pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σε Μουσείο "Νίκος Καλογερόπουλος" μετονομάζεται το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας Κοζάνης. Κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης συζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η μετονομασία του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας σε «Νίκος Καλογερόπουλος». Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής

πέρασε κατά πλειοψηφία αφού καταψήφισαν από την αντιπολίτευση ο Κώστας Κυτίδης και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης ψήφισε παρών. Επίσης την πρόταση καταψήφισε και η σύμβουλος της συμπολίτευσης Φανή Φτάκα - Τσικριτζή.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας Κοζάνης εγκαινιάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2006 επί θητείας Δημάρχου Πάρι Κουκουλόπουλου. Η ίδρυσή του ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Κοζάνης με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ). Εμπνευστής και υποστηρικτής της ιδέας για την ίδρυση του Μουσείου υπήρξε ο καθηγητής Νίκος Καλογερόπουλος, εξέχουσα φυσιογνωμία της περιοχής μας.

Το μουσείο είναι αφιερωμένο στην περιοχή μας που υπήρξε πρωταγωνίστρια στην αντίσταση εναντίον του φασιστικού – ναζιστικού άξονα (1940 – 1945), αφιερωμένο στην κορυφαία στιγμή εθνικής ομοψυχίας που δυστυχώς δεν αναγνωρίστηκε εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε, αποτέλεσε χώρο μύησης στην τοπική ιστορία και διακίνησης των ιδεών με τη διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων.

Ο Νίκος Καλογερόπουλος πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Μουσείου.

Ποιος ήταν ο Νίκος Καλογερόπουλος

Ο Νίκος Καλογερόπουλος γεννήθηκε το 1935 στο Ροδοχώρι Βοΐου. Απεβίωσε στις 26 Μαρτίου 2012. Ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Εγγλέζου και είχε δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Χρήστο.

Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, υπηρέτησε σε σχολικές μονάδες της Μακεδονίας. Διδάσκαλος λατινικών στο Πανεπιστήμιο και σχολικός σύμβουλος. Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας την περίοδο 1989/90 και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ.

Αντιστασιακός κατά την επταετία 1967-74, συνδικαλιστής για δέκα χρόνια στην ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και την ΟΛΜΕ. Αιρετός των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ και την ΕΔΟΘ. Μέλος επιτροπών παιδείας του ΥΠΕΠΘ για προγράμματα και βιβλία, Πρόεδρος βαθμολογικών κέντρων.

Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν για την προώθηση συνεταιριστικών αντιλήψεων στην δασική διαχείριση και για την ανάπλαση του χωριού του ως λιθοξόος και συλλέκτης. Ασχολήθηκε για την ανάδειξη του παραδοσιακού πολιτισμού και με ζητήματα της τοπικής κοινωνίας και ιστορίας.

Ασχολήθηκε ενεργά με την Εταιρεία Μελετών Άνω Βοίου και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας όπου διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος. Επιπλέον ο Ν. Καλογερόπουλος πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Τσοτυλίου, με την ιδιότητα του γραμματέα της Εταιρίας Μελετών Άνω Βοΐου, ενώ διέθεσε κειμήλια της ιδιωτικής του συλλογής. Το ίδιο έγινε και με την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας του Δήμου Κοζάνης αλλά και με το μουσείο εθνικής αντίστασης στο χωριό Βυθό Βοΐου όπου παραχώρησε εκθέματα και βιβλία. Τέλος, μαζί με τον Ιταλό καθηγητή και συγχωριανό του Fimiani Pellegrino, ασχολήθηκε ενεργά για τη δημιουργία του εντομολογικού μουσείο του Δήμου Τσοτυλίου «Μία ματιά στον κόσμο των εντόμων» χωρίς όμως να προλάβει να το δει ολοκληρωμένο. Η εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του.

Δείτε την εκπομπή αφιέρωμα στον Νίκο Καλογερόπουλο

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Αργύρης Παφίλης

Δημοφιλή Νέα

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ της ΕΣΗΕΑ μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης