pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Αναβάλλεται γιατί... εκπαιδεύεται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Αναβάλλεται η πανεπιστημιακή αστυνομία για να εκπαιδευτούν οι ειδικοί φρουροί, λέει η κυβέρνηση. Η ήττα της είναι καθαρή».

Για δεύτερη φορά παίρνει αναβολή η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ανώτατα ιδρύματα, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι αυτό δεν σημαίνει πως ματαιώνεται, αλλά ταυτόχρονα τα ερωτηθέντα κυβερνητικά στελέχη να αποφεύγουν να δώσουν κάποιο χρονοδιάγραμμα.  Άλλωστε, εντύπωση είχε κάνει και το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο απερχόμενος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν είχε αναφερθεί καθόλου στην πανεπιστημιακή αστυνομία κατά την παράθεση του έργου του, ενώ είχε παραδεχτεί ότι το προφίλ του πια είναι τραυματισμένο, ειδικά για τη νεολαία.

Η επίσημη κυβερνητική εκδοχή είναι ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες πρόσληψης αλλά και η εκπαίδευση των 400 πρώτων ειδικών φρουρών.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που δέχτηκε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε: «Όπως γνωρίζετε, η λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις.  Όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευτούν επαρκώς, όπως πρέπει, για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει». Πρόσθεσε επίσης πως όλοι αντιλαμβάνονται «την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτόν τον ρόλο».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η απάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στον ΣΚΑΪ λέγοντας ότι «υπάρχουν παράλληλες διαδικασίες που προχωρούν: από την ΕΛ.ΑΣ. η εκπαίδευση των 400 αστυνομικών και από την πλευρά των ΑΕΙ η εκπόνηση των σχεδίων ασφαλείας».

Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρέπεμπαν στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποφεύγοντας και αυτές με τη σειρά τους να δώσουν κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Πρέπει βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι, πέραν των τυπικών διαδικασιών για την πρόσληψη και την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των νεοπροσληφθέντων, εκκρεμεί και η αίτηση ακύρωσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας την οποία κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ (ΕΜΠ, Πάντειο, Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής), σύλλογοι φοιτητών, αλλά και 22 καθηγητές πανεπιστημίων στα τέλη Ιουλίου.

«Αναβάλλεται η πανεπιστημιακή αστυνομία για να εκπαιδευτούν οι ειδικοί φρουροί, λέει η κυβέρνηση. Η ήττα της είναι καθαρή. Ας τους στείλει όμως από τώρα να εκπαιδευτούν στην Πυροσβεστική. Για να μην είναι ξανά ο υπουργός με τη μάνικα στο χέρι» σχολίασε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μαρτίου, είχε προαναγγείλει πως “οι πρώτες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα εγκατασταθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το φθινόπωρο έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν σύμφωνα με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο».

Τον Απρίλιο όμως είχαμε την πρώτη αναβολή, με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να τη χρεώνουν στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο, όπως τόνιζαν, δεν είχε ολοκληρώσει το Προεδρικό Διάταγμα και τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημιακών χώρων, τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να γίνουν.

Τελικά, η προκήρυξη για την πρόσληψη ειδικών φρουρών για την πανεπιστημιακή αστυνομία αφορούσε 400 και όχι 1.000 όπως προβλέπει ο νόμος και βγήκε την τελευταία ημέρα του Μαΐου. Στα τέλη Ιουλίου εκδόθηκαν οι πίνακες με τα ονόματα όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις πρόσληψης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτούνται και τρεις μήνες εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.