Tsiogas ΒΑΝΝΕΡ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 001

σ

Πόσο εφικτή είναι μια ουσιαστική, κοινή Ευρωπαϊκή λύση για την ενέργεια; (του Μιχάλη Ψύλου)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σε μια σύνοδο κορυφής με μεγάλη συμβολική σημασία συγκεντρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες ,οι 27 ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης:

Κατ` αρχήν ήταν η 107η και αποχαιρετιστήρια σύνοδος για την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ , καθώς οι περισσότεροι αναλυτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι στην επόμενη συνάντηση των 27 , η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί από τον Ολαφ Σολτς.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν επίσης στις Βρυξέλλες μεταφέροντας θετικά μηνύματα στις αποσκευές του: Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γηραιάς ηπείρου έχουν εμβολιαστεί, η οικονομία ανακάμπτει πολύ γρήγορα, ακόμη και αν υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη πρώτων υλών και ημιαγωγών, ενώ οι εκτιμήσεις για κύματα πτωχεύσεων ή ανεργίας, δεν επαληθεύτηκαν . Και όμως! Η ανησυχία ήταν διάχυτη στα πρόσωπα των περισσοτέρων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων: Οι τιμές της ενέργειας είναι στα ύψη και ο επερχόμενος χειμώνας προμηνύεται από τους δυσκολότερους των τελευταίων δεκαετιών.

Απειλούνται κοινωνικές αντιδράσεις

Αυτό ήταν άλλωστε και το κύριο θέμα συζήτησης των 27 που κράτησε πέντε ώρες : Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν συντονισμένα από την ΕΕ για να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Γιατί όλοι κατανοούν πώς αν αυτό δεν πετύχει, απειλούνται διαμαρτυρίες και αλυσιδωτές αντιδράσεις. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το κόστος για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε μόνο τον Σεπτέμβριο πάνω από 14%. Ο πρόεδρος της Ενωσης Φορολογουμένων,, Ράινερ Χολτζνάγκελ δήλωσε στην "Augsburger Allgemeine" ότι «η πολιτική πρέπει να δράσει τώρα για να ανακουφίσει τους πολίτες».

Στη Γαλλία, τον επόμενο Απρίλιο θα γίνουν προεδρικές εκλογές και μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή μπορεί να επηρεάσει την έκβασή τους. Τα «κίτρινα γιλέκα» αρχίζουν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου και θα πληρώσει στα φτωχότερα νοικοκυριά 100 ευρώ το καθένα. Για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών, η Γαλλία θέλει επίσης να ρυθμίσει πιο στενά την αγορά φυσικού αερίου και να αποσυνδέσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν μόνο κατά 4 % μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και 2023. Εξετάζεται ακόμη και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αλλά και στην Ισπανία, ο ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ , βλέποντας το κόστος της ενέργειας να έχει αυξηθεί κατά 250% σε ένα χρόνο ,εισήγαγε νέο φόρο στα κέρδη των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός μείωσε προσωρινά τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και ζητά κοινά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο - συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου . Με αυτόν τον τρόπο, τα κράτη θα μπορούσαν να συνάψουν κοινές συμβάσεις εφοδιασμού φυσικού αερίου, παρόμοιες με την προμήθεια εμβολίων για τον Covid. Αυτό θα επέτρεπε στην ΕΕ να μιλήσει με μία φωνή στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές ενέργειας, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση.

Τι είδους «ευρωπαϊκή λύση»;.

Το ερώτημα είναι πόσο καθοριστικά θα θελήσουν οι 27 να παρέμβουν στην αγορά. Ολοι συμφωνούν κατ` αρχήν ότι πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό . Αλλά μέχρι εκεί! Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επικρίνει την αύξηση της της δημοπρατούμενης τιμής του CO2 ως υπεύθυνη για τις ραγδαία αυξανόμενες τιμές της ενέργειας. Υπέρ της πυρηνικής ενέργειας τάσσεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ: «Αν θέλουμε να είμαστε επιτυχημένοι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμαστε πυρηνική ενέργεια. Χρειαζόμαστε πυρηνικούς σταθμούς και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια», υποστήριξε ο Λε Μερ. Την γαλλική πρόταση υποστηρίζουν επίσης η Πολωνία, η Σλοβακία και η Φινλανδία.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν όμως και τον άνθρακα ,που καταστρέφει το κλίμα, και πάλι ελκυστικό. Οι τιμές αγοράς άνθρακα στο Ρότερνταμ έχουν τριπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου. Αλλά και η τιμή του πετρελαίου επίσης αυξήθηκε κατακόρυφα. Οι αναλυτές της Goldman Sachs πιστεύουν ότι ο μαύρος χρυσός θα ανέβει στα 90 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Η Bank of America θεωρεί πιθανή μια τιμή στα 100 δολάρια .Ο υπουργός ενέργειας του Ομάν, Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ Αλ-Ρούμι, δεν θέλει να αποκλείσει τα 200 δολάρια το βαρέλι και μάλιστα μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, λόγω των χαμηλότερων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία ,οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου δεν είναι επαρκώς γεμάτες. Σύμφωνα με την Commerzbank , η πληρότητα ανέρχεται μόλις στο 67 % στη Γερμανία. Το προηγούμενο έτος ήταν 94% ,στο ίδιο χρονικό σημείο.

«Σε όλη την Ευρώπη, το ποσοστό πληρότητας είναι σχεδόν στο 75%, επίσης πολύ κάτω από το συνηθισμένο εποχικό επίπεδο του 90%», λέει ο αναλυτής Κάρστεν Φριτς της Commerzbank. Ο πρόσφατα ολοκληρωμένος αγωγός Nord Stream 2 της Βαλτικής Θάλασσας θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση, αλλά η απαιτούμενη άδεια λειτουργίας δεν προβλέπεται να εκδοθεί πριν την άνοιξη.

Μέχρι τώρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ , αντιμετώπιζαν διαφορετικά τις υψηλές τιμές ενέργειας. Τουλάχιστον 20 χώρες της ΕΕ απάντησαν με μειώσεις φόρων ή βοήθεια προς τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Η Κομισιόν θέλει κοινή ευρωπαϊκή λύση . Πρώτο βήμα η αγορά από κοινού, φυσικού αερίου Προτείνει άμεσες πληρωμές, φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις. Αλλά εξετάζει επίσης μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για να καταστήσει μακροπρόθεσμα την την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας πιο ισχυρή και ανεξάρτητη. Θα καταφέρει να ενώσει τους 27; Η εξίσωση περίπλοκη και με πολλές μεταβλητές.

www.naftemporiki.gr

Δημοφιλή Νέα

«Μπράβοι εισέβαλαν στο θέατρο για να σταματήσουν την παράσταση» του Χριστόφορου Ζαραλίκου (video)
Δείτε ΤΩΡΑ την 1η Εκπομπή
Ο διοικητή του
Ζαραλίκος σε Οικονόμου: «Είστε πλυντήριο μπράβων ή αγράμματος;» - Σφοδρή επίθεση για το συγχωροχάρτι στη Σταμάτη
Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα

Έγγραφο ντοκουμέντο για «λίστα Πέτσα»: Εντολή κυβέρνησης το πού θα δοθούν τα χρήματα


Με εντολή του Μέγαρου Μαξίμου δόθηκαν στα ΜΜΕ τα χρήμα…

Σήμερα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις 19:00 ξεκινά το
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο thepressproject.gr: Τα έξι άτομα, το κοινό που τα έβγαλε έξω και οι «μεταλλικές σοκοφρέτες» (video)
kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)

kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έως και Κυριακή 5 Δεκεμβρίου (video)


kozani.tv | Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία από Παρασκευή 3 έω…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα