Tsiogas ΒΑΝΝΕΡ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 001

σ

Π. Πέρκα: «Εν τω μεταξύ κ. Μητσοτάκη το μόνο που αυξάνεται είναι η ανεργία»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δυόμιση χρόνια μετά την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης ο κ. Μητσοτάκης από την Κοζάνη, το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι έχει φιλόδοξα σχέδια.

Τον καταλαβαίνουμε αφού μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα παρά μόνο καλογραμμένα κείμενα, σχεδιασμοί επί χάρτου και καμία κίνηση για στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. Ούτε ο χωρικός σχεδιασμός, ούτε τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ), ούτε αποκαταστάσεις εδαφών. Έρχεται το νομοσχέδιο της απολιγνιτοποίησης και η κυβέρνηση φοβάται να παρουσιάσει τα Εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) σε ειδική συνεδρίαση στην Βουλή με ακρόαση αρμόδιων φορεών.

Είδαμε όμως το μοντέλο διακυβέρνησης της μετάβασης. Αλήθεια ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας ότι δεν προβλέπεται περιφερειακή διάσταση του μοντέλου απολιγνιτοποίησης, όπως προτάθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα; Ότι δεν θα έχουν κανέναν ρόλο στο μοντέλο διακυβέρνησης η περιφέρεια, οι δήμοι, η τοπική κοινωνία;

Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τα συνολικά ποσά της χρηματοδότησης ανάλογα με το κοινό που μιλάει. Τα 5 δις από πρόσφατες δηλώσεις του τα ανέβασε τώρα σε 7,5 δις. Μόλις τώρα αρχίσαν να ξεπαγώνουν τη χρηματοδότηση, που είχε εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2018, στο πρώτο εθνικό ταμείο δίκαιης μετάβασης στην Ευρώπη. Να δούμε όμως τι βλέπουμε εμείς.

Το (ΠΔΑΜ) 2021-2027, έχει συνολικό προϋπολογισμό €1.6 δις. Ο προϋπολογισμός αυτός αποτελείται από το μερίδιο των 755 εκατομμυρίων ευρώ της Ελλάδας που προέρχεται από το (ΕΤΔΜ), από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+), και ένα προκαθορισμένο ποσοστό 15% εθνικής συγχρηματοδότησης. Από το 1.6 δις του (ΠΔΑΜ) 2021-2027, το 1 δις προορίζεται για την ΠΔΜ, 390 για το ΕΣΔΙΜ της Μεγαλόπολης και 210 για τα νησιά.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 9η στην κατανομή των πόρων του ΕΤΔΜ στην ΕΕ-27 παρά την ταχύτητα της απολιγνιτοποίησης και η Κυβέρνηση δε φρόντισε καν να τριπλασιάσει τους πόρους του ΕΤΔΜ σύμφωνα με τα ανώτατα προβλεπόμενα όρια του κανονισμού του ΤΔΜ, με τους πόρους του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ+. Ως προς τη πρώτη θέση της Ελλάδας στην κατά κεφαλή χρηματοδότηση μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούμε να το θεωρήσουμε. Κάνουν τον υπολογισμό με στρεβλό τρόπο και δεν μας λένε τίποτα για τα ποσοστά ανεργίας, τον βαθμό εξάρτησης των τοπικών οικονομιών στη λιγνιτική παραγωγή, της ημερομηνίες απεξάρτησης κλπ.

Είναι σαφές ότι οι πόροι δεν αρκούν για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου των λιγνιτικών περιοχών και να καλύψουν τις επείγουσες και διογκωμένες ανάγκες μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη.

Τώρα σε ότι αφορά τις χιλιάδες θέσεις εργασίας: Σύμφωνα με την έκθεση εαρινού εξαμήνου της ΕΕ αναμένεται η απώλεια θέσεων εργασίας από την απολιγνιτοποίηση να ανέλθει 25.000-27.000 για την ΠΔΜ και 1600 για τον Δήμο Μεγαλόπολης και ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας. Βέβαια τα νούμερα αλλάζουν ανάλογα με τις δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης. Τουλάχιστον για αυτό το θέμα τώρα ο κ. Μητσοτάκης έμεινε σε γενικόλογες αναφορές.

Εν τω μεταξύ το μόνο που αυξάνεται συνεχώς είναι η ανεργία τόσο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όσο και στη Μεγαλόπολη αφού έχουν προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες, πάνω από 3500 άνεργοι που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας.

Ωστόσο το 2023 είναι πια πολύ κοντά, και οι όποιες επενδύσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό δε θα έχουν υλοποιηθεί σε 2 χρόνια. Είναι ορατός ο κίνδυνος μεγάλες ομάδες του πληθυσμού να μείνουν πίσω, στους οποίους η ΝΔ προσφέρει μόνο εξαγγελίες, υποσχέσεις και ατομική ευθύνη.

Αναφορικά με την Πτολεμαΐδα V, το μπέρδεψε ακόμα περισσότερο το θέμα. 2025; 2028; 2029; Τώρα μας είπε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Για αυτό και η σύγχυση στης δηλώσεις του σε Γλασκώβη και στις διασκέψεις του ΟΗΕ. Για τη επάρκεια ισχύος του συστήματος καμία αναφορά.

Η δε προτροπή του προς τους πολίτες της Ακρινής, που εκκρεμεί η μετεγκατάσταση χρόνια αλλά και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα για ενεργειακή κοινότητα μόνο θυμό μπορεί να προκαλέσει, αν αναλογιστεί κανείς τα εμπόδια που έχουν προκαλέσει στο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Σκρέκας. Είναι σαφές ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν την ουσία της ενεργειακής δημοκρατίας, του πλουραλισμού της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας. Καμία αναφορά στην επάρκεια του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, καμία αναφορά στην ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων των ενεργειακών κοινοτήτων.

Η Δυτική Μακεδονία του 2035, όπως ανέφερε.. θα είναι μια καταστραμμένη και ερημοποιημένη περιφέρεια αν συνεχίσει να είναι στην Κυβέρνηση η ΝΔ. Απαιτείται μια ριζοσπαστική και προοδευτική αλλαγή διακυβέρνησης άμεσα. Πριν είναι πολύ αργά.

Δημοφιλή Νέα

Στάθης Κοκκινίδης:

Στάθης Κοκκινίδης: "Δούρειος ίππος η πρόταση του Δημάρχου Κοζάνης για το νέο Νοσοκομείο"


Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε τις συνεντεύξεις του Δημάρ…

Έτσι είναι σήμερα οι εσωτερικές εγκαταστάσεις του
Tovoion Tv | Πεντάλοφος Βοΐου - Συνομιλία με τον Κύριο Πανταζή Κοσμά 100 χρονών και 6 μηνών (video)

Tovoion Tv | Πεντάλοφος Βοΐου - Συνομιλία με τον Κύριο Πανταζή Κοσμά 100 χρονών και 6 μηνών (video)


Συνομιλία με τον Κύριο Πανταζή Κοσμά 100 χρονών και 6 Μην…

Tovoion Tv | Διαδρομή στο Δίλοφο Βοΐου (φωτογραφίες - βίντεο)

Tovoion Tv | Διαδρομή στο Δίλοφο Βοΐου (φωτογραφίες - βίντεο)


Tovoion Tv | Διαδρομή στο Δίλοφο Βοΐου.

Η 24χρονη Γεωργία Μπίκα έσπασε τη σιωπή της: Τι λέει για το πάρτι, τη σουίτα και τους βιαστές (video)
Κορωνοϊός: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες συνταγογραφούν και δίνουν δωρεάν τα PCR test

Κορωνοϊός: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες συνταγογραφούν και δίνουν δωρεάν τα PCR test


Η έρευνα έγινε από Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιας Φ…

Κινητή μονάδα για εμβολιασμό κατά της Covid-19 στους Πύργους και στον Άγιο Χριστόφορο του Δήμου Εορδαίας
Η συνέντευξη του Αλέκου Φασιανού στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επωνύμως» (video)

Η συνέντευξη του Αλέκου Φασιανού στην εκπομπή της ΕΡΤ «Επωνύμως» (video)


Ο διεθνούς φήμης ζωγράφος Αλέκος Φασιανός σε μία εκ βα…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα