pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Η Κούβα πρωτοπορεί στην μάχη ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Η Κούβα ζει και αναπνέει» είναι το σύνθημα της εμβολιαστικής εκστρατείας και η χώρα προσφέρει τα εμβόλια που παράγει χωρίς πατέντες σε όλο τον κόσμο.

Τις τελευταίες δυο μέρες δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και οι πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν εμβολιαστεί με τα εγχώρια παραγόμενα εμβόλια.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ, η Κούβα έχει εμβολιάσει πλήρως το 78% του πληθυσμού της, γεγονός που την κατατάσσει στην ένατη (9η) θέση στον κόσμο, πάνω από χώρες όπως η Δανία, η Κίνα και η Αυστραλία, ενώ οι ΗΠΑ, με λίγο λιγότερο από το 60% του πληθυσμού τους εμβολιασμένο, τοποθετούνται στην πεντηκοστή έκτη (56η) θέση. Η επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία έχει αναζωογονήσει την κοινωνία, αναπτερώνοντας το ηθικό των πολιτών, το οποίο και λόγω της πανδημίας και λόγω του αμερικανικού εμπάργκο ήταν εντελώς πεσμένο.

Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε η απόφαση της κυβέρνησης να αναπτύξει τα δικά της εμβόλια. Το Abdala, που πήρε το όνομά του από ένα ποίημα που έγραψε ο ήρωας της ανεξαρτησίας της χώρας Χοσέ Μαρτί, και το Soberana 2, που στα ισπανικά σημαίνει «κυρίαρχη» – έλαβαν την επίσημη έγκριση των ρυθμιστικών αρχών τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. Σύμφωνα με τον Vicente Vérez Bencomo, επικεφαλής του διεθνώς αναγνωρισμένου Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay στην Αβάνα, η χώρα στόχευε περισσότερο στο να παρασκευάσει τα δικά της εμβόλια, παρά να προμηθευτεί από αλλού. Έτσι καάφερε να αποφύγει την εξάρτηση από μεγαλύτερους συμμάχους της, όπως η Ρωσία και η Κίνα, και με αυτόν τον τρόπο τόνωσε και την οικονομία της, εξάγοντας τα εμβόλιά της σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική που παραμένει σε μεγάλο βαθμό εμβολιαστικά αποκλεισμένη από τη διεθνή κοινότητα.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα, ο τομέας της βιοτεχνολογίας στη Κούβα ανήκει και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το δημόσιο. Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, η δημόσια χρηματόδοτηση ερευνητικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη φαρμάκων υποχωρεί μπορστά στην ιδιωτικοποιήση των κερδών από τη διανομή τους.

Ο τομέας της ιατρικής στην Κούβα είναι διεθνώς αναγνωρισμένος με την Αβάνα να έχει κερδίσει δέκα χρυσά μετάλλια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στον κόσμο το 1989. Το 2015, η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που εξάλειψε τη μετάδοση του ιού HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, αποτέλεσμα τόσο των φαρμάκων που παρήγαγε όσο και του ισχυρού συστήματος δημόσιας υγείας που διαθέτει.

Παρά το μέγεθός της και το επίπεδο πλούτου της η χώρα κατάφερε αναπτύσσοντας τα δικά της εμβόλια κατά του κορονοϊού, να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτελεσματικά. Τον τελευταίο μήνα, οι νέες λοιμώξεις στην Κούβα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν περιοριστεί σε μόλις 598, δηλαδή 5,88 ανά 100.000 κατοίκους. Οι εισαγωγές για νοσηλεία ήταν 118 και οι θάνατοι μόλις δύο. Ενώ τα τελευταία δυο 24ωρα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από επιπλοκές Covid-19.

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν τα πρώτα κρούσματα έκαναν την εμφάνιση τους στη χώρα, εκπονήθηκε ένα εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με το Υπουργείο Υγείας να θέτει άμεσα στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών νοσοκομείων ανεβάζοντας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών που προορίζονταν μόνο για την αντιμετώπιση του ιού στις 3100. Επιστρατεύτηκαν για το σκοπό αυτό χιλιάδες τελειόφοιτοι των ιατρικών σχολών που αναζητούσαν κρούσματα, σπίτι με σπίτι, γειτονιά με γειτονιά, ενημερώνοντας τους πολίτες και υποβάλλοντας τους προαιρετικά σε τεστ.

Οι παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού ήταν  πρωτοβάθμια φροντίδα, η ταχεία διάγνωση περιπτώσεων, η απομόνωση και ο έλεγχος από σπίτι σε σπίτι από γιατρούς και νοσηλευτές. Όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εισάγονταν σε νοσοκομεία, γινόταν ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών τους και τους χορηγούνταν διάφορες θεραπείες, βάσει της εξαιρετικά προηγμένης φαρμακευτικής έρευνας στη χώρα.

Η Κούβα φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και έχει ετήσια έσοδα περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον τουρισμό. Ωστόσο, χρειάστηκε να θυσιάσει την οικονομική ζωή, επιλέγοντας να προτάξει την υγεία των πολιτών. Τα αεροδρόμια έκλεισαν για ένα ολόκληρο εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ το κλείσιμο παρατάθηκε για έναν επιπλέον μήνα στο αεροδρόμιο της Αβάνας, το οποίο άνοιξε την Κυριακή 15/11.

«Η πανδημία μας κόστισε, είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως εργαστήκαμε με βάση μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη: ότι το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της Κούβας είναι η ζωή των Κουβανών», δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου ο πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας

Δόξα Βερμίου Πύργων: Τάσος Αραμαδανίδης - Ο προπονητής της αήττητης Πρωταθλήτριας


Η Διοίκηση της Δόξας Βερμίου Πύργων για το 2023 - 2024 συμφ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…