pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

"Απανθρακοποίηση" αλά Γερμανικά: Αποτελέσματα 3ης δημοπρασίας και η σύγκριση με Ελλάδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 14/7/2021 η Bundesnetzagentur, η Ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύων της Γερμανίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της 3ης δημοπρασίας, που έγινε στις 30/4/2021

, προκειμένου να επιλεγούν τα ανθρακικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία θα λάβουν αποζημίωση για να κλείσουν. Τα αποτελέσματα της 1ης δημοπρασίας τα είχαμε δει στις 8/12/2020, ενώ τα αποτελέσματα της 2ης τα είχαμε δει στις 3/4/2021.

Η 2η δημοπρασία δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και το ίδιο συνέβη και στην 3η: δημοπρατήθηκαν 2.481MW (2.480,826) για λιθανθρακικά και μικρά λιγνιτικά εργοστάσια και τελικά υπήρξαν υποψηφιότητες για μόλις 2.133MW (2.132,682), ο στόχος δεν καλύφθηκε. Η χαμηλότερη τιμή ήταν 0€/MW και η υψηλότερη 155.000€/MW.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο που προκρίθηκε ήταν το Bergkamen A (780MW ονομαστική ισχύς / καθαρή-net 717MW) στο Ρουρ. Λιθανθρακικό εργοστάσιο, που μπήκε σε λειτουργία το 1981, 40 ετών ήδη, την τρέχουσα δεκαετία θα συμπλήρωνε έτσι κι αλλιώς το όριο ζωής του. Επειδή μάλιστα στη Γερμανία καίνε λιθάνθρακα για να παρακολουθούν τη μεταβλητότητα των αιολικών, ενδέχεται τα λιθανθρακικά να είναι ιδιαίτερα καταπονημένα, αλλά αυτή είναι μια πληροφορία που δεν μπορούμε να την ξέρουμε ξεχωριστά για κάθε εργοστάσιο.

Το αμέσως επόμενο σε ισχύ είναι το Farge στη Βρέμη (net 350MW), που μπήκε σε λειτουργία το ...1969. 52 ετών ήδη, έχει συμπληρώσει το όριο ζωής και με τη δημοπρασία κατάφερε να πάρει και αποζημίωση για να κλείσει στο τέλος Οκτωβρίου 2022, ενώ είχε ήδη σχεδιάσει τη μετατροπή για να καίει βιομάζα. Λαμπρή πραγματικά η "απανθρακοποίηση" στη Γερμανία, πληρώνουν και κλείνουν εργοστάσια που θα έκλειναν έτσι κι αλλιώς! Λεφτά υπάρχουν! Απ' αυτά που έχουν κλέψει απ' τον Ευρωπαϊκό Νότο!

Λίγο μικρότερο είναι το Scholven Block C (net 345MW) στο Ντύσσελντορφ, άλλο ένα εργοστάσιο που μπήκε σε λειτουργία το ...1969.Τα είπαμε πιο πάνω, δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε. 53+ ετών τον Οκτώβριο 2022, το πληρώνουν κι από πάνω. 

Άλλο ένα παλιό εργοστάσιο είναι στο Μαρλ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για τρεις παλιές μονάδες (1966, 1971, 1983, συνολικά net 225,117MW), τμήμα του Marl Chemical Park της χημικής εταιρείας Evonik. Ήδη τον Αύγουστο 2019 η Evonik είχε υπογράψει συμβόλαιο με τη Μίζενς για την κατασκευή μονάδων συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, προς αντικατάσταση του παλιού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα. Πού θα βρεθεί αέριο; Μα γι' αυτό γίνεται ο αγωγός Nord Stream 2!

Στη δημοπρασία επελέγησαν επίσης δυο από τα λιθανθρακικά εργοστάσια στο ...

συγκρότημα Völklingen-Fenne, κοντά στο Σααρμπρύκεν: πρόκειται για το Model Power Plant (MKV, net 179MW) και το εργοστάσιο συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας (ΗKV, net 221MW). Συγκρότημα του 1982, 40+ ετών, παλιάς πλέον τεχνολογίας.

Επελέγησαν επίσης για απόσυρση 5 μικρά εργοστάσια, που ανήκουν σε βιομηχανίες (π.χ. χημικών, χαρτικών, κλπ) και είναι πρακτικά ασήμαντα για το σύστημα ηλεκτροδότησης. Το μεγαλύτερο ήταν καθαρής ισχύος -net 36MW και τα υπόλοιπα ήταν 27,405MW, 19,377MW, 14,383MW και 8,400MW.

Όλα τα αποτελέσματα της δημοπρασίας μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ το σχετικό δελτίο τύπου εδώ.

Η σύγκριση με την Ελληνική "απολιγνιτοποίηση" αλά Μητσοτάκη είναι απλά για να τραβάς τα μαλλιά σου: οι Γερμανοί πληρώνουν για να κλείσουν εργοστάσια που έφθαναν έτσι κι αλλιώς στο τέλος της ζωής τους, ενώ ο Μητσοτάκης κλείνει πολύ μικρότερης ηλικίας μεγάλες μονάδες, καθώς και την ακόμα υπό κατασκευή υπερσύγχρονη Πτολεμαΐδα 5, προκειμένου να τις αντικαταστήσει με μονάδες αερίου. Φυσικά, το γιατί το κάνει, το διατύπωσε σαφέστατα στη συνέντευξη το Μάιο 2020 στη Bild: [απ' την απολιγνιτοποίηση] "θα ωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες". Λαμβάνοντας υπόψη πως η Μέρκελ το 2013 είχε αποκαλέσει το λιγνίτη "Schwarze Gold" ("μαύρο χρυσό"), μήπως θα είμαστε καλύτερα αν είχαμε κατευθείαν τη Μέρκελ πρωθυπουργό κι όχι ένα τσιράκι της; 

ΠΗΓΗ: greeklignite.blogspot.com

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.