kalomen834

stimolo BANNER 1

Δεν είναι μόνο ο Μητσοτάκης ο β΄, είναι το όλον! (του Θανάση Σκαμνάκη)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η κοινωνική πρακτική έχει προβάλλει κάποια μοντέλα συμπεριφοράς που σπάνια  διαψεύδονται. Ας πούμε, αν ένας ανίκανος ή ακόμη χειρότερα, μικρόνους, ανόητος, άνθρωπος

αναλάβει εξουσία, την οποιαδήποτε, τότε μετατρέπεται σε ιταμό δυνάστη, στρέφεται εναντίον εκείνων που θεωρεί ικανότερους από αυτόν και συνεπώς ανταγωνιστές, γίνεται αλαζόνας απέναντι ακόμη και σε εκείνους που τον ευεργέτησαν, και εν τέλει συντρίβεται με κρότο.

Αν αυτό αφορά μια σοβαρή εξουσία, π.χ. την πρωθυπουργία μιας χώρας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο «θεαματικά», όσο και δραματικά.

Η περιγραφή μπορεί να προσεγγίζει τα συμβαίνοντα στη μικρή μας χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Όσοι μιλούσαν έτσι κι αλλιώς κατά του Μητσοτάκη του β΄, βρήκαν την ευκαιρία να δικαιωθούν.

Όσοι δεν μιλούσαν ως τώρα, βρήκαν αφορμή να ξεσπαθώσουν χρησιμοποιώντας λέξεις και εκφράσεις όσο γίνεται πιο αιχμηρές και απαξιωτικές. Δρυός πεσούσης… Και επί του προκειμένου ο πίπτων δεν είναι ούτε θάμνος, αλλά παριστάνει το αειθαλές!

Και κάποιοι από εκείνους που τον υποστήριζαν σπεύδουν τώρα να αλλάξουν ρότα.

Όλα αυτά συνιστούν την ορατή πραγματικότητα και προοιωνίζονται μια παταγώδη πτώση.

Που είναι όμως η παγίδα (γιατί παγίδες στήνονται παντού):

Μερικές φορές το ορατό και το εκκωφαντικό τείνουν να σκιάζουν και να σιωπούν το αόρατο και το υπόρρητο. Το θορυβώδες να αποκρύπτει ή να επεξεργάζεται καταλλήλως το ουσιώδες.

Ο Μητσοτάκης β΄είναι δημιούργημα ενός συστήματος που τον ανέδειξε, τον έφερε πρωθυπουργό, του υπαγόρευσε τι θα κάνει, εκείνος τα έκανε όλα, και τώρα, ως φαίνεται, τον θεωρεί τελειωμένο χαρτί. Σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχει αναγνώριση, ευγνωμοσύνη ή έστω επιείκεια. Φυσικά ο εν λόγω αποκόμισε τα οφέλη από την παρουσία του στην εξουσία (καθώς όπως καταλάβαμε πιστεύει ακράδαντα πως η εξουσία είναι μπίζνα) και συνεπώς δεν μπορεί, δεν δικαιούται, να θεωρεί αχάριστους τους πολιτικούς πιστωτές του. 

Περιλαμβάνουμε σε αυτούς όλους, τις οικογένειες της ελληνικής ολιγαρχίας, τους εφοπλιστές, την αμερικάνικη κυβέρνηση και τον εδώ πρεσβευτή, τους κύκλους της Ε.Ε.…

Όμως η έκρηξη της οργής κατά Μητσοτάκη β΄, δικαιολογημένη ασφαλώς, κινδυνεύει (αν και από κάποιους γίνεται με συγκεκριμένο σκοπό) να αποκρύπτει αυτούς ακριβώς τους κύκλους που αίροντας, όταν και με τον τρόπο που θέλουν, την εμπιστοσύνη στον τρέχοντα πρωθυπουργό ετοιμάζουν με τις ίδιες βλέψεις και τις ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες τον ερχόμενο.

Θυμίζω απλώς, πως το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση (διάβαζε η Γερμανία) επέλεξε να αρνηθεί στον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την εκταμίευση του δανείου, προκειμένου να ασκήσει πίεση και να υποτάξει την ερχόμενη κυβέρνηση του  ΣΥΡΙΖΑ στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της. Και πέτυχε με αυτό όχι μόνο την διαρκή υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την καθήλωση του μαζικού λαϊκού κινήματος, που επένδυσε τις ελπίδες του στην κυβερνητική αλλαγή και στον Τσίπρα.

Κινδυνεύει επίσης, η έκρηξη της οργής κατά Κυριάκου, να αποκρύψει το γεγονός πως οι μηχανισμοί παρακολούθησης δεν είναι σύμπτωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη β΄, όσο κι αν πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις τώρα, αλλά, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) μια επίδοση ολόκληρης της σύγχρονης διακυβέρνησης - οι 55 παρακολουθήσεις του 2005 έγιναν 4.871 το 2015 και έφτασαν τις 11.113 το 2018 (δηλ. κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), και 11.680 το 2019 (οπότε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιράστηκαν το χρόνο και τη δόξα!)και έκτοτε, βέβαια, εκτοξεύτηκαν.

Δηλαδή να αποκρύψει πως το καθεστώς επιτήρησης είναι το μοντέλο λειτουργίας του συστήματος. Με όλες τις μορφές. Το Predatorείναι ένα υποσύνολο των μηχανισμών της αμερικανικής NSAπου παρακολουθεί, αποθηκεύει, επεξεργάζεται και έχει προς διάθεση και αξιοποίηση όποτε χρειαστεί τις τηλεφωνικές και προσωπικές επικοινωνίες, φωτογραφίες, αγορές, προτιμήσεις, γούστα και ό,τι αφορά την προσωπική δράση των κατοίκων όλου σχεδόν του πλανήτη(είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό το βιβλίου του Μπάρτον Γκέρμαν, Σκοτεινός Καθρέφτης, εκδ. Καστανιώτη, όπου περιγράφει την περίπτωση του Εντουαρντ Σνόουντεν) 

Κινδυνεύει τέλος να παρακάμψει (και εν τέλει να αθωώσει) τη γενική τάση του νεοφιλελεύθερου πολιτικού μοντέλου προς υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών, περιστολή των ελευθεριών, περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών, πρωτίστως των εργαζομένων, στο όνομα της ασφάλειας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, εν τέλει της ελευθερίας των κερδών του μεγάλου πλούτου. 

Φυσικά είναι δικαιολογημένη η οργή κατά Μητσοτάκη β΄, καθώς η τριετής ως τώρα διακυβέρνηση συσσώρευσε πλείστα δεινά στην ελληνική κοινωνία, τους εργαζόμενους, τη νεολαία. Και η προσωπική ευθύνη του ανεπαρκούς και υποτακτικού πρωθυπουργού δεν είναι αμελητέα.   

Ο Μητσοτάκης β΄ παίζει τώρα το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου», αλλά είναι το αστικό σύστημα που μας κλέβει, δουλειές, λεφτά και ζωή.

Όσο αυτό το ξεχνάμε ετοιμάζεται στο παρασκήνιο– και ετοιμαζόμαστε κι εμείς να τον καταπιούμε κι αυτόν - ο επόμενος «χρήσιμος», ηλίθιος ή (ακόμα χειρότερα γιατί μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός) έξυπνος!

ΠΗΓΗ: www.kommon.gr

Δημοφιλή Νέα

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)


Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τ…

Φθινόπωρο 2022 / Αγρότες Μεσοβούνου Εορδαίας, πρόσωπα σκυθρωπά, βλέμμα γεμάτο προβληματισμό...
Με Μιχαηλίδου και Χατζηπαυλίδη συμμετείχε στο τουρνουά Καστοριάς ο Όμιλος Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης:

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: "Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση"


Συμμετέχουμε στη σύσκεψη εργατικών σωματείων και άλλω…

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας


Αλλάζουν από αύριο Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής η…

LACTATIONLAND το Συμβουλευτικό Κέντρο Θηλασμού στην Κοζάνη από την Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού (IBCLC) παιδίατρο Εύη Θώμου
Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)

Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)


Ας κάνουμε μια αρχή για το καλό του τόπου. Να βάλουμε τη…

«ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και δεν θέλω αντιρρήσεις»...

«ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και δεν θέλω αντιρρήσεις»...


Το λένε οι ειδήσεις των οχτώ, των εννέα, οι εκπομπές των…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα