Στέργιος Μποζίνης: Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ??

Στέργιος Μποζίνης

Προσθέστε το Ptolemaida.tv ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ??

Το Brent πριν λίγο στα 98.2 $ το βαρέλι. Και το TTF Φ αέριο στα 74.8 €/MWh .

Αυτό μεθερμηνεύεται, πως το μεταβλητό κόστος μιας ηλεκτρικής MWh από Φ. αέριο ξεπερνάει τα 188 €. Το αντίστοιχο μεταβλητό κόστος της εγχώριας μονάδας ΠΤΟΛ5 την ίδια στιγμή δεν υπερβαίνει τα 125 €/MWh.!!

Οι τιμές ηλεκτρισμού λιανικής εξαρτώνται απο τις τιμές του Φ.αερίου.

Η ΔΕΗ έχει εξαγγείλει ότι στα τέλη του μήνα σβήνει και την Υπερσύγχρονη μονάδα αυτή λιγνιτική μας μονάδα, που κόστισε 1.5 δισ και δεν πρόλαβε να δουλέψει, επειδή είναι ακριβή !!!!

Το ΤΕΕ με την Αποφ Α74/Σ13/2025 ζητάει από την κυβέρνηση τη συνέχιση λειτουργίας των σύγχρονων λιγνιτικών μας μονάδων, μέχρι ποσοστού 10% στο μείγμα, για λόγους Ενεργειακής Ασφαλείας και κόστους, με παράλληλη συγκράτηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Δ.Μακεδονία.

Είναι σίγουρο ότι τόσο το ΤΕΕ, όσο και όλοι οι φορείς, πολίτες και η Βιομηχανία , που ζητούσαν συνέχιση της λειτουργίας του εγχώριου λιγνίτη, όπως ακριβώς και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν δικαιωθεί πλήρως.

Αναμένουμε και την επίσημη απόφαση του Υπουργείου και δε θα είναι η πρώτη φορά που από το 2019 έχει κηρυχθεί η απολιγνιτοποίηση αλλά τα γεγονότα άλλαζαν τη ρότα και ο λιγνίτης ερχόταν να σώσει την κατάσταση.

*Ο Στέργιος Μποζίνης είναι μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, και πρώην Δντης Ανθρ. Δυναμικού ΛΚΔΜ στην εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε.

0909 3