KALOMENIDIS BANNER

banner 1

Συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για τις βάσεις: Επιχειρήματα ακραίου κυνισμού και δουλοπρέπειας από Παναγιωτόπουλο, Δένδια και Κουμουτσάκο

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Αμερικανικές βάσεις στη νησιωτική Ελλάδα» – «Θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας» –  «Η βάση της Αλεξανδρούπολης

θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στη Ρωσία» – «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος» – «Οι Αμερικανοί ρίχνουν λεφτά».

Με αυτές και άλλες, ανάλογου κυνισμού και δουλοπρέπειας, φράσεις οι υπουργοί Εξωτερικών και Έθνικής Άμυνας αλλά και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρηματολόγησαν σήμερα υπέρ της στρατιωτικής συμφωνίας ΗΠΑ- Ελλάδας, που ξεκίνησε να συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Η συμφωνία – θυμίζουμε- πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Η επικύρωση της θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία επειδή εμπίπτει στο άρθρο 27 του Συντάγματος περί διέλευσης και παραμονής ξένων στρατευμάτων στην χώρα. Υπέρ της συμφωνίας θα ψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποί τους.

Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο εισηγητής της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν αποκαλυπτικοί στις τοποθετήσεις τους, τόσο για τους λόγους που η κυβέρνηση εισηγείται τη συμφωνία, όσο και για το σκεπτικό τους στην εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνα Πανος Παναγιωτόπουλος ήταν σαφής ως προς το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους με τη Ρωσία. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ενταθεί η ελληνοαμερικανική συνεργασία.

Συγκεκριμένα, όπως είπε «ασφαλώς και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την ευχέρεια του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για να προωθήσουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της ανάφλεξης και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει παρατηρηθεί. Η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, γίνεται και στη βάση αυτού του σχεδίου». Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε το εξής: Με «το “μαζί και χώρια” είχαμε την πολυτέλεια να επιχειρηματολογούμε για πάρα πολλές δεκαετίες. Ο κόσμος, όμως, έχει αλλάξει πολύ δραματικά τώρα τελευταία. Θεωρώ ότι είναι η ώρα λίγο να μετριάσουμε αυτό το “μαζί και χώρια”, γιατί δεν θα μας οδηγήσει κάπου καλύτερα, ακόμα και αν αυτό φαίνεται προς τα έξω ως συμπεριφορά δεδομένων». Και συνέχισε στην ίδια λογική: «Δεν είναι κακό να είσαι δεδομένος, δεν είναι κακό να είσαι προβλέψιμος, αλλά και αξιόπιστος. Και αν κάτι κρίνουν οι Αμερικανοί – και όχι μόνο οι Αμερικανοί – ότι αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα (αυτή την εποχή και έναντι των πιο ασταθών λόγω των συγκεκριμένων συμπεριφορών – να μην τις αναλύσω τώρα – των Τούρκων)  είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί ο αξιόπιστος ,ο συνεπής, ο σωστός εταίρος στην περιοχή».

Επίσης ο υπουργός Άμυνας δήλωσε …ενθουσιασμένος από τη στρατιωτική αμερικανική παρουσία. Όπως δήλωσε «έχουν έρθει οι Αμερικανοί και ρίχνουν λεφτά, για να το πω σχηματικά, σε όλες τις υποδομές των στρατοπέδων που προανέφερα, προκειμένου να τις αναβαθμίσουν. Στο τέλος ημέρας, αυτές οι υποδομές θα παραμείνουν επ’ ωφελεία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, θα χρησιμοποιηθούν για κάποιο διάστημα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά, σίγουρα, η συνολική αναβάθμιση θα είναι και επ’ ωφελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, ξέρετε, όπου πηγαίνουν οι Αμερικανοί να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία υποδομών, κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό».

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν η συμφωνία να αφορά 10ετή και όχι 5ετή δέσμευση. Απαντώντας στο ερώτημα «γιατί επιλέξαμε τα 5 χρόνια έναντι του ενός έτους» σημείωσε: «Μα, γιατί αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη. Μας είπαν γιατί είσαστε τόσο γενναιόδωροι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιος είναι γενναιόδωρος απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες; Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι της Ελλάδας και του ελληνικού λαού όπως εμείς προσλαμβάνουμε το συμφέρον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Θέλαμε την πενταετία. Και να σας πω την αλήθεια υπήρχε και σκέψη στην κυβέρνηση και για δεκαετία όχι μόνο για πενταετία. Εμείς θέλουμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας».

Για βάσεις και στα νησιά του Αιγαίου μίλησε εμμέσως πλην σαφώς ο εισηγητής της Ν.Δ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Αναφερόμενος στις επιστολές που προηγήθηκαν της συμφωνίας σημείωσε πως «στην επιστολή Μπλίνκεν (σ.σ ΥΠΕΞ των ΗΠΑ)  προστίθεται ακόμα ένα κρίσιμο για τις ελληνικές θέσεις και προτεραιότητες σημείο. Προβλέπεται η δυνατότητα μελλοντικής αμερικανικής παρουσίας, όχι μόνο στην ηπειρωτική, αλλά και στη νησιωτική Ελλάδα, το υπογραμμίζω αυτό».

Αναφερόμενος στα στρατιωτικά ζητήματα της συμφωνίας ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο ρυθμίζει κατ’ ουσίαν δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, στις ήδη προβλεπόμενες από την αρχική MDCA εγκαταστάσεις προστίθενται τα στρατόπεδα “Γιαννούλη” στην Αλεξανδρούπολη και “Γεωργούλα” στο Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου και ο ναύσταθμος της Σούδας». Υποστήριξε ότι «η δυνατότητα παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στο στρατόπεδο “Γιαννούλης” της Αλεξανδρούπολης συμπληρώνει τη δυνατότητα περιοδικής χρήσης του λιμανιού η οποία είχε προβλεφθεί το 2019. Από την περιστασιακή και εκ των πραγμάτων σύντομη χρήση ενός λιμανιού περνάμε σε μία περιοδική μεν αλλά και πιο σταθερή χρήση ενός στρατοπέδου επί εδάφους». Επίσης, συμπλήρωσε, ότι «προστίθεται το Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Μαγνησία και το Πεδίο Βολής Λιτοχώρου. Οι εγκαταστάσεις αυτές συμπληρώνουν την ιδιαίτερα επιτυχημένη περιοδική χρήση της βάσης της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο».

Τέλος ο Γιώργος Κουμουτσάκος θύμισε ότι οι συμφωνίες τέτοιου είδους είναι διαχρονική πρακτική των κυβερνήσεων: «Η διεύρυνση και εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της πολυδιάστατης στρατηγικής σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας που θεσμοθετήθηκε με τον πρώτο στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών, τον Δεκέμβριο του 2018. Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανακαλύψει με ενθουσιασμό του νεοφώτιστου αλλά και με καθυστέρηση 80 χρόνων την Αμερική, είχε τη στήριξη της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σήμερα Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας». Ειδικά για τη διάρκεια της σχολίασε ότι «η αρχική συμφωνία του 1990, που από το 1998 ανανεωνόταν αυτόματα ανά έτος χωρίς διαπραγματεύσεις, θα παραμείνει σε ισχύ για πέντε χρόνια με προοπτική να συνεχίσει να ισχύει και μετά την πενταετία, εκτός εάν καταγγελθεί από οποιοδήποτε από τα δύο μέρη με γραπτή ειδοποίηση δύο χρόνια πριν την καταγγελία της».

Τη συμφωνία δεσμεύθηκε ότι θα υπερψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Βασίλης Κεγκέρολγου «η θέση του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής, είναι υπέρ της Συμφωνίας. Αλλά, για να είμαστε ξεκάθαροι θέλουμε και ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι διαπραγματευτήκαμε και δεν το πετύχαμε, ή τι δεν διαπραγματευτήκαμε και επιβλήθηκε η Συμφωνία, ή όλα εν πάση περιπτώσει που έχουν να κάνουν με το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

ΠΗΓΗ: www.imerodromos.gr

Δημοφιλή Νέα

kozani.tv: Το “Βόρειο Πεδίο” Πτολεμαΐδας και ο Σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μπαμπίλας μας κερνάνε: “Μπαμπάδες με ρούμι”  Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μπαμπίλα στη Βάια Λαμπροπούλου
Φορείς και πολίτες της Εορδαίας απέδωσαν φόρο τιμής στον μακεδονομάχο «Καπετάν Φούφα» και στους συμπολεμιστές του  (φωτογραφίες)
Ο συγγραφέας Γιώργος Κασαπίδης μιλά στο kozani.tv για το νέο του βιβλίο
ΖΗΤΕΙΤΑΙ | Η Τεντοευρωπαϊκή Δημητριάδης στην Κοζάνη ζητεί άτομο για εργασία με πλήρη απασχόληση
Έρχεται το ετήσιο Bazaar Ευκολίδης !

Έρχεται το ετήσιο Bazaar Ευκολίδης !


Ένας ετήσιος θεσμός έρχεται και πάλι τη Δευτέρα 30 Μαΐο…

Νέο τέλος ανακύκλωσης: 8 λεπτά αύξηση στα προϊόντα με πλαστικές συσκευασίες από την 1η Ιουνίου
Μπαράζ ανόδου στην Γ' Εθνική: 4 στα 4 για τον Μακεδονικό Φούφα, ήττα για την Μελίτη, ρεπό η Καστοριά - Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού με τίτλο

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού με τίτλο "Ο ελληνικός εμφύλιος"


Κυκλοφόρησε το καινούργιο βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανο…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα