kalomen834

stimolo BANNER 1

Περί της ελευθερίας του «τύπου» (του Θανάση Σκαμνάκη)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είναι πασίγνωστο και πολυχρησιμοποιημένο το τετράστιχο του Αλέξανδρου Σούτσου, γραμμένο το 1831

Είν’ ελεύθερος ο Τύπος, φθάνει μόνον να μην βλάψεις
της Αρχής τους Υπαλλήλους,
τους Κριτάς, τους Υπουργούς μας και των Υπουργών τους φίλους·
είν’ ελεύθερος ο Τύπος, φθάνει μόνον να μη γράψεις.

Αφορά, βέβαια, μια ιστορική περίοδο κατά την οποία ο τύπος στην Ελλάδα έκανε τα πρώτα του βήματα, όπως και το ελληνικό κράτος, και η αμηχανία όσο και η εξάρτηση από τους μηχανισμούς του κράτους ήταν μεγάλη. Και κυρίως τα μεγάλα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα δεν είχαν κάνει στιβαρή την παρουσία τους.

Εντωμεταξύ έχουν μεσολαβήσει σχεδόν δυο αιώνες, με πολλά που συνέβησαν στην κοινωνική και πολιτική ζωή, τόσο στην πορεία του τόπου όσο και του τύπου.

Και αίφνης βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όσον αφορά τον τύπο, όσο κι αν έχουν αλλάξει τόσα πολλά στον τόπο, ελλαδικό και παγκόσμιο.

Ίσως ποτέ άλλοτε, με εξαίρεση τις ανώμαλες περιόδους, κατοχή, εμφύλιος, χούντα, στην ελληνική ζωή, δεν είχε τόσο απόλυτη ισχύ η ποιητική διαπίστωση του Σούτσου (αν φυσικά) προσθέταμε τους επιχειρηματίες.

Αυτό διαπιστώνει και η ετήσια έκθεση για την Ενημέρωση στο Διαδίκτυο(Digital News Report) του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε η Διανέοσις.

 Ένα συντριπτικό ποσοστό των Ελλήνων (σύμφωνα με το δείγμα που αφορά όσους διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο, στην Ελλάδα το 78% του πληθυσμού) απορρίπτει τις ειδήσεις και μόνο το 27%  λέει πως εμπιστεύεται «τις περισσότερες ειδήσεις τις περισσότερες φορές».

Το ποσοστό που εμπιστεύεται τις ειδήσεις είναι 26% στις ΗΠΑ και τη Σλοβακία, με 26% και στην προτελευταία την Ελλάδα την Ουγγαρία και την Ταϊβάν με 27%.   

Προφανής εικόνα. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην κατάταξη (μεταξύ 46 χωρών) σχετικά με την αντίληψη ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από πολιτικές και επιχειρηματικές επιδράσεις.

Για την ιστορία Φινλανδοί (69%), Νοτιοαφρικανοί και Πορτογάλοι (61%) έχουν τις πρώτες θέσεις.

Φυσικά για την περίπτωση μας το περίεργο είναι πως υπάρχει ακόμη ένα 27% που εμπιστεύεται τις ειδήσεις των μέσων ενημέρωσης. Δηλαδή πόσο να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους για να καταλάβουν; Πάντως αυτός ο ουρανός φαίνεται πως έπεσε σε ένα ποσοστό το οποίο κατέβασε σε ένα χρόνο το σύνολο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην έρευνα επίσης γίνεται εμφανής η αισθητή διαφοροποίηση μεταξύ των υποστηρικτών διαφόρων πολιτικών παρατάξεων και ρευμάτων. Κατά φυσικό τρόπο, θα έλεγε κανείς, καθώς όπως καταλαβαίνουμε οι ψηφοφόροι των δεξιών κομμάτων έχουν μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης στα τωρινά κανάλια. 

Ενδιαφέρον ωστόσο είναι το σκέλος της έρευνας σχετικά με το αν πιστεύουν πως  τα ΜΜΕ είναι κατά κύριο λόγο ελεύθερα από αθέμιτες πολιτικές ή επιχειρηματικές επιρροές. Στην Ελλάδα  μόλις το 7% και το 8% αντίστοιχα του δείγματος πιστεύει κάτι τέτοιο. (Αν υπολογίσουμε πως το 27% που εμπιστεύονται γίνεται 7-8% που δεν θεωρούν ελεύθερα τα μέσα, προκύπτει ένα ποσοστό, 20 ποσοστιαίες μονάδες, που αποδέχεται να ενημερώνεται αξιόπιστα από τα μέσα τα οποία έχουν αθέμιτες επιρροές!..). Σε αυτό δε το χαμηλό ποσοστό δεν υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το φύλο, την ηλικία ή την πολιτική προτίμηση. Που σημαίνει βέβαια πως το σιχτίρι είναι καθολικό.

Φυσικά, πριν βιαστούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα, θα πρέπει να υπολογίσουμε τις αλλαγές που έχουν ούτως ή άλλως συντελεστεί στα μέσα ενημέρωσης και στις κοινωνικές συμπεριφορές, με το διαδίκτυο να διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος στην πληροφόρηση, κυρίως των νέων, γεγονός που επιφέρει πολύ σημαντικές αλλαγές στο χάρτη όχι μόνο της ενημέρωσης αλλά και της κοινωνικής συμπεριφοράς.

Αν εστιάσουμε όμως στο πεδίο των προβαλλόμενων ως μέσων ενημέρωσης, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εφημερίδων θα επιβεβαιώσουμε πως των ιδιοκτητών δεν πολυιδρώνει το αυτί για την εικόνα τους, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα τους καταμαρτυρούν οι πολίτες.

Εν πολλοίς, το ειδησεογραφικό μέρος γίνεται το προκάλυμμα μιας εξόχως εμπορικής επιχείρησης που λειτουργεί με τους κανόνες του επιχειρείν.  Τουτέστιν, είδηση είναι ό,τι φέρνει κέρδος. Και το κέρδος εξασφαλίζεται με τις εκδουλεύσεις, τις πιέσεις και όχι σπάνια τους εκβιασμούς που ασκούνται προς την πολιτική εξουσία ή άλλα σημεία που αποφέρουν ρευστό (το παράδειγμα του Τράγκα είναι εξαιρετικά πειστικό), με τις κυβερνητικές επιδοτήσεις κ.ο.κ.

Προς τα παρόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναδεικνύεται παμφηφεί η πιο …φιλική προς τους ιδιοκτήτες κυβέρνηση που έβγαλε ποτέ ο τόπος και οι ιδιοκτήτες όσο εισπράττουν  ανταποδίδουν. Εξ ου και η ομόφωνη στήριξη που της παρέχουν.

Οπότε μοιραία ανακαλούμε στη μνήμη το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποπειράθηκε με άγαρμπο τρόπο να αλλάξει το τοπίο προσπαθώντας να εντάξει κάποια δικά του μέσα στο σύστημα, κι «απέτυχεν οικτρά κι εξουδενώθη». Ούτε καν στην ΕΡΤ  μπόρεσε να διαμορφώσει κάποιο δημοκρατικό και αξιοκρατικό καθεστώς - η οποία είχε κλείσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και άνοιγε, ή έστω μπορούσε ν’ ανοίξει, σε νέες βάσεις - καθώς, πέραν της ανικανότητας, προτίμησε να υπακούσει σε επιχειρηματικές υποδείξεις!   

Κι αφού γυρίσαμε πίσω ας πάμε στους «νταβαντζήδες» του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι εν τέλει, από κοινού με την γνωστή πρεσβεία, τον κατάπιαν. Ομοίως είχαν καταπιεί τον Ανδρέα Παπανδρέου στο τέλος της δεκαετίας του ’80 όταν αποπειράθηκε μέσω Κοσκωτά, και όχι μόνο, να αναδιαρθρώσει το σκηνικό των τραπεζών και των μέσων, εφημερίδων τότε.

Κι έτσι, οι εκδότες  με την κυβέρνηση συνεργασίας (αποκληθείσα οικουμενική) όχι μόνο αποκαταστήσανε την τάξη τους, αλλά έβαλαν χέρι και στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες που εκχωρήθηκαν χωρίς σχεδόν καμιά προϋπόθεση στους βαρόνους και στους ακόλουθους - και από τότε σοβαρό νομικό πλαίσιο δεν έχει διαμορφωθεί (να μην ξεχάσουμε βέβαια την ισχυρή συμβολή του ΚΚΕ σε αυτή την κυβέρνηση και αυτό το σχέδιο, επί υπουργίας και ενεργού συμμετοχής του Γιάννη Δραγασάκη, και πως ο Μίνως Κυριακού παρουσιάστηκε τότε ως πρόταση του ΚΚΕ).   

Και για να μη θεωρούμε πως η Ελλάδα είναι η πάσχουσα, ας εστιάσουμε στην είδηση πως η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, έπειτα από μακρά δικαστική μάχη.

Οι ΗΠΑ, ακριβώς επειδή δεν ανέχονται την ελεύθερη πληροφορία καταδιώκουν τον Ασάνζ για «κατασκοπία», γιατί δημοσιοποίησε 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Είναι μια ακόμη όψη της … αδέσμευτης πληροφόρησης του ελεύθερου κόσμου!

ΠΗΓΗ: www.kommon.gr

Δημοφιλή Νέα

Στίβος - Άλμα εις Μήκος: Οι προσπάθειες της Βασιλικής Χαϊτίδου από την Πτολεμαΐδα στο Πανευρωπαϊκό του Μονάχου - Έμεινε εκτός τελικού, κέρδισε το χειροκρότημα (video)
Το γράμμα (του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη)

Το γράμμα (του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη)


"Ελένη Κανονικά δεν πρέπει να σου μιλάω. Που πήγες μονά…

Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας: Επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή
Έπιπλα Καλομενίδης στην Πτολεμαΐδα: Ειδικότητά μας ο χώρος εργασίας σας ! (video)

Έπιπλα Καλομενίδης στην Πτολεμαΐδα: Ειδικότητά μας ο χώρος εργασίας σας ! (video)


Με εμπειρία και γνώση, με κορυφαία ποιότητα και μοναδι…

ΠΟΣΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ KAI ΠΟΣΟ ΕΜΕΙΣ? (γράφει ο Στέργιος Μποζίνης)

ΠΟΣΟ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΗΜΕΡΑ KAI ΠΟΣΟ ΕΜΕΙΣ? (γράφει ο Στέργιος Μποζίνης)


Σήμερα το πρωί οι Γερμανοί είχαν στο ενεργειακό τους μ…

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ η Κατερίνα Στεφανίδη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (video)
Δ. Σαρηγιάννης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του κορωνοϊού λόγω υποπαραλλαγής «Κένταυρος» (video)
Στρατηγικό σχέδιο επαναλιγνιτοποίησης της οικονομίας | Απ. Ευθυμιάδης

Στρατηγικό σχέδιο επαναλιγνιτοποίησης της οικονομίας | Απ. Ευθυμιάδης


Μόλις μία τριετία πριν καταστρώναμε Στρατηγικό Σχέδιο…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα