pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ερώτηση ΚΚΕ για τις ζημιές από χαλαζόπτωση στην περιοχή Αμυνταίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Για τις ζημιές στις καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση

της Δευτέρας 6/6/2022 στην περιοχή του Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας

Σε απόγνωση είναι εκατοντάδες αγρότες της περιοχής του Αμυνταίου και πιο συγκεκριμένα στο Μανιάκι, Άγιο Παντελεήμονα, την Βεγόρα , το Αντίγονο, που είδαν τους κόπους τους να χάνονται. αφού η πρόσφατη χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα σε κεράσια, νεκταρίνια, ροδάκινα ,αμπέλια και κηπευτικά. Ενώ σημαντικό είναι ότι οι καλλιέργειες των κερασιών και των πρώιμων ροδάκινων βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο ,δηλαδή στη διαδικασία της συγκομιδής.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε αυτές περιοχές, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα. “Το κερασάκι στην τούρτα” βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα κι αυτά μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αγρότες της ίδιας περιοχής δεν έχουν λάβει ακόμη την αποζημίωση για τα κεράσια από τον παγετό την άνοιξη του 2021 όπου η εκτίμηση της καταστροφής ήταν στο 100%, πρόβλημα που αναδείξαμε με την αρ.3699/3.3.2022 ερώτηση μας.

Οι αγρότες Βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο διότι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη διαθέσει, που ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά ήταν αυξημένο λόγω των τεράστιων ανατιμήσεων (ρεύμα, λιπάσματα, πετρέλαιο). Ακόμη, ανησυχητικό είναι ότι από την χαλαζόπτωση τα οπωροφόρα δέντρα, όπως και τα αμπέλια έχουν πάθει ζημιά σε όλους τους νεαρούς βλαστούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι οφθαλμοί που θα καρποφορούσαν την επόμενη χρονιά.

Η πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρ’ όλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν "Γολγοθά" την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των χωριών που έχουν πληγεί.

- Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών με άμεση προκαταβολή και για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι, και ειδικά σε περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα .

- Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων.

 

 

Οι Βουλευτές

Στολτίδης Λεωνίδας

Δελής Γιάννης

Δημοφιλή Νέα

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Κινητοποίηση στο Βέρμιο το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου κατά των ανεμογεννητριών από τις συλλογικότητες ΕΟΡΔΑΙΑ SOS, SOS ΒΕΡΜΙΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SOS και ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕ
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)

Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)


Καραμπόλα τριών οχημάτων σημειώθηκε τις πρώτες πρω…

Τοπική διοίκηση προστάτης της δημόσιας υγείας ή ντίλερ των ιδιωτών; (του Δημήτρη Παπαδόπουλου - Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Εορδαίας)
Λαϊκή Συσπείρωση:
Όποιος νομίζει ότι γλιτώσαμε από την υπόθεση του Νικελίου και Κοβαλτίου στους πρόποδες του Βέρμιου, στα Κομνηνά, στο Μεσόβουνο, στους Πύργους Εορδαίας, κάνει λάθος. Δυστυχώς η υπόθεση τώρα αρχίζει... (του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη)
Συλλυπητήρια Επιστολή του ΤΕΕ Τμήμα Δ. Μακεδονίας για για τον πρόωρο χαμό της συναδέλφου Κατερίνας Παπαοικονόμου