pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα - Η 26η Απριλίου στην ιστορία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα 26 Απριλίου - Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

121 Γεννήθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης

1798 Γεννήθηκε ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος («Η σφαγή της Χίου»)

eugenios decrua

1822 Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.

1825 Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Ιταλός επαναστάτης Σανταρόζα (Γεν. 18/11/1783), μαζί με άλλους 350 Έλληνες.

1828 Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος τελείωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 1829 με νίκη της Ρωσίας και την υπογραφή της Συνθήκης της Αδριανούπολης. Η έκβαση του πολέμου συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της Επανάστασης του 1821 και στη διαμόρφωση του διεθνούς εκείνου πλαισίου που οδήγησε στη συγκρότηση ανεξάρτητου κράτους.

1831 Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

1860 Πεθαίνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ανώτερος κληρικός, οπαδός του διαφωτισμού, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης (μέλος της Φιλικής Εταιρίας).

1861 πέθανε ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ, Αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων

1877 Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1900 Γεννήθηκε ο Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός γεωφυσικός, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης του σεισμικού μεγέθους.

1915 Η Ιταλία, παρότι υπήρξε μέλος της Τριπλής Συμμαχίας (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Ιταλία) από τη συγκρότησή της το 1882, με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζει ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο και συντάσσεται με τις δυνάμεις της Αντάντ (Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία).

1926 Ιδρύεται και επισήμως ο ΠΑΟΚ, με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

1929 Βρετανοί πιλότοι πραγματοποιούν, για πρώτη φορά, χωρίς ενδιάμεση στάση, το ταξίδι Λονδίνο-Ινδία, απόστασης 4.130 μιλίων.

1933 Στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.

1937 Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα (Γκερνίκα) στην Ισπανία. «Κραυγές παιδιών, κραυγές γυναικών, κραυγές πουλιών», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο μεγάλος Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, λίγο πριν αποτυπώσει στον ομώνυμο πίνακά του την καταστροφή της Γκουέρνικα, κληροδοτώντας στην αιωνιότητα την αγριότητα του πολέμου.

gernica

1944 Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο

1945 Συλλαμβάνεται για προδοσία ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, επικεφαλής του δωσιλογικού καθεστώτος του «Βισί» στη Γαλλία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

1963 Πεθαίνει ο παιδαγωγός Μιχάλης Παπαμαύρος. Ο Μ. Παπαμαύρος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του δημοτικισμού, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Επανειλημμένα διώχτηκε, απολύθηκε, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε για τις ιδέες του. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων εκλέχτηκε εθνοσύμβουλος Χίου. Παράλληλα, μαζί με τον Κ. Δ. Σωτηρίου ανέλαβε τη διεύθυνση του «Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Ελεύθερης Ελλάδας».

papamauros

1964 Η νήσος Ζανζιβάρη και η ηπειρωτική Τανγκανίκα σχηματίζουν το κράτος της Τανζανίας, στη δυτική Αφρική.

1986 Πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία):

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης, ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας του Τσερνομπίλ αντιμετωπίζει μια διακύμανση ηλεκτρικού ρεύματος που έχει ως αποτέλεσμα σειρά εκρήξεων ατμού και την καταστροφή τμήματος του καλύμματος του αντιδραστήρα.

Τριάντα ένα άτομα πέθαναν απευθείας από τη μόλυνση. 29 από ακατάστατη δηλητηρίαση και 2 από την έκρηξη. Το ραδιενεργό νέφος μεταφέρθηκε πάνω από τις περιοχές της Δυτικής Σοβιετικής Ένωσης και την Ευρώπη μολύνοντας τες.

Πάνω από 135.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν άμεσα από το Πριπιάτ και τις γύρω περιοχές, ενώ δημιουργήθηκε απαγορευμένη ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο. Το επόμενο διάστημα, πάνω από 350.400 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ζώνες υψηλής συγκέντρωσης ραδιενεργών σωματιδίων.

Ώρες μετά την έκρηξη, στήνεται ένας γιγαντιαίος μηχανισμός για το σβήσιμο της πυρκαγιάς και την κάλυψη του αντιδραστήρα. Από γη και αέρα, με οχήματα, ρομπότ και ελικόπτερα, πέφτουν χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, άμμου και υλικών για την απορρόφηση των ραδιενεργών σωματιδίων, με αποτέλεσμα η φωτιά να σβήσει εντελώς στις 18.35 (902.gr)

tsernompil

1996 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

1999 Ο αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής, Ντιέγκο Μαραντόνα, συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες για κατοχή ναρκωτικών.

2005 Πεθαίνει ο Παραγουανός συγγραφέας Αουγκούστο Ρόα Μπάστος, που μαζί με τους Γκάμπριελ Γκαρσία Μάρκες και Μάριο Βάργκας Γιόσα θεωρούνται από τους σημαντικότερους λατινοαμερικανούς συγγραφείς.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δήμος Εορδαίας: Βίντεο από την Αποκριάτικη παρέλαση στην Πτολεμαΐδα - Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
Ο Καιρός την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο kozani.tv: Τα όρια της σάτιρας βρίσκονται στα όρια του σύμπαντoς... | Μια συνέντευξη με αφορμή τις παραστάσεις του στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 22 και στην Κοζάνη το Σάββατο 23 Μαρτίου ! (Δείτε το video)
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος καλεσμένος στο kozani.tv & στο ptolemaida.tv την Κυριακή το μεσημέρι !
Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία

Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία


Οι Εφημερίες των φ&alph…

Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου η τελευταία παράσταση της Ποντιακής Κωμωδίας  «Εφώταξεν ο φέγγο μ’» στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας