Tsiogas ΒΑΝΝΕΡ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 001

σ

Φοβού τους προστάτες και δώρα φέροντας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας.

Η ελληνική κυβέρνηση, ούτε λίγο ούτε πολύ, «πουλά» το παραμύθι ότι με τις δυο Συμφωνίες

που υπέγραψε με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ εξασφάλισε τη δημιουργία ενός θόλου προστασίας από την τουρκική απειλή για τη χώρα. Καλό το παραμύθι και οι φανταχτεροί οι… δράκοι του.

Η διεκδίκηση από την Τουρκία (σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων) του ρόλου αυτόνομου περιφερειακού παίκτη και η προσπάθειά της να προωθήσει τα συμφέροντά της, έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις της με άλλους μεγάλους παίκτες (ΗΠΑ, Γαλλία) με ζωτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή. Ο «ξαφνικός» ελληνογαλλικός… έρωτας και η υπογραφή της «αιώνιας» ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις μόνο υπό το πρίσμα της τουρκικής μετακίνησης από τη δυτική σφαίρα επιρροής και της διατάραξης των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία αποκτούν το ουσιαστικό τους περιεχόμενο.

Αμερικανικό οικόπεδο

Οι ΗΠΑ, έχοντας επικεντρώσει το στρατηγικό τους ενδιαφέρον στον Ειρηνικό και τις προσπάθειές τους για να ελέγξουν την Κίνα, προχωρούν σε αναδίπλωση και αναδιάταξη των δυνάμεών τους στην περιοχή. Η αμερικανική ανάγκη για τον περιορισμό της επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη εξυπηρετείται από την οικοδόμηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στα εδάφη ευρωπαϊκών χωρών, υποτελών ή φόρου υποτελών στις ΗΠΑ, όπως οι χώρες των Βαλκανίων.

Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία έχει πάψει να θεωρείται από την Ουάσιγκτον ασφαλής, καθώς η τουρκική ηγεσία απροσχημάτιστα καλλιεργεί και ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τη Μόσχα (και) σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κάπως έτσι προέκυψε για την Ουάσιγκτον η ανάγκη αναδίπλωσης των στρατιωτικών της υποδομών σε ασφαλέστερα εδάφη και ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ η διαπραγμάτευση και επί Ν.Δ. η υπογραφή της νέας ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις.

Αυτήν ακριβώς τη Συμφωνία ανανεώνει (την Πέμπτη 14 Οκτώβρη) – τυπικά για μια πενταετία, ουσιαστικά όμως επ’ αόριστον – η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πουλώντας ταυτόχρονα το παραμύθι ότι με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προστατέψουν την ελληνική κυριαρχία.
Στην ουσία της η εν λόγω Συμφωνία προβλέπει ότι οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας μπορεί να αξιοποιηθεί ως βάση εφόσον οι ανάγκες (των ΗΠΑ προφανώς) το επιβάλλουν. Προς το παρόν οι αμερικανικές ανάγκες επιβάλλουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Σούδα, το Στεφανοβίκειο, το Λιτόχωρο και την Αλεξανδρούπολη.

Οι ΗΠΑ κάνουν το… παγώνι

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις επίμονες ελληνικές προσπάθειες για παρασχεθεί μια έμπρακτη αμερικανική δέσμευση προστασίας των ελληνικών νησιών με τη δημιουργία μιας ακόμη αμερικανικής βάσης σε κάποια απ’ αυτά (Σκύρος), οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κατηγορηματικά, αποφεύγοντας να μπλέξουν στην ελληνοτουρκική διαμάχη αλλά υιοθετώντας έμμεσα την τουρκική επιχειρηματολογία περί αποστρατιωτικοποίησης.

Συνοψίζοντας τα περί της πενταετούς (επ’ αόριστον στην πραγματικότητα) ανανέωσης της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσει κανείς είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει έδαφος της χώρας για τη δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ που στρέφονται κατά της Ρωσίας, με αντάλλαγμα μια υπόσχεση «προστασίας» η οποία δεν υπάρχει καν στο σώμα της Συμφωνίας αλλά θα διατυπώνεται σε μια επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Μερίδιο στη Γαλλία

Οι Αμερικανοί, έχοντας εξασφαλίσει κάθε τι που τους ήταν απαραίτητο από την Ελλάδα και έχοντας την ανάγκη να κατευθύνουν την προσοχή και τους πόρους τους στον Ειρηνικό, άφησαν στη Γαλλία (και ως αντάλλαγμα της οικονομικής ζημιάς που συνεπάγεται για το Παρίσι η ακύρωση του συμβολαίου της προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, η οποία θα εξοπλιστεί με αμερικανικά πυρηνοκίνητα στο πλαίσιο της AUKUS) κάποιο περιθώριο «κέρδους» από το ελληνικό οικόπεδο.

Το γαλλικό κέρδος από την Ελλάδα είναι απτό και αποτιμάται στα δισεκατομμύρια ευρώ που θα εισπράξει η γαλλική πολεμική βιομηχανία για την προμήθεια των φρεγατών Belharra και αεροσκαφών Rafale. H παραχώρηση σε γαλλικές εταιρείες βασικών εξοπλιστικών προγραμμάτων για την ελληνική πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό (με την άδεια των ΗΠΑ) είναι ίσως η μόνη θετική εξέλιξη που συνεπάγεται αυτό το πλέγμα των Συμφωνιών, από τη στιγμή που οι καθ’ ύλην αρμόδιοι (στρατιωτικοί) κρίνουν ότι τα εν λόγω όπλα είναι αξιόπιστα και καλύπτουν (παρά την υπονόμευση του εξοπλισμού των φρεγατών με τον υποστρατηγικό πύραυλο scalp naval κατ’ αμερικανική απαίτηση) τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες για την οικοδόμηση μιας δύναμης αποτροπής απέναντι στην Τουρκία.

Αυτό που δεν είναι θετικό είναι ότι τα εν λόγω όπλα (φρεγάτες) θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από το 2025 και έπειτα. Θετική δεν είναι επίσης η καλλιέργεια της ψευδαίσθησης από την ελληνική κυβέρνηση ότι εξ αιτίας της παραχώρησης του εξοπλιστικού συμβολαίου η Γαλλία δεσμεύεται να προστατέψει ελληνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο περιβόητο Άρθρο 2 της ελληνογαλλικής Συμφωνίας αναφέρεται ρητά ότι «τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Εύκολα αντιλαμβάνεται και ο μη ειδικός των διπλωματικών διατυπώσεων τα περιθώρια υπεκφυγών που περιλαμβάνει το εν λόγω άρθρο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση «πούλησε» ως γαλλική δέσμευση για την προστασία της χώρας.

Ενόσω το μελάνι των Συμφωνιών με τις προστάτιδες δυνάμεις ΗΠΑ και Γαλλία είναι νωπό, η Άγκυρα προχώρησε στη δέσμευση για έναν μήνα μιας τεράστιας περιοχής για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και για επιστημονικές μετρήσεις στο κεντρικό Αιγαίο, παραβιάζοντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία, με χάρτη / ανακοίνωση του Γενικού της Επιτελείου, περιγράφει ως ζώνη τουρκικών συμφερόντων μέσα στην οποία (θα) πραγματοποιεί έρευνες μια θαλάσσια περιοχή η οποία αγνοεί την κυπριακή ΑΟΖ καθώς και ελληνικά δικαιώματα σε ΑΟΖ με την επήρεια του Καστελλόριζου, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης.

Κι όλα αυτά χωρίς οι γαλλοαμερικανοί προστάτες να βγάλουν ούτε ένα (διπλωματικό έστω) κιχ…

ΠΗΓΗ: topontiki.gr

Δημοφιλή Νέα

«Μπράβοι εισέβαλαν στο θέατρο για να σταματήσουν την παράσταση» του Χριστόφορου Ζαραλίκου (video)
Δείτε ΤΩΡΑ την 1η Εκπομπή
Ο διοικητή του
Ζαραλίκος σε Οικονόμου: «Είστε πλυντήριο μπράβων ή αγράμματος;» - Σφοδρή επίθεση για το συγχωροχάρτι στη Σταμάτη
Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα

Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα


Με εντολή του Μέγαρου Μαξίμου δόθηκαν στα ΜΜΕ τα χρήμα…

Σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις 19:00 ξεκινά το
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο thepressproject.gr: Τα έξι άτομα, το κοινό που τα έβγαλε έξω και οι «μεταλλικές σοκοφρέτες» (video)
kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)

kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)


kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έω…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα