Tsiogas ΒΑΝΝΕΡ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 001

σ

Β. Ξανθοπούλου: Η δασκάλα της Θάσου με τα διεθνή βραβεία απέναντι στην «αξιολόγηση σχολικής μονάδας» της Κεραμέως (Ηχητικό)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα H Bίκυ Ξανθοπούλου, νηπιαγωγός στην Ποταμιά της Θάσου, ένα χωριό 1.500 κατοίκων, έχει περάσει από «άπειρες ώρες αξιολόγησης» στην επαγγελματική της πορεία.

Επιστέγασμα όλων αυτών, ήταν μία σειρά από διεθνή βραβεία, όπως αυτό της ««Αριστείας στη διδασκαλία – δασκάλα της χρονιάς για το 2020 (Excellence in Teaching – Teacher of the Year Award)» από τον οργανισμό AKS, για την πρωτοποριακή της δράση «Παίζουμε Βιβλίο», που κλείνει 7 χρόνια ζωής. Στην «αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας όμως, η κ.Ξανθοπούλου είναι αντίθετη, καταρρίπτοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την προπαγάνδα της κυβέρνησης και των φερεφώνων της πως «οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να αξιολογηθούν».

συνέντευξη στους Θάνο Καμήλαλη και Κωνσταντίνο Πουλή

Ξεκίνησε με το Freedom through Literacy Award (Βραβείο Ελευθερίας μέσω του Γραμματισμού). Συνέχισε με το βραβείο «Αριστεία στη διδασκαλία – δασκάλα της χρονιάς για το 2020 (Excellence in Teaching – Teacher of the Year Award)» από τον οργανισμό AKS, και στη συνέχεια ήρθε και το βραβείο «Δασκάλα της χρονιάς» από τον ίδιο οργανισμό, που κάθε χρόνο βραβεύει εκπαιδευτικούς από όλον τον κόσμο για την πρωτοποριακή τους δράση.

Αν ίσχυε η προπαγανδιστική γραμμή της κυβέρνησης γύρω από την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, η Βίκυ Ξανθοπούλου δεν θα είχε κανένα πρόβλημα, «τεμπελιάς» η «μειωμένης ικανότητας», να συμμετάσχει. Η γραμμή του Υπουργείου Παιδείας της Νίκης Κεραμέως, για μία ακόμη φορά, είναι βασισμένη σε ψέματα και κοινωνικό αυτοματισμό.

«Το θέμα είναι ότι σε αυτήν την αξιολόγηση δεν θα κριθούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί αλλά οι σχολικές μονάδες» εξηγεί στη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του TPP. «Και προφανώς ο στόχος είναι το πώς θα αποδεσμευτεί το κράτος από τη χρηματοδότηση αυτών των σχολικών μονάδων. Προφανώς είναι ένα “βάρος”» συμπληρώνει και συνεχίζει:

«Ξεκίνησε ήδη από πέρσι και απείχε το 95% των εκπαιδευτικών. Απείχαμε από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και συνεχίζουμε και φέτος. Είναι ένα θέμα που μας πονάει, ένα θέμα που μας καίει. Όχι φυσικά γιατί είμαστε τεμπέληδες, είναι κάτι που με θλίβει όταν το ακούω αυτό. Τόσο εγώ όσο και οι συνάδερφοί μου, εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες, περνάμε απίστευτες, άπειρες ώρες σχεδιάζοντας τα προγράμματά μας. Δίνουμε απίστευτη ενέργεια, όλα μας τα ψυχικά αποθέματα μέσα στην τάξη για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά μας. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές, χωρίς κτιριακές υποδομές, χωρίς εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, κάνουμε μία τεράστια προσπάθεια για να λειτουργήσει η δημόσια εκπαίδευση. Γιατί πιστεύουμε στη δημόσια εκπαίδευση, πιστεύουμε ότι πρέπει να παρέχεται δωρεάν η δημόσια εκπαίδευση και ο λόγος που απεργήσαμε δεν αφορούσε τα δικά μας εργασιακά δικαιώματα, αλλά αφορούσε τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης. Αυτό τονίζουμε στις ενημερώσεις που κάνουμε στους γονείς, αυτό προσπαθούμε όλον αυτόν τον καιρό. Γιατί ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουμε να αξιολογηθούμε, μη τυχόν και βρεθούμε ακατάλληλοι για το εκπαιδευτικό έργο».

Η συζήτηση πηγαίνει στο «Παίζουμε βιβλίο» τη δράση της νηπιαγωγού που βραβεύτηκε επανειλημμένα παγκοσμίως. «Ναι έχουν υπάρξει διεθνείς βραβεύσεις, εθνικές βραβεύσεις, που αναγνωρίζουν την προσπάθεια και το έργο μου. Πέρασα από αξιολόγηση γι’ αυτό, πέρασα άπειρες για να αξιολογηθώ γι αυτό το project, απίστευτο στρες» σημειώνει και εξηγεί περί τίνος πρόκειται, συνδέοντάς το με τον αγώνα των εκπαιδευτικών, που κλιμακώνεται αυτές τις μέρες:

«Τον αγώνα που δίνουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί, όλες τις αξίες τις οποίες προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας και για τις οποίες απεργούμε και σήμερα, προσπάθησα να τα περάσω σε αυτό το project, ώστε τα παιδιά, οι μαθητές και οι μαθήτριές μου, να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής. Όχι επαγγελματικές δεξιότητες, αλλά να σέβονται τον εαυτό τους, τους γύρω τους, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, ώστε να ζήσουν σε έναν κόσμο πιο δίκαιο και βιώσιμο για όλους, σε μία δημοκρατική κοινωνία. Αυτό πρεσβεύει το project, βάζοντας τη λογοτεχνία μέσα στην τάξη και με βιωματικές δράσεις, προσπαθώ να καλλιεργήσω αυτές τις αξίες στους μαθητές. Aυτό είναι στη βάση του το “Παίζουμε βιβλίο”. Αναγνωρίστηκε ως δράση που δημιουργεί παγκόσμιους πολίτες και καλλιεργεί τις αξίες που οφείλουν να δίνονται στα παιδιά.»

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι έχει γίνει στην Ελλάδα με το «Παίζουμε βιβλίο», μετά τη διεθνή αναγνώριση, η νηπιαγωγός αναφέρει ότι έχουν γίνει επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας, ώστε να εμπνευστούν μέσω της δράσης. Για το αν υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο, σχολιάζει απλώς πως «το Υπουργείο είχε μία επαφή μαζί μου στις αρχές, για να μάθει ποιο είναι το πρόγραμμα αυτό και να μου δώσει συγχαρητήρια για τις βραβεύσεις, αλλά μέχρι εκεί, όχι να ασχοληθεί δηλαδή με τις αξίες που καλλιεργεί το πρόγραμμα αυτό».

Η κουβέντα επιστρέφει στη λέξη των ημερών, την «αξιολόγηση» και το πώς η ίδια τη Βίκυ Ξανθοπούλου την ορίζει. «Θα ήθελα πάρα πολύ η αξιολόγηση να συνοδεύεται με τη βελτίωση, την ουσιαστική βελτίωση. Με τη δική μας την προσωπική και την επαγγελματική εξέλιξη, ώστε να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα για τα παιδιά. Το κέντρο μας, η βάση μας, η μέριμνά μας είναι τα παιδιά. Αυτό που θα επιθυμούσα είναι να υπάρχουν σωστές σχολικές μονάδες, με κτίρια, με εξοπλισμό, στελεχωμένα όλα τα σχολεία. Αυτούς του είδους η αξιολόγηση που προσπαθούν να επιβάλουν τώρα, δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση». Ενώ επανέλαβε πως «δεν αξιολογούμαστε εμείς, αλλά η σχολική μονάδα».

«Σίγουρα με όλο αυτό δεν ενισχύεται το παιδαγωγικό έργο. Και σίγουρα, αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, δεν θα έχουν όλα τα παιδιά ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, αξία για την οποία παλεύουμε καθημερινά» καταλήγει.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Δημοφιλή Νέα

«Μεσόβουνο 1941-2021 - 80 χρόνια από την σφαγή…» Δείτε τώρα το αφιέρωμα του kozani.tv και της εκπομπής «Θέσεις & Αντιθέσεις» (video)
Μεσόβουνο «1941-2021 - 80 χρόνια». Η Παναγιώτα Παρασκευά απαγγέλει ένα ποίημα της για το μαρτυρικό χωρίο
Μεσόβουνο 23 Οκτωβρίου1941 - 80 χρόνια από τη μεγάλη σφαγή | Μια υπόσχεση, δεν πρόκειται να ξεχάσω, δεν πρόκειται να συγχωρήσω !
Ο Στέργιος Μπαρτζώκας, δάσκαλος στο Μεσόβουνο το 1978 - 79, θυμάται το πρώτο επίσημο μνημόσυνο προς τιμήν των εκτελεσμένων από τους Γερμανούς (δείτε το video)
Επίσκεψη του Βουλευτή ΝΔ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον «νέο» ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Επίσκεψη του Βουλευτή ΝΔ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στον «νέο» ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ


Στη συζήτηση για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα της Μετάβ…

Πόσο εφικτή είναι μια ουσιαστική, κοινή Ευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια; (του Μιχάλη Ψύλου)

Πόσο εφικτή είναι μια ουσιαστική, κοινή Ευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια; (του Μιχάλη Ψύλου)


Σε μια σύνοδο κορυφής με μεγάλη συμβολική σημασία συγκ…

Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή για τη Δυτική Μακεδονία:
Δημήτρης Κουτσούμπας:

Δημήτρης Κουτσούμπας: "Γέννημα θρέμμα του συστήματος ο φασισμός" (video)


Στην αποφυλάκιση Πατέλη, στη δίωξη του Ν. Μπογιόπουλου…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα