδομικών εργαλείων (πλακάκια, είδη υγιεινής, κόλλες, χρώματα, υδραυλική εγκατάσταση, ξυλεία, διάφορα οικοδομικά υλικά) κομματικά μέλη, οπαδοί, αλλά και άνθρωποι με μικρούς δεσμούς με το Κόμμα, οι οποίοι όμως αναγνωρίζουν το ρόλο και τη δράση του στην κοινωνία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο τα έξοδα του έργου.

Η σημασία και ο όγκος της δουλειάς επέβαλαν στο Γραφείο της ΕΠ να διαθέσει ακόμα και στελέχη πρώτης γραμμής για πολλές μέρες, συνειδητά, αφήνοντας πίσω επείγουσες και σημαντικές κομματικές υποχρεώσεις. Διαφορετικά δεν μπορούσε να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πολύπλοκο και απαιτητικό έργο.

 
{2} Μέρος ενός ευρύτερου πανελλαδικού δικτύου μνημείων για τον ΔΣΕ, το Μουσείο - Μνημείο στην Θεοτόκο βρίσκεται σε άμεση «συνομιλία» με το κεντρικό Μνημείο για τον ΔΣΕ που υπάρχει ήδη στο χωριό Κεφαλοχώρι

Η διάρκεια των εργασιών κράτησε περίπου 4 μήνες σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχές, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες - καύσωνες). Οι τακτικές εναλλαγές, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, των συντρόφων που συγκροτούσαν την ομάδα εργασίας καθιστούσε αδύνατη τη σταθερότητα της ομάδας και επέβαλλαν καθημερινές πολύωρες μετακινήσεις με τις ευνόητες συνέπειες σε κόστος, χρόνο και κούραση. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι καθημερινές αποστάσεις ήταν 250 χιλιόμετρα (πηγαινέλα).

Ο βασικός κορμός των συντρόφων που σήκωσαν το κύριο βάρος των εργασιών αφιέρωσε συνολικό χρόνο εργασίας περίπου 1,5 - 2 μήνες, χωρίς γκρίνια, πάντα με χαμόγελο και διάθεση προσφοράς, σε πολύ ευχάριστο και συντροφικό κλίμα.

 
{4} Το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται στο Μουσείο βοηθά τον επισκέπτη να παρακολουθήσει την κίνηση των μαχητών του ΔΣΕ στην περιοχή. Εδώ, τμήμα του ΔΣΕ στην πορεία του από τη θέση Σταυρός προς το Πληκάτι

Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου, στις συνθήκες που περιγράφηκαν και με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα φάνταζε αδύνατη αν δεν υπήρχαν η πίστη στην υλοποίηση του σκοπού και το ολοκληρωτικό δόσιμο των συντρόφων. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η εθελοντική προσφορά όλων όσοι συμμετείχαν με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν απέσπασε τα θετικά σχόλια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Χαρακτηριστικά, έφτασε στα αυτιά μας η απορία - με στοιχείο θαυμασμού - για το αν υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που να αφιερώνονται ολόψυχα σε ένα σκοπό χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος. Και βέβαια δεν έλειψαν οι συχνές επισκέψεις περαστικών στο χώρο, που ανταποκρίνονταν θετικά στην απόφαση του ΚΚΕ για την ανέγερση του Μνημείου και τη δημιουργία του Μουσείου. Όλοι τους εξέφραζαν θαυμασμό για τον σύντροφο Χρήστο Ζούνη και την οικογένειά του.

Αφήνουμε, εσκεμμένα τελευταία, τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του χωριού που έγιναν στην κυριολεξία ένα μαζί μας και στήριξαν την προσπάθειά μας.

Θα ήταν όχι απλά παράλειψη, αλλά ατόπημα, αν δεν κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στο πολυαγαπημένο μας ζευγάρι συντρόφων Κώστα και Αφροδίτης Ζούνη, που χωρίς τη δική τους στήριξη θα ήταν πολύ δύσκολη συνολικά η δουλειά μας. Η βοήθειά τους ήταν πολύπλευρη και καθοριστική. Εκφράστηκε με:

1. Συμμετοχή στις οικοδομικές εργασίες

2. Προσφορά εργαλείων και άλλων μέσων

3. Καθαριότητα και τάξη στο εργοτάξιο. Ο σύντροφος Κώστας Ζούνης, με τις εύστοχες παρατηρήσεις του και την προσωπική του διαρκή κίνηση και έγνοια για την υλοποίηση των εργασιών, είχε πραγματικά πολύτιμη συμβολή.

4. Το κύριο όμως ήταν η ανεκτίμητη προσφορά τους στη διατροφή μας επί τέσσερις μήνες. Η συντρόφισσα Αφροδίτη Ζούνη μεριμνούσε καθημερινά για τις ανάγκες μας αυθόρμητα. Τα φαγητά της, τα γλυκά της και οι καφέδες της ήταν μια πραγματική όαση μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δουλεύαμε. Από κοντά μαζί της και η συντρόφισσα Βάγια, είχε και αυτή τη συνεισφορά της.

Ηταν προσφορά ανιδιοτελής και κομμουνιστική, από αγνούς απλούς ανθρώπους που επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τους γνήσιους και βαθείς δεσμούς του Κόμματός μας με τον απλό λαϊκό άνθρωπο. Η Ιστορία του Κόμματος είναι γεμάτη από παρόμοια παραδείγματα ανιδιοτελούς προσφοράς και βοήθειας από το λαό σε κάθε στιγμή και φάση της ηρωικής δράσης του. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται και στις μέρες μας που το σύστημα καλλιεργεί τον ατομισμό, την ιδιοτελή προσφορά και την αποστροφή σε καθετί οργανωμένο και συλλογικό από την πλευρά του Κόμματος».

Αναχωρήσεις λεωφορείων από τη Δυτική Μακεδονία για τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στο Γράμμο

Κοζάνη – 7:30 πμ από την Κεντρική Πλατεία (τηλ. 6943.969.145)

Πτολεμαΐδα – 7:30 πμ από το Δημαρχείο (τηλ. 6988.772.489)

Γρεβενά – 9:00 πμ από την Πλατεία Λαχαναγοράς (Ρολόι) (τηλ. 6947.423.402)

Καστοριά – 8:30 πμ από τον παλιό Μασούτη (τηλ. 6936.189.983)

Δημοφιλή Νέα

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων www.kozani…

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ποντοκώμης Γιώργος Πηλιανίδης στο kozani.tv: Μεγάλες καθυστερήσεις στις υποδομές στη Νέα Ποντοκώμη, καμιά ουσιαστική εξέλιξη στους πυλώνες υψηλής τάσης, μεγάλος κίνδυνος απαξίωσης. Ο δήμος Κοζάνης πρέπει να κάνει περισσότερα!
Γραμμάτια...

Γραμμάτια...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Α'2 Γυναικών Μπάσκετ: Έβδομη αγωνιστική για Λασσάνη Κοζάνης και Απόλλων Πτολεμαΐδας - Το πρόγραμμα
Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας

Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Πτολεμαΐδας


Την δική του Τράπεζα Αίματος απέκτησε ο Όμιλος Τένις Π…

Βόλεϊ ΕΣΠΕΜ: Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου σε Β' Εθνική Γυναικών, Κ20 & Κ18 Κοριτσιών και Κ21 Αγοριών για τις ομάδες της Δυτικής Μακεδονίας
Νίκος Σοφιανός:

Νίκος Σοφιανός: "Οι καπιταλιστές παίρνουν τα σπίτια του λαού με νόμους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ" (video)


Κανένας δεν πρέπει να φοβάται, μπορούμε να αποτρέψουμε…

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης:

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα