Tsiogas ΒΑΝΝΕΡ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 001

σ

Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση κρίνεται ανεπαρκής στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής πολιτικής» (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δευτερομιλία της Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του ΥΠΕΝ για την Ενσωμάτωση Οδηγίας ενεργειακής απόδοσης, καθώς και την ενίσχυση των ΑΠΕ

και του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Περιμένω κάποιες απαντήσεις από τον κ. Υπουργό, τις οποίες έθεσα από τη πρώτη στιγμή, από την 1η επιτροπή και δεν έχω λάβει ακόμα. Θα τις επαναλάβω πολύ σύντομα: Θέλω να μας πει για την ευρωπαϊκή συμφωνία για το anti-trust. Πώς η συμμετοχή του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ενέργειας βοηθάει την εγχώρια αγορά; Πώς πουλήθηκαν οι ποσότητες χωρίς την ψήφιση του θεσμικού πλαισίου, και του εντολοδόχου παρακολούθησης; Επίσης, να μας πει αν τελικά έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα μπορεί η ΔΕΗ να πουλάει ηλεκτροπαραγωγή και εκτός λιγνίτη. Γιατί φαίνεται ότι δεν έχει συμπεριληφθεί ο σχετικός όρος 7 της συμφωνίας στο άρθρο 45. Αυτά πρέπει να απαντηθούν οπωσδήποτε σήμερα, αλλιώς συνάδελφοι είναι σαν να συζητάμε άνευ λόγου.

Σε ό,τι αφορά στην Οδηγία ενεργειακής απόδοσης είναι χωρίς έμπνευση, χωρίς όραμα. Βεβαίως υπάρχουν και άρθρα, τα οποία δεν συμβαδίζουν καν με την Οδηγία.  

Στο κομμάτι της ενεργειακής απόδοσης, με αφορμή πρόσφατο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ σχετικά με την αποδοτική θέρμανση και ψύξη από ΑΠΕ -  θα ξαναρωτήσω τον κ. Υπουργό: Για τις τηλεθερμάνσεις Φλώρινας και Μεγαλόπολης, που κόψατε και πλέον θα θερμανθούν οι κάτοικοι με φυσικό αέριο, το οποίο θα λήξει, και είναι οι ίδιοι που πληρώσανε την μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη και τις επιπτώσεις της-να πω ειδικά για τη Φλώρινα πως είναι η πόλη με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα- θα τους πείτε σε λίγα χρόνια ότι κόβεται το φυσικό αέριο γιατί είναι ορυκτό καύσιμο; Επιβεβαιώνεται η πολιτική της κυβέρνησης ότι όταν λέει απολιγνιτοποίηση, εννοεί αντικατάσταση του λιγνίτη με φυσικό αέριο.

Έτσι προκύπτει άλλωστε και η επιλογή για την Πτολεμαΐδα V, την οποία θεωρούμε απαράδεκτη. 1,5 δις ευρώ για ένα έργο που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει ξεκινήσει. Είναι ζήτημα αν προλάβει να λειτουργήσει έναν χρόνο με λιγνίτη και μετά θα  γίνει μονάδα φυσικού αερίου. Υπάρχουν πολλές προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν, π.χ. η  Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει την μετατροπή της μονάδας σε μονάδα αποθήκευσης και ένα σορό άλλες προτάσεις που χρήζουν επεξεργασίας. Προσέξτε πρόκειται για περιουσία του ελληνικού λαού.

Για να γυρίσω όμως στις τηλεθερμάνσεις -πέρα από τη Φλώρινα και την Μεγαλόπολη που είναι αστεία παραδείγματα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- δεν έχω δει κάπου αλλού να ετοιμάζετε έργα τηλεθέρμανσης από ΑΠΕ, για θέρμανση-ψύξη. Πουθενά. Μόνο ωραία κείμενα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ακούστε λίγο. Είπα και πριν και το επαναλαμβάνω. Είναι πολύ μεγάλο «στοίχημα» η Πράσινη Μετάβαση. Είναι πολύ δύσκολο για τις περιοχές που έχουν πολύ μεγάλη  εξάρτηση από τον λιγνίτη να προχωρήσουν σε απολιγνιτοποίηση. Εμείς λέμε ναι στην μετάβαση, λέμε ναι με σχέδιο και προετοιμασία. Αν όμως δεν υπάρχει σωστό σχέδιο και η απαιτούμενη προετοιμασία τότε  υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις. Έχουν προστεθεί 3.500 άνεργοι στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα, δυο χρόνια μετά, δεν έχουμε δει τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία θα καθορίσουν το είδος της αποκατάστασης των εδαφών -το repurposing- για ποια χρήση θα είναι αυτά τα εδάφη. Δεν τα έχουμε δει ακόμα. Δύο χρόνια περιμένουμε. Δεν θα έπρεπε να έχει τακτοποιηθεί ο χώρος πρώτα; Να ξέρουμε τι μπορείς να κάνεις και που μπορείς να το κάνεις.

Να μη πούμε για τις «εμβληματικές επενδύσεις» που είδαμε στο φερόμενο σχέδιο – το Master Plan της απολιγνιτοποίησης, που όμως λείπανε από τα εδαφικά σχέδια. Κανένας σχεδιασμός. Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα πράγματα. Πράσινη Μετάβαση και απολιγνιτοποίηση σημαίνει αλλαγή του παραγωγικού προφίλ μιας περιοχής. Αυτό θέλει τουλάχιστον μια δεκαετία και πολύ σφιχτό σχεδιασμό και φυσικά, πόρους. Έχουμε κάνει και σχετική ερώτηση για την κατανομή των πόρων.

Επίσης ξαναρωτάω, γιατί το κόστος που έχουν οι πολίτες από τις τηλεθερμάνσεις δεν επιδοτείται; Γιατί εξαιρείται η βιομάζα του  Δήμου Αμυνταίου από το επίδομα θέρμανσης; Γιατί δεν ενισχύονται οι δημόσιες επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης ώστε να μην μετακυλίουν το κόστος στους πολίτες;

Κατά τ’ άλλα τονίζω το θέμα της διαθεσιμότητας του απαιτούμενου ηλεκτρικού χώρου για Ενεργειακές Κοινότητες και τα έργα του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από τα έσοδα δημοπράτησης των ρύπων και τα προγράμματα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, πρέπει να μπουν σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις στις περιοχές, με αυτοαπασχολούμενους που δεν μπορούν να μπουν σε ταμείο ανεργίας και έχουν δανειστεί για να αγοράσουν πανάκριβα μηχανήματα, χωματουργικά κλπ. και έχουν φτάσει να χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, τράπεζες. Κάτι πρέπει να γίνει και με αυτόν τον κόσμο, όταν πας να κάνεις τέτοιες δυναμικές παρεμβάσεις, πρέπει να στηρίξεις την τοπική κοινωνία.

Για τη ΔΕΗ, δεν θα απαντήσω ξανά. Έχει γίνει πάρα πολύ κουραστική αυτή η κουβέντα. Ένα στοιχείο θα πω που δεν ειπώθηκε. Μετράτε την χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, όταν ήταν μαζί και ο ΑΔΜΗΕ και την συγκρίνετε σε άλλο χρόνο χωρίς να υπολογίζετε την απόσχιση του. Σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις θα πω μόνο ότι επειδή ο ΔΕΔΗΕ είναι βασική πηγή κερδοφορίας της ΔΕΗ και συνδέεται με έργα ΑΠΕ, έξυπνους μετρητές , 5G- η ΔΕΗ χάνει ένα πολύ σοβαρό περιουσιακό στοιχείο.

Τα δε θέματα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, τα χειρίζεστε με προχειρότητα. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάθεση των τροπολογιών. Υπάρχουν άρθρα στις τροπολογίες που έρχονται σε σύγκρουση με τα άρθρα του ίδιου του νόμου. Στις τροπολογίες καταργείτε τη διάταξη για τη διάθεση στο λογαριασμό του ΕΛΑΠΕ του 60% των εσόδων από τη δημοπράτηση των ρύπων. Ελπίζω για τους πόρους της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης-το έχετε υποσχεθεί-, το 6% που το μειώσατε στο 1% για το 2020, τουλάχιστον να επανέλθει, για να μην πω να αυξηθεί λόγω απολιγνιτοποίησης και αύξησης των εσόδων από τα δικαιώματα των ρύπων.

Ολοκληρώνοντας, χρωστάω μία, εκτός θέματος, απάντηση από χθες στον κ. Αμυρά που έχει να κάνει με την AEGEAN και θέλω να του πω ότι βεβαίως έπρεπε να στηριχθούν και οι αεροπορικές εταιρίες-έγινε σε όλον τον κόσμο-, όχι μόνο με επιδότηση θέσεων, αλλά με κάποιους όρους. Θα φέρω το παράδειγμα της Γερμανίας: 20% των μετοχών πήρε η γερμανική κυβέρνηση επιδοτώντας τη Lufthansa, δύο μέλη στο διοικητικό συμβούλιο με  δικαίωμα αρνησικυρίας και βεβαίως μείωσε δραστικά τα bonus που μοιράζονται τα στελέχη της. Αυτό δεν έγινε εδώ, επομένως εγώ ήμουν εντός γραμμής. Ας δει και ο κ. Αμυράς, αν η γραμμή του κόμματός του τον καλύπτει.

Δείτε εδώ το video:

Δημοφιλή Νέα

«Μπράβοι εισέβαλαν στο θέατρο για να σταματήσουν την παράσταση» του Χριστόφορου Ζαραλίκου (video)
Δείτε ΤΩΡΑ την 1η Εκπομπή
Ο διοικητή του
Ζαραλίκος σε Οικονόμου: «Είστε πλυντήριο μπράβων ή αγράμματος;» - Σφοδρή επίθεση για το συγχωροχάρτι στη Σταμάτη
Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα

Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα


Με εντολή του Μέγαρου Μαξίμου δόθηκαν στα ΜΜΕ τα χρήμα…

Σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις 19:00 ξεκινά το
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο thepressproject.gr: Τα έξι άτομα, το κοινό που τα έβγαλε έξω και οι «μεταλλικές σοκοφρέτες» (video)
kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)

kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)


kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έω…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα