pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Γιώργος Παυλάκης: Κεραυνοί κατά όσων κάνουν ότι δεν βλέπουν το νέο κύμα (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οι μάσκες να επιβληθούν σε όλα τα μέσα μεταφοράς και τους μαζικούς χώρους - Η χαλάρωση με την Δέλτα πέρυσι κόστισε τους μισούς από τους νεκρούς της πανδημίας.

Εξαιρετικά σκληρή κριτική κατά όσων προωθούν καθησυχαστικές προσεγγίσεις σε σχέση με το νέο κύμα της πανδημίας μιλώντας στο Kontra ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

«Δυστυχώς, βλέπουμε φέτος μια επανάληψη» όσων έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι με την Δέλτα, «μόνο που είναι ακόμη πιο γρήγορο το κύμα κατά μερικές εβδομάδες. Το καλοκαιρινό κύμα "βγάζει μάτι". Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι και οι άλλες χώρες στον περίγυρο. Κοιτάξτε την Πορτογαλία με 50 νεκρούς την ημέρα, το Ισραήλ που ανεβαίνουν τα κρούσματα περισσότερο και από την Ελλάδα ... Μόνο αυτοί που δεν θέλουν να δουν το καλοκαιρινό κύμα δεν το βλέπουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης, «οι ταλαντώσεις και τα συναφή που λένε, είναι εκ του πονηρού. Μην το ξεφτιλίσουμε, γιατί καταρακώνεται η επιστημονική αξιοπιστία όλων των επιστημόνων και αυτό είναι μη ανατάξιμο, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από το κοινό», τόνισε ο ίδιος.

«Η Όμικρον 5 θα επικρατήσει απόλυτα, αν δεν έχει επικρατήσει ήδη. Κάνει βαρύτερη ασθένεια. Υπερνικά τα εμβόλια που έχουμε, δηλαδή και οι εμβολιασμένοι και οι προηγούμενα μολυσμένοι θα ξαναμολυνθούν με Όμικρον 5, είναι ελάχιστη η προστασία από την επαναμόλυνση και την μετάδοση, σχεδόν καμία», συνέχισε, γι' αυτό «ήταν λάθος να πετάξουμε τις μάσκες, πρέπει οι μάσκες να επιβληθούν σε όλα τα μέσα μεταφοράς, σε όλους τους μαζικούς χώρους. Είναι φοβερά δύσκολο ... αλλά τουλάχιστον να πηγαίνουμε στις επιλογές μας με ανοιχτά μάτια, δεν είναι ανάγκη να παραμυθιαζόμαστε ... Αυτά για ταλαντώσεις είναι μη σοβαρά». 

Εξήγησε αναλυτικά ότι «το καινούργιο κύμα Όμικρον 5 είναι τόσο κλασικό που μπορείς να το βάλεις στα διδακτικά βιβλία. Και η προηγούμενη Όμικρον, που είναι διαφορετικός ιός και πέρασε, το "αθώο" Όμικρον που θα τελείωνε την πανδημία, έκανε τους μισούς θανάτους από τους συνολικούς στην Ελλάδα ... άρχισε το φθινόπωρο με Δέλτα, εξελίχθηκε σε Όμικρον ... όλο το χειμώνα η Ελλάδα είχε τους περισσότερους από τους μισούς θανάτους της συνολικής πανδημίας. Ας προσέχουμε τα λόγια μας. Το να αψηφάμε τους κινδύνους και να κάνουμε τα ίδια λάθη συνέχεια δεν είναι σωστό, θα το βρούμε μπροστά μας. Όπως το βρήκε η Ελλάδα αυτό το χειμώνα, έχοντας τον χειρότερο χειμώνα της πανδημίας». Σημειώνεται ότι την 1η Ιουνίου του 2021, οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα ήταν 12.122. Η Δέλτα δεν ήρθε για τουρισμό, αλλά έμεινε και σάρωσε. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 25.860...

«Αφήνοντας τον ιό να κάνει εικοσαπλάσια ή και πενηνταπλάσια κρούσματα, έχουμε ακόμη περισσότερο κίνδυνο να δώσουμε την ελευθερία στον ιό να αλλάζει. Τι κάνει ο ιός; Κάθε μερικούς μήνες αλλάζει τόσο, ώστε να κάνει καινούργιο κύμα. Ο αρχικός ιός της Γουχάν άλλαξε μπροστά στα μάτια μας και δεν το θυμάται κανένας, έγινε 614. Ο 614 στην Ευρώπη έγινε το "αγγλικό στέλεχος", η Άλφα. Μετά η Δέλτα, μετά η Όμικρον, μετά η Όμικρον 2 ... τώρα έχουμε την Όμικρον 5. Αυτοί είναι όλοι καινούργιοι, διαφορετικοί ιοί. Διώχνουν ο ένας τον προηγούμενο και κάνουν καινούργιες επιδημίες, χτυπούν καινούργια θύματα. Μέχρι πότε θα αντέξουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη; Να την παθαίνουμε με τον ίδιο τρόπο;» αναρωτήθηκε.

Όπως τόνισε, «ήδη ξέρουμε και μπορώ να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα, θα φανεί τους επόμενους μήνες, η Όμικρον 5 είναι πολύ πιο παθογόνος από την αρχική Όμικρον. Κάνει υψηλότερο ιικό φορτίο. Θα κάνει βαρύτερη ασθένεια. Θα αφήσει πάρα πολλούς ανθρώπους που δεν θα καταλήξουν αλλά θα την περάσουν βαριά, θα τους αφήσει ίσως με αναπηρίες ... πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είναι καλύτερο να μην νοσήσουμε, παρά να τρέχουμε πίσω από τον ιό και να προσπαθούμε να γιατρευτούμε. "Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν", το έλεγαν οι πρόγονοί μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, γιατί δεν μπορούμε να το ακολουθήσουμε κι εμείς με μερικά ανώδυνα πράγματα, όπως να φοράμε μάσκα και να προστατευόμαστε από εσωτερικούς χώρους και πολυκοσμίες;».

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.