Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Αχλάδας: Συμπαράσταση στην άδικη, καταχρηστική και εκδικητική απόλυση του εργαζόμενου Βασίλειου Μπασδάρη από τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας !

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Αχλάδας: Συμπαράσταση στην απόλυση του εργαζόμενου Βασίλειου Μπασδάρη από τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας

Προσθέστε το Ptolemaida.tv ως προτιμώμενη πηγή στη Google

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Στις 31-07-2026, η Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. προχώρησε σε ακόμη μία απόλυση εργαζομένου από την Αχλάδα, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή αιτιολόγηση.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, Βασίλειος Μπασδάρης, εργάστηκε στη Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας επί 8-9 χρόνια, επιδεικνύοντας συνέπεια, επαγγελματισμό και ήθος, αποτελώντας υπόδειγμα εργαζομένου.

Θεωρούμε την απόλυση αυτή άδικη, καταχρηστική και εκδικητική.

Τα τελευταία χρόνια, η Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τους εργαζομένους ως μέσο πίεσης, δημιουργώντας ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου.

Παράλληλα, με τις δραστηριότητές της έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση των δυνατοτήτων απασχόλησης και ανάπτυξης στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής εξάρτησης.

Ο Βασίλειος Μπασδάρης είναι αδελφός του Τοπικού Συμβούλου της Τ.Κ. Αχλάδας, ο οποίος επέλεξε να σταθεί απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος του και δίπλα στους κατοίκους, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας να έχει φωνή και μέλλον.

Δεν επέλεξε τον δρόμο της σιωπής, ούτε να συμβιβαστεί με καταστάσεις που, κατά την άποψη της κοινωνίας της Αχλάδας, απειλούν το χωριό και την προοπτική του. Επέλεξε να αντισταθεί και να αγωνιστεί για να προστατευτούν τα αυτονόητα: η ζωή, η υγεία, η περιουσία και η ασφάλεια των κατοίκων της Αχλάδας, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της τοπικής κοινωνίας.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον απολυμένο εργαζόμενο και καταδικάζουμε κάθε πρακτική εκφοβισμού, φίμωσης και αυθαίρετης μεταχείρισης των εργαζομένων.

Αυτό είναι, κατά την άποψή μας, το πραγματικό πρόσωπο της Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. Μια εταιρεία που από τη μία πλευρά προσφεύγει σε ασφαλιστικά μέτρα, μηνύσεις και συλλήψεις απέναντι σε κατοίκους που διεκδικούν τα αυτονόητα για τον τόπο τους και από την άλλη επιδιώκει να παρουσιάζει ένα κοινωνικά ευαίσθητο προφίλ μέσω χορηγιών και παρουσίας σε δημόσιες εκδηλώσεις, προσπαθώντας να διαμορφώσει μια διαφορετική εικόνα προς την κοινωνία.

Τα χρόνια έχουν αλλάξει. Η κοινωνία έχει ενημερωθεί, έχει δει, έχει ακούσει και πλέον γνωρίζει καλύτερα τις πρακτικές και τις επιλογές της Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε. Η πραγματική εικόνα μιας εταιρείας δεν διαμορφώνεται από την επικοινωνία και τις δημόσιες εμφανίσεις, αλλά από τις πράξεις της απέναντι στους εργαζομένους και στην τοπική κοινωνία.

Η κοινωνία της Φλώρινας είναι αυτή που θα κρίνει. Οι πράξεις είναι αυτές που αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα κάθε οργανισμού.

Η αξιοπρέπεια στην εργασία, ο σεβασμός στους ανθρώπους και η προστασία της τοπικής κοινωνίας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες.

Η Αχλάδα δεν μπορεί και δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι σε πρακτικές που δημιουργούν φόβο, ανασφάλεια και διχασμό.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Η κοινωνία της Φλώρινας έχει δικαίωμα να γνωρίζει, να κρίνει και να βγάζει τα δικά της συμπεράσματα.

04/08/2026

0408 62