pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης: Ανακοίνωση για τον τραυματισμό συναδέλφου σε εργοτάξιο κατασκευής Φωτοβολταϊκου πάρκου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει στους εργαζόμενους άλλο ένα εργατικό ατύχημα που έλαβε τόπο στο εργοτάξιο κατασκευής Φωτοβολταϊκου πάρκου της JUWI στα Λιβερά

και φέρει την σφραγίδα των μεγαλοεργοδοτών. Συνάδελφος ηλεκτρολόγος σε εργολαβία τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι και στο χέρι στη προσπάθεια του να κατέβει από φορτηγό. Και μόνο ότι το εργατικό ατύχημα προκλήθηκε στις 2 το μεσημέρι όπου θα έπρεπε να έχουν σταματήσει οι εργασίες λόγο υψηλών θερμοκρασιών αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των εργοδοτών. Το Συνδικάτο Οικοδόμων εύχεται στον συνάδελφο ταχεία ανάρρωση.

Τις τελευταίες ημέρες λόγω του καύσωνα αλλά και από την παρατεταμένη εντατικοποίηση εργασίας που υπάρχει στα εργοτάξια ο κίνδυνος για την πρόκληση εργατικών «ατυχημάτων» μεγαλώνει. Αντί οι εργοδότες να πάρουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων κοιτάνε πως θα διασφαλίσουν να βγαίνει η δουλειά.

Τους καλούμε τις επόμενες ημέρες ως ένα ελάχιστο μέτρο που πρέπει να παρθεί να σταματήσουν οι εργασίες στα εργοτάξια με την ταυτόχρονη καταβολή ολοκλήρου του ημερομίσθιου καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές.

Τα μέτρα προστασίας και για τον καύσωνα όπως και για την πανδημία αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες ως κόστος μπροστά στα κέρδη που επιδιώκουν και βγάλουν από τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Αποδεικνύετε καθημερινά με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς ότι κέρδη και προστασία των εργαζομένων δεν μπορεί να συνυπάρχουν.

Ο τελευταίος νόμος-έκτρωμα που οδηγεί τους εργαζόμενους σε περισσότερες και απλήρωτες ώρες δουλειάς θεσπίζοντας την 10ωρη εργασία, είναι καμπανάκι για όλους όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων συνολικά και όχι μόνο σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.

Δεν έχουμε αυταπάτες, δεν περιμένουμε περισσότερα από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, οι καθημερινές παρεμβάσεις, ο αγώνας των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων είναι που θα καταργήσουν στην πράξη την αδικία και την εκμετάλλευση και θα καταστήσουν κουρελόχαρτα τους αντεργατικούς νόμους τους. Απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων.

Απαιτούμε:

1. Προσλήψεις τεχνικών ασφαλείας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια της περιοχής μας.

2. Τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ, να γίνονται πιο τακτικοί ελέγχει στα εργοτάξια.

3. Άμεση στελέχωση των ιατρείων των εργοταξίων με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό.

4. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στα μεγάλα εργοτάξια για όσο διαρκεί ο καύσωνας με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

5. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους. Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

6. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας.

7. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

8. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

9. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων, πιο συχνά διαλλείματα όταν δεν σταματάνε οι εργασίες και υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες (15 λεπτά ανά 1 ώρα) χωρίς καμία μεταβολή στο ωράριο εργασίας.

10. Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

Κοζάνη 30.7.2021

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από τον Τελικό Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)


Ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε την μετακίνηση των…

Νίκος Κατακαλίδης - Προπονητής Εορδαϊκού: «Το θέλαμε πάρα πολύ το Κύπελλο, είναι ένας σημαντικός τίτλος για εμάς» (video)