
Η απολιγνιτοποίηση υπηρετεί την κερδοφορία των ομίλων σε βάρος των αναγκών του λαού.
Την αντίθεση τόσο του ΚΚΕ όσο και των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα στην ευρωενωσιακή στρατηγική απολιγνιτοποίησης ανέδειξε σήμερα η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Η πορεία της δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) και η περιβαλλοντική αποτίμηση».
video:
Κάνοντας ειδική αναφορά στο μαζικότατο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Κοζάνη, σημείωσε πως ο λαός της περιοχής δεν χειροκρότησε την απολιγνιτοποίηση, αλλά διεκδίκησε να μην κλείσουν ο ατμοηλεκτρικός σταθμός «Πτολεμαΐδα 5» και τα ορυχεία, να αναβαθμιστούν και να εξασφαλιστούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όπως και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας μόνιμου και έκτακτου προσωπικού και να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αναφερόμενη στο παραμύθι ότι δήθεν η στρατηγική της ΕΕ για απελευθέρωση της Ενέργειας θα εξασφάλιζε φθηνό ρεύμα για τον λαό, ανέδειξε ότι τελικά συνέβη το αντίθετο, ενώ «ρεσιτάλ υποκρισίας και εξαπάτησης» χαρακτήρισε και την «πράσινη» μετάβαση που στηρίχθηκε από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις και έφερε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση στο όνομα δήθεν της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο στηλίτευσε τα «πράσινα» βαφτίσια των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, παρουσιάζοντας, μάλιστα, συγκεκριμένα στοιχεία για τις σοβαρές επιπτώσεις του στο περιβάλλον.
Για την ενοχοποίηση του λιγνίτη από την κυβέρνηση για μια σειρά λόγους, όπως το κόστος παραγωγής και ηλεκτροπαραγωγής και οι διεθνείς δεσμεύσεις για την «πράσινη» μετάβαση, η Δ. Μανωλάκου επισήμανε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα ψευδές προπαγανδιστικό αφήγημα ότι τάχα ο λιγνίτης αντικαθίσταται από τις φθηνές ως προς το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ, όταν στην πραγματικότητα αντικαθίσταται από το πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Εξήγησε πως «η αδυναμία αποκλειστικής στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής της ΑΠΕ είναι αντικειμενική τουλάχιστον για την επόμενη 15ετία για τεχνικούς λόγους διασφάλισης της ευστάθειας του συστήματος, του υψηλού κόστους των συστημάτων αποθήκευσης», αλλά και «της αδυναμίας παραγωγής των ΑΠΕ όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια και ισχυρός άνεμος», με αποτέλεσμα η ΕΕ να θέτει στόχους για την «πράσινη» μετάβαση μέχρι το 2050 και ο ΑΔΜΗΕ να ζητά συνέχεια της λειτουργίας της «Πτολεμαΐδας 5» εφεδρικά μέχρι τον Μάρτη του 2027, κάτι που απέρριψαν κυβέρνηση και ΔΕΗ.
Η Δ. Μανωλάκου στάθηκε και στην κρίση «πράσινης» υπερπαραγωγής που έχει προκύψει από τη συνεχή έγκριση από την κυβέρνηση αδειών για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων σύμφωνα με το δόγμα «ό,τι θέλει ο "πράσινος" επενδυτής», αναδεικνύοντας και την ανησυχία που υπάρχει για τον κίνδυνο μεγάλου black out, όπως αυτά που σημειώθηκαν σε Ισπανία και Βόρεια Μακεδονία λόγω των σχετικών προβλημάτων τεχνικής ευστάθειας του συστήματος.
Τέλος, ανάμεσα σε άλλα, ειδική αναφορά έκανε και στο έγκλημα που έλαβε χώρα στο ορυχείο της Μαυροπηγής με την ανατίναξη των εκσκαφέων, μιλώντας για ένα πρωτοφανές και εμβληματικό στιγμιότυπο της πολιτικής της «πράσινης» μετάβασης. «Πυρήνας της απολιγνιτοποίησης είναι ένας ενεργειακός σχεδιασμός που έχει ως κριτήριο την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των αναγκών του λαού για φτηνή ενέργεια και θέρμανση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε τις αντιφάσεις που εμφανίζονται στο καπιταλιστικό σύστημα του κέρδους, με την ενεργειακή ακρίβεια που μαστίζει τον λαό, οι ενεργειακοί όμιλοι την ίδια στιγμή να καταγράφουν ρεκόρ κερδοφορίας, επίσης, όταν καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις με «το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων» και με την «καταστροφή παραγωγικών υποδομών που σχετίζονται με τον λιγνίτη», ταυτόχρονα η τεχνολογική επιστήμη να «έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο που μπορεί να παράγει ενέργεια από λιγνίτη με ισχυρά και σύγχρονα φίλτρα που μειώνουν τους ρύπους κατά πολύ».
ΑΠΟ: https://www.902.gr/