pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Π. Πέρκα για τη Φλώρινα: «Νιώθουμε ότι η κεντρική εξουσία μας έχει ξεχάσει» (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Π. Πέρκα στον περιφερειακό σταθμό Flash της Δυτ. Μακεδονίας, 13/01/2022.

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ,  Π. Πέρκα, τοποθετήθηκε για την σεισμική δραστηριότητα και τις καιρικές συνθήκες στην ΠΕ Φλώρινας:

  • Είχα σημαντική εμπειρία ως μηχανικός στον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, όπου είχαν γίνει πολύ οργανωμένα συνεργεία και είχαμε καθίσει πάρα πολλές εβδομάδες.
  • Ήταν ένα τραγικό και πρωτόγνωρο συμβάν για την περιοχή μας, αφού τέτοιο σεισμό είχε να κάνει πάνω από 100 χρόνια.
  • Έχει έρθει το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β. Ελλάδος -το οποίο συνόδευσα την πρώτη μέρα στην περιοχή- και πρόκειται για πολύ σοβαρούς συναδέλφους με τρομερή εμπειρία και κατάρτιση.
  • Οι αυτοψίες είναι πάρα πολλές γιατί συνεχώς εμφανίζονται νέες ζημιές. Καλώ τους συμπολίτες μας να απευθύνονται στην Πολιτική Προστασία για να γίνονται αυτοψίες. Χρειάζεται υπομονή γιατί αυτά δεν μπορούν να τελειώσουν σε μία μέρα, θα πάρει χρόνο.
  • Όπως έχουν πει οι αρμόδιοι σεισμολόγοι, με τους μετασεισμούς εκτονώνεται η ενέργεια και αποκαθίσταται σιγά-σιγά η ισορροπία.
  • Είναι εντυπωσιακό ότι με τόσο δυνατό σεισμό δεν είχαμε καμία κατάρρευση, καθώς έχουμε πολλά παλιά και νεοκλασικά, τα οποία πρέπει να διασωθούν και να αποκατασταθούν γιατί αποτελούν τοπόσημα για την πόλη μας.
  • Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στις πλινθόκτιστες κατοικίες των χωριών που είναι πολλών ετών και δεν είναι εύκολο να επισκευαστούν. Εκεί θα χρειαστεί κάποιο μέτρο από την πολιτεία και αυτό θα διεκδικήσουμε. Φαντάζομαι ότι θα πετύχουμε να δοθούν κάποια δάνεια και επιδοτήσεις για να γίνουν τα σπίτια.
  • Σε ότι αφορά στις πολυκατοικίες και σπίτια με φέροντα οργανισμό από μπετόν -όπως συνηθίζουμε να λέμε οι μηχανικοί: το μπετόν έχει φιλότιμο- εκτιμώ και θα το πουν και τα αρμόδια συνεργεία, ότι αντέδρασαν καλά τα κτίρια στην περιοχή της Φλώρινας.
  • Δυστυχώς ως περιοχή είχαμε την πρωτιά στη μεταδοτικότητα του covid, όπου και εγώ ασθένησα αλλά όντας τριπλά εμβολιασμένη είχα πολύ ήπια συμπτώματα, στη συνέχεια είχαμε τον σεισμό που δημιούργησε πανικό και επηρέασε την ψυχολογία του κόσμου και συγχρόνως, έναν απίστευτο χιονιά με αποτέλεσμα πολλές διακοπές ρεύματος σε κοινότητες.
  • Δεν είναι δυνατόν να μένουν τα χωριά χωρίς ρεύμα, όπως το Φλάμπουρο για παραπάνω από 36 ώρες! Δεν είχαμε ούτε ρεύμα, ούτε σταθερό, ούτε κινητό, ούτε θέρμανση. Είχαμε πλήρη αποκλεισμό με τους σεισμούς να επαναλαμβάνονται.
  • Οι άνθρωποι που τα σπίτια τους μπορούν να κριθούν ως μη-κατοικήσιμα που ακριβώς μπορούν να μείνουν; Ούτε σε σκηνές μπορούν να μείνουν με συνθήκες πολικού ψύχους.
  • Με εξόργισε όμως το γεγονός ότι στην Αθήνα η είδηση για την Φλώρινα είναι 4η – 5η…καθόλου. Πόσα φαινόμενα μαζί και να μένουν χωριά χωρίς θέρμανση, χωρίς τηλέφωνο για να καλέσουν βοήθεια και με έντονο σεισμικό φαινόμενο.
  • Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το θέμα του ψύχους. Σε άλλες περιοχές όταν έχουμε σεισμό στήνονται σκηνές από τον Στρατό, ο οποίος,  πράγματι εκδήλωσε το ενδιαφέρον, την ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα, αλλά στη Φλώρινα δεν μπορεί να μείνει κανείς σε σκηνή με αυτό το ψύχος.
  • Θα έπρεπε λοιπόν ήδη να έχουν εμφανιστεί οι αρμόδιοι Υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη και να είναι ήδη πρώτη είδηση και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για την περιοχή. Νιώθουμε ότι η κεντρική εξουσία μας έχει ξεχάσει.
  • Συζητάνε τόσες μέρες αν πέσει λίγο χιόνι στην Αθήνα. Και τι έγινε αν πέσει λίγο χιόνι;
  • Σημαντική είναι και η δεύτερη φάση. Πως θα αποκατασταθούν οι ζημιές. Θα περάσουν οι επιτροπές και τα κλιμάκια δεύτερη φορά για να καταγράψουν τις ζημιές και τις αποζημιώσεις τους. Εδώ είναι το πλαίσιο διεκδίκησής μας.
  • Οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες για να πεις στον κόσμο αν μπορεί να μπει στο σπίτι του και που μπορεί να πάει. Υπάρχει μια ολιγωρία από την κεντρική κυβέρνηση, βεβαίως και θα εξαγγελθούν μέτρα ανακούφισης και αποζημίωσης, τις πρώτες ώρες όμως πρέπει να νιώσουν ότι το Κράτος είναι δίπλα τους και δίνει λύσεις.
  • Επιμένω να λέω ότι η Φλώρινα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μία άλλη προσέγγιση. Δεν είναι Λάρισα και Κρήτη. Έχουμε θερμοκρασίες πολικές.
  • Έκανα μια επιστολή προς τα κανάλια και τους συντάκτες, όπου τους επισήμανα ότι η Φλώρινα σε κάθε δελτίο ειδήσεων και καιρού πρέπει να φαίνεται. Να βλέπει ο κόσμος τη διαφορετικότητα. Υπάρχει μια περιοχή στη χώρα που σημειώνει θερμοκρασίες -14 κελσίου. Είμαστε μια κατηγορία μόνοι μας.
  • Σίγουρα θα διεκδικήσουμε ένα πρόγραμμα ανακατασκευής σπιτιών, είτε πρόκειται για κατεδαφίσεις ή για ανεγέρσεις νέων και στήριξης των πολιτών.
  • Επίσης, θα διεκδικήσουμε να διατηρηθούν και να συντηρηθούν όλα τα υπέροχα κτίρια που στολίσανε τις ταινίες του Αγγελόπουλου και δίνουν χρώμα στην περιοχή μας.  Ήρθε η ώρα να το δούμε αυτό το θέμα. Είναι κρίμα να χάνεται ο πολιτισμός και η Ιστορία της πόλης. Η Φλώρινα θα μπορούσε να είναι η Λιουμπλιάνα της Ελλάδας.
  • Πρώτο μέλημα είναι να αποκατασταθούν τα σπίτια και οι κάτοικοι. Θέλει πολύ μεγάλη ευαισθησία, όμως σε σχέση με ένα ολόκληρο κράτος, νομίζω ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να δοθεί το μέγιστο των αποζημιώσεων στους κατοίκους της περιοχής μας.

Δείτε εδώ το βίντεο: 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…