figourini banner 1 2021

σ

Π. Πέρκα: «Το μόνο που φαίνεται από το νομοσχέδιο είναι η εμμονή στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων» (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Π. Πέρκα στην Επιτροπή της Βουλής για το Σ/Ν του ΥΠΕΝ:

«Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων - Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα, επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές - πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις»

«Στο ξεκίνημα της ομιλίας μου θέλω να πω ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μεσαίωνας στα εργασιακά, πίσω ολοταχώς στην Παιδεία και πίσω ολοταχώς και στο Περιβάλλον. Αφού οι βόρειες χώρες της Ευρώπης, οι προηγμένες, έκαναν πρώτα ανακύκλωση, έκαναν και εργοστάσια καύσης και στην Κοπεγχάγη και στη Βιέννη, σήμερα έρχεται η ίδια η Ευρώπη, απαγορεύει στο ΕΣΠΑ χρηματοδότηση εργοστασίων καύσης, όπως και σύμμεικτα. Και η Ελλαδίτσα που τότε έθαβε και έτρωγε τα πρόστιμα επί σειρά ετών – μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ανακυκλώσεις κτλ και τώρα τα ξηλώνετε – έρχεται σήμερα και προχωράει την καύση. Κι αυτό φαίνεται και στο ΕΣΔΑ και γενικότερα στην πολιτική σας. Και πώς θα γίνει η ανακύκλωση, όταν πριμοδοτείται η καύση; Ενεργειακή αξιοποίηση παντού, ναρκοθετώντας την ανακύκλωση – κι έχουμε και σκάνδαλα εκατομμυρίων.

Αυτοί οι υψηλοί στόχοι λοιπόν κ. Υπουργέ που ευαγγελίζεστε, απλώς δε θα πιαστούν ποτέ, το ξέρετε πολύ καλά.

Το ‘πληρώνω όσο πετάω (ΠΟΠ)’, ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί σχεδιασμό, εσείς το αντιμετωπίζετε πρόχειρα. Επαναφέρετε το τέλος ταφής, ενισχύοντας την καύση, στη θέση της εισφοράς ενίσχυσης δράσεων κυκλικής οικονομίας, με την οποία συμφωνούσε η ΚΕΔΕ και η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Οι δήμοι δεν παίρνουν εξοπλισμό, ακούσαμε και στην ακρόαση των φορέων το Δήμαρχο Βάρης/Βούλας/Βουλιαγμένης να λέει ότι τα απορρίμματα είναι τοπικό θέμα και οι δήμοι αφού έχουν την ευθύνη, πρέπει να έχουν και ρόλο στο σχεδιασμό, όχι μόνο να επιβαρύνονται με το κόστος, δε φαίνεται βέβαια να το συμμερίζεστε αυτό. Η χωριστή συλλογή επίσης δεν προχωράει.

Και πάμε ολοταχώς πίσω. Δεν μπορεί αυτό να μη σχολιαστεί, αλλά με μια διαβούλευση όπως έγινε, αγχωτικά και βεβιασμένα, σε ένα νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα είναι τρία όπως είπαμε, δε γίναμε σοφότεροι, το μόνο που φάνηκε είναι η εμμονή στις ιδιωτικοποιήσεις και στην εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον αγωνιούμε ιδιαιτέρως, γιατί ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για έργα που θα παρακάμπτουν τη δασική υπηρεσία. Αποδυναμώνεται επίσης ο ρόλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, αφού αλλάζουν οι σκοποί του, χαρακτηριστικά αφαιρείται η διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ επίσης χάνει την ανεξαρτησία του.

Εκεί όμως που φαίνεται καθαρά η διαρκής στόχευση για την εξυπηρέτηση συμφερόντων – και μικροσυμφερόντων και μεγάλων - είναι στο κεφάλαιο των πολεοδομικών και χωροταξικών ρυθμίσεων. Πρόχειρες, συχνά αντικρουόμενες ρυθμίσεις, οι οποίες έρχονται να ‘διορθώσουν’ πρόσφατα δικά σας νομοθετήματα.

Να ξεκινήσω με την παράταση για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στο Μάτι. Κύριε Ταγαρά είδα σήμερα ένα δημοσίευμα για το Μάτι που λέτε ότι θα βγουν και οικοδομικές άδειες. Aν είναι δυνατόν! Το ΕΠΣ είναι πολύ πίσω και παίρνει παράταση, πώς γίνεται αυτό; Μπορεί τα μέσα να χαϊδεύουν την κυβέρνηση, αλλά και η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα και μετριέται. Και μάλιστα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι παρέδωσε εγκαίρως τη μελέτη, άρα η καθυστέρηση είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Πάμε όμως στη δεύτερη φάση και το ρόλο του ΤΕΕ. Tα είπα, θα τα ξαναπώ και θα επιμείνω. Εγείρονται πάρα πολλά ερωτήματα και για τη διαφάνεια και για τη δημοσιότητα αυτής της δεύτερης φάσης. Και δε μιλάμε για κάποιες χιλιάδες ευρώ, μιλάμε για 5-6 εκατομμύρια. Βεβαίως, συγχρόνως και επιμένω και σ’ αυτό, αλλάζει κι ο χαρακτήρας του ΤΕΕ. Δεν είναι αναθέτουσα αρχή, δεν κάνει δουλειές το ΤΕΕ, είναι τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας.

Εκτός όμως από το Μάτι, παράταση δίνεται και για την εκπόνηση των ειδικών πολεοδομικών και περιφερειακών σχεδίων. Έχει χαθεί πλήρως η έννοια του σχεδιασμού, της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων, οποιοσδήποτε κάνει οπουδήποτε, οτιδήποτε. Με κάθε νομοσχέδιο και ειδικά μ’ αυτό, δεν ξέρω τι χειρότερο μπορεί να γίνει, να καταργηθεί η πολεοδομία και η χωροταξία και από τα Πανεπιστήμια στο τέλος. Τα σχέδια αυτά μπορεί και να μην τελειώσουν ποτέ, δεν υπάρχει καν χρονοδιάγραμμα. Ακόμα δεν ξεκίνησε και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και έχουμε ήδη παράταση, γιατί; Τα έχετε κάνει όλα καλά με την ηλεκτρονική ταυτότητα; Η βεβαίωση του Μηχανικού σαφώς και πρέπει να είναι 2μηνη, γιατί έχουμε μετά μικροαυθαιρεσίες.

Αυτό όμως που είναι το πιο επικίνδυνο άρθρο είναι το 119. Τα ΕΠΣ, σας το λέμε κάθε φορά, δεν μπορεί να κατισχύουν σε κάθε περίπτωση, ακόμα και του ΓΟΚ! Μιλάμε για ‘τρύπες στο σχεδιασμό’, δηλαδή δεν έχετε πάρει ένα μάθημα ότι αυτή η χώρα δεν μπορούσε να προχωρήσει αναπτυξιακά, επειδή δεν είχε εργαλεία σχεδιασμού. Πας να κάνεις το Κτηματολόγιο, το Ελληνικό, δεν υπήρχε τίποτα. Εκεί θα πάμε πάλι; Πού είναι αυτή η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΝ και ΔΕΗ κ. Υπουργέ; Έχουμε απολιγνιτοποίηση, έχουμε ανέργους, έχουμε καταστροφή. Μαζί σας στην απολιγνιτοποίηση, με ποιο σχεδιασμό όμως;

Έχετε ένα Άρθρο θετικό, για χρηματοδότηση των λιγνιτικών περιοχών. Συνάδει με τα εδαφικά σχέδια; Έχουμε ζητήσει να συζητηθούν στη Βουλή τα εδαφικά σχέδια, το οποίο είναι ό,τι πιο αόριστο κείμενο έχει εμφανιστεί. Τίποτα δε γίνεται, τίποτα δεν προχωράει, ούτε οι αποκαταστάσεις, ούτε οι χρηματοδοτήσεις, ούτε προφανώς ο χωρικός σχεδιασμός.

Μας κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, όπου επίσης είχα την τιμή πολλά χρόνια να είμαι μέλος στη διοίκηση, ότι από τις 332 Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) που θα έπρεπε να λειτουργούν, αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις 168, από τις οποίες οι 20 δεν έχουν Πολιτικό Μηχανικό! Κι οι περισσότερες έχουν μόνο τρεις μηχανικούς. Κι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε φυσικά ότι υπάρχουν άδειες που χρειάζονται ένα χρόνο για να ολοκληρωθούν!

Ενώ λοιπόν υπάρχει αυτή η κατάσταση με τις οικοδομικές άδειες και τις ΥΔΟΜ, φέρνετε νέες τροποποιήσεις σχετικά με τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, δεν έχουν περάσει 5 μήνες από το Ν4759/2020 που τροποποιούσε τα ίδια. Και παντού, έμμεση αύξηση του συντελεστή δόμησης, αυτό βεβαίως και δε βελτιώνει το δομημένο περιβάλλον.

Αυτό που επιχειρείτε με την προσθήκη δόμησης για ειδικά κτίρια στην κατηγορία 3, θα οδηγήσει σε μεγάλες αυθαιρεσίες, γεγονός που όμως δε φαίνεται να σας απασχολεί ιδιαίτερα.

Να πω δυο λόγια για τις ενεργειακές ρυθμίσεις, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι έγκλημα. Ξεπουλάτε ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, ένα δίκτυο μονοπωλιακού χαρακτήρα, με ελάχιστο εγγυημένο έσοδο, με κέρδη, και με μεγάλη προίκα (έξυπνοι μετρητές, 5g). Με ποιο δικαίωμα το ξεπουλάτε αυτό και με ποια δικαιολογία; Και μην πείτε την τεχνογνωσία της εταιρίας, γιατί από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, είδαμε ποιοι συμμετείχαν, κερδοσκοπικά funds, χωρίς καμιά εμπειρία στη διαχείριση δικτύων ηλεκτρισμού. Κι ενώ όλη η Ευρώπη – πάλι πίσω εμείς – έχει τραβήξει πολλά, έχει δει πώς πάει στην πορεία, επαναδημοτικοποεί/επανακρατικοποεί τέτοιου είδους φορείς, εμείς ξεπουλάμε.

Και βεβαίως ο Μηχανισμός Παρακολούθησης και Εποπτείας Αγορών από τη ΡΑΕ καθυστερημένα, ενώ πλέον οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι μόνιμο φαινόμενο. Σιγά σιγά θ’ αρχίσουν και οι πολίτες να το αντιλαμβάνονται στην τσέπη τους κ. Υπουργέ και να διαμαρτήρονται δικαίως, γιατί εκεί γίνονται παιχνιδάκια, γιατί υπάρχει χειραγώγηση τιμών. Τα έχουμε πει και τα έχουμε ξαναπεί.

Εν πάση περιπτώσει, παρακαλώ, ας κάνουμε μια συζήτηση και για τις λιγνιτικές περιοχές, έστω και στην Επιτροπή, το έχουμε ζητήσει επανειλημμένως. Είναι πολύ σοβαρό, είναι το πρώτο παράδειγμα πράσινης μετάβασης στη χώρα, πρέπει να πετύχει. Θέλουμε και να βοηθήσουμε, καθυστερείτε αδικαιολόγητα, δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν υπάρχει τίποτα.

Δημοφιλή Νέα

Τόκιο 2020: χρυσός ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8,41μ.! (video)

Τόκιο 2020: χρυσός ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8,41μ.! (video)


 Με άλμα στα 8,41μ. κατέκτησε την πρώτη θέση, χαρίζοντα…

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης για τη νέα εθελούσια στη ΔΕΗ (video)
Ο Δήμος Εορδαίας διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους στην Πτολεμαΐδα για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από τον καύσωνα
Δυτική Μακεδονία: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - καύσωνας

Δυτική Μακεδονία: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - καύσωνας


Σύμφωνα με το νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών …

Η εταιρεία Νικολάου Security Group αντιπρόσωπος της G4S, ζητά για άμεση πρόσληψη στα ΓΡΕΒΕΝΑ και ΣΙΑΤΙΣΤΑ φύλακες άντρες γυναίκες
«Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην Ακρόπολη θέλει η UNESCO»

«Να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην Ακρόπολη θέλει η UNESCO»


«Κόλαφος» για την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμ…

ΣΙΛΛΥΟΝ ΠΑΜΦΥΛΙΑΣ -ΣΙΛΩΝΑ - ΣΥΛΛΕΙΟΝ, ΣΙΛΟΥΟΝ  & ( Sallawassi , Selywiys , Σύλειον , Syllion, Συλλάεουμ -Σίλλαιον , Yanköy Hisarı ή Asar ) Köy  (του Σταύρου Π. Καπλάνογλου)
ΔΕΗ: Νέα εθελούσια για 1.283 εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες - Τι αποφάσισε εχθές το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα