pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Τ.Ο. Ημαθίας του ΚΚΕ: Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος του όρους Βερμίου για τα κέρδη των μονοπωλίων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος του όρους Βερμίου για τα κέρδη των μονοπωλίων

, τονίζει σε ανακοίνωση της η Τομεακή Επιτροπή Ημαθίας του ΚΚΕ με αφορμή την εγκατάσταση ακόμα 155 ανεμογεννητριών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με γοργά βήματα προχωρά η υλοποίηση μιας τεράστιας καταστροφικής επέμβασης στο όρος Βέρμιο. Η εγκατάσταση, δηλαδή, ακόμα 155 ανεμογεννητριών(Α/Γ), ισχύος 465 MW, στο όρος Βέρμιο, στα όρια των ΠΕ Κοζάνης και Ημαθίας στους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Εορδαίας.

Ενδεικτικά στοιχεία του μεγέθους αυτής της επέμβασης είναι τα παρακάτω:

  • Εγκατάσταση Α/Γ με φτερωτή διαμέτρου 112 μ., ο άξονας των οποίων βρίσκεται στα 84μ.
  • Η συνολική κάλυψη εδάφους ανέρχεται σε 17.393,04 στρέμματα.
  • Για την κατασκευή και διασύνδεση των Α/Γ θα κατασκευαστούν νέοι δρόμοι μέσα στο βουνό συνολικού μήκους πάνω από 100 χιλιόμετρα.
  • Για την έδραση των Α/Γ θα απαιτηθούν 160.000 τόνοι μπετόν
  • Το σύνολο των εκσκαφών του έργου θα είναι 3.280.000 m3 από τα οποία θα περισσέψουν 1.170.000 m3 και θα απαιτηθεί η δημιουργία αποθεσιοθαλάμου.
  • Η κατασκευή του αιολικού πάρκου θα απαιτήσει και δίκτυα διασύνδεσης -νέα δίκτυα υψηλής τάσης- πράγμα που σημαίνει εκατοντάδες κολόνες και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα καλωδίων.

 Πρόκειται για μια κολοσσιαία επέμβαση στον ορεινό όγκο του Βερμίου με πολλαπλές και συνδυασμένες επιπτώσεις σε οικονομικό - κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο:

  1. Ιδιωτικοποιείται ο φυσικός πλούτος της περιοχής, το ενεργειακό - αιολικό δυναμικό.
  2. Εξασφαλίζονται τεράστια κέρδη για τους επενδυτές μέσα από την προκλητική κρατική επιδότηση - φοροαπαλλαγές τόσο της εγκατάστασης όσο και της πολιτικής των εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
  3. "Πράσινα" κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, "πράσινα" χαράτσια για το λαό μέσα από την επιβολή τέλους ΑΠΕ, σε συνθήκες εκτεταμένης ενεργειακής φτώχειας.
  4. Εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας του όρους Βέρμιο.
  5. Η οπτική και η ακουστική όχληση από τις ανεμογεννήτριες θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής, στις μόνιμες κατοικίες, αλλά και σε μια σειρά εγκαταστάσεις που αφορούν την τοπική οικονομία (μικρές κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, εργαζόμενοι και επαγγελματίες στις τουριστικές εγκαταστάσεις, μελισσοκομεία κ.λπ.).

Αυτές οι Α/Γ προστίθενται στις ήδη εγκατεστημένες από το 2009-2010 και ο αριθμός τους, καθώς και η αντίστοιχη ισχύς τους μπορεί ακόμα και να διπλασιαστούν καθώς προχωρούν και νέες αδειοδοτήσεις. Με τέτοιας έκτασης και μορφής επεμβάσεις προχωρούν οι επενδύσεις στον κλάδο της Ενέργειας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων όπως του πολυεθνικού ενεργειακού μονοπωλίου "Acciona", της ΤΕΡΝΑ κλπ. με πολλαπλές και συνδυασμένες επιπτώσεις σε οικονομικό -κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο:

Οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην υγεία, στην ασφάλεια των λαϊκών οικογενειών που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην τοπική οικονομία θα είναι τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκεται σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών, οι οποίοι έτσι και αλλιώς, χτυπιούνται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

Βασικό στήριγμα στην προώθηση αυτών των σχεδίων της εγχώριας αστικής τάξης αποτελούν και οι φορείς του Δήμου Νάουσας και της Περιφέρειας. Δεν φτάνει που προσφέρουν "γην και ύδωρ" στους μονοπωλιακούς ομίλους αλλά προσπαθούν να νομιμοποιήσουν και στη συνείδηση των εργαζομένων την καπιταλιστική ανάπτυξη που πατάει πάνω στα ερείπια των λαϊκών δικαιωμάτων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού, για να υπάρξουν κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα όποια ανταποδοτικά οφέλη είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και εξανεμίζονται από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις που περιγράψαμε παραπάνω. Οι θέσεις εργασίας που υπόσχονται ότι θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες, καθώς προβλέπονται μόλις 30 μόνιμες θέσεις εργασίας μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Οι συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, αλλά και τα δικαιώματα των λαϊκών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που θα δουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύεται για να αποσβέσει ο επενδυτής την επένδυσή του, γίνονται βορά στην κερδοφορία των επενδυτικών ομίλων.

Κριτήριο λοιπόν της επένδυσης δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φθηνή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος όπως ισχυρίζονται τα μονοπώλια και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αλλά τα κέρδη των καπιταλιστών.

Οι επενδύσεις αυτές που γίνονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την Ενέργεια (τη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς της Ενέργειας), που με την αντιλαϊκή της πολιτική εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και του ενεργειακού σχεδιασμού σε εθνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποκλειστικό στόχο να βρουν κερδοφόρα διέξοδο συσσωρευμένα κεφάλαια.

Όμως κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ενέργεια και φθηνή Ενέργεια για το λαό με προστασία του περιβάλλοντος δεν συμβιβάζονται.

  • Το ρεύμα έχει μετατραπεί σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες, με συνέπεια την ένταση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό. Ήδη το 30% των νοικοκυριών αδυνατεί να ζεστάνει επαρκώς το σπίτι του, ενώ 350.000 νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα!
  • Οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας με εντατικοποίηση, μείωση μισθών, ελαστικές σχέσεις εργασίας και ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν υπάρχει καμία πρόληψη για την όσο το δυνατό μικρότερη παρέμβαση στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Την ίδια ώρα τεράστια κέρδη καταλήγουν στις τσέπες των μεγαλοεπενδυτών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι μόνο, από τις επιδοτήσεις από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια και την εγγυημένη προαγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από την παραγόμενη από τη ΔΕΗ. Είναι η "προίκα" της "πράσινης ανάπτυξης" που πληρώνουν από την τσέπη τους οι λαϊκές οικογένειες με το αυξημένο τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο λογαριασμό της ΔΕΗ και τις συνεχείς ανατιμήσεις του ρεύματος.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται δεν είναι "ναι ή όχι στα αιολικά πάρκα". Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η Τομεακή Επιτροπή Ημαθίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, κάθε μαζικό φορέα

  • Να εκφράσει την αντίθεσή του στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Να μην τους επιτρέψουμε να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας.
  • Να οργανώσουμε την πάλη μας με στόχο την ολόπλευρη κάλυψη της ανάγκης του λαού για πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή Ενέργεια, τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, την προστασία της δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος.

Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα και, γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Το ΚΚΕ απευθύνεται με ξεκάθαρο λόγο στους εργαζόμενους και προτείνει το δρόμο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κρατική κοινωνική ιδιοκτησία. Σε αυτό το πλαίσιο, η παραγωγή, οι εγχώριες πηγές, η μεταφορά και η διανομή του τομέα της Ενέργειας θα αποτελούν λαϊκή περιουσία. Τα ενεργειακά έργα θα σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και θα υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και εργατικό έλεγχο προς όφελος του λαού.

Έτσι, στην Ενέργεια, όπως και σε όλους τους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, θα λειτουργεί ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Θα μπορεί να επεξεργάζεται την ενεργειακή πολιτική με άξονες: Την αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας (λιγνίτη, υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, πετρέλαιο και φυσικό αέριο κ.λπ.), τη συστηματική έρευνα και εξεύρεση νέων πηγών και αξιοποίηση των τεχνολογιών, με στόχο την εξοικονόμηση Ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, την επιδίωξη διακρατικής αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Μόνο αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί ουσιαστικά να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Πρέπει άμεσα να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να προχωρήσει η ενότητα της εργατικής τάξης και η συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα που θα βάλει στην ημερήσια διάταξη τη διέξοδο αυτή. Για να ανοίξει αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική αγωνιζόμαστε ενάντια στην "απελευθέρωση" /ιδιωτικοποίηση του τομέα Ενέργειας και ταυτόχρονα διεκδικούμε:

  • Ενέργεια - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.
  • Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο, βασικά αγαθά. Διεκδίκηση μείωσης των τιμών χρήσης ηλεκτρικού, πετρελαίου, νερού για την κατανάλωση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, για τους αγρότες.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους».

ΠΗΓΗ: www.902.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Εργατικό ατύχημα για 39χρονο οικοδόμο στην Πτολεμαΐδα

Εργατικό ατύχημα για 39χρονο οικοδόμο στην Πτολεμαΐδα


Σοβαρός τραυματισμός 39χρονου οικοδόμου σημειώθηκε σ…

Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.