stimolo BANNER 1

imerodromos.gr | Το ΝΑΤΟ ενώνει: Υπέρ της ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας ψήφισαν στην Βουλή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μπορεί το θέμα των υποκλοπών να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όμως φαίνεται πως το ΝΑΤΟ ενώνει.

Αυτό ξεκαθαρίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου τα τρία κόμματα εγκατέλειψαν τις κορώνες περί «ανεύθυνης συμπεριφοράς» (ΝΔ) και «δημοκρατικών μετώπων» (ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να συμπλεύσουν υπερψηφίζοντας το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Θυμίζουμε ότι για την ένταξη νέων χωρών στην συμμαχία απαιτείται η έγκριση των κοινοβουλίων όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Έτσι λοιπόν και τα τρία κόμματα φρόντισαν να σχηματίσουν μία σαφέστατη πλειοψηφία. Αυτά παρά το γεγονός ότι στην προενταξιακή περίοδο είναι γνωστό το «παζάρι» που υπήρξε ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, τις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία που απειλούσε με βέτο για την συγκεκριμένη ένταξη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «εμείς θεωρούμε ότι, όπως την μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων, έχουμε να κερδίσουμε και εμείς ως Ελλάδα από την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά κυρίαρχη επιλογή των λαών τους στη βορειοατλαντική συμμαχία. Και όχι μόνο στα στενά θέματα τα αμυντικά αλλά και σε ευρύτερα θέματα για τα οποία η χώρα μας εκδηλώνει ενδιαφέρον».

Νωρίτερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός …έπλεξε το εγκώμιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως οργανισμού που προάγει την δημοκρατία και την ελευθερία. Όπως ισχυρίστηκε «η διεύρυνση της Συμμαχίας με νέα μέλη συνιστά ουσιαστικά μια εμβάθυνση της κοινής αρχιτεκτονικής ασφαλείας για την περιοχή της Ευρώπης. Ειδικά δε όταν τα προς ένταξη μέρη είναι ώριμες και προηγμένες κοινοβουλευτικά δημοκρατίες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία και με ισχυρές στρατιωτικές υποδομές, τότε η συμμαχία ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, όμως, είναι και μια ισχυροποίηση των αξιών που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ, όπως δηλαδή η δημοκρατία, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, η πίστη στο διεθνές δίκαιο». Υποστήριξε ότι η συμμαχία «είναι αυτή που στέκεται απέναντι σε κάθε και θα σταθεί απέναντι σε κάθε φωνή αναθεωρητισμού, σε κάθε σκέψη περί αλλαγής συνόρων δια της ωμής βίας. Που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τις θεμελιώδεις αξίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου».

Ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή του και τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει πως «οι περιπτώσεις Σουηδίας και Φινλανδίας είναι σαφώς διακριτές από  άλλες – Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία- ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, γιατί αποτελούν μία αμυντική αντίδραση αυτών των χωρών στο μείζον γεγονός του πολέμου και της ρωσικής εισβολής. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο έντονο τρόπο και από την ρωσική πλευρά, όπως είχε αντιμετωπιστεί η προοπτική της ένταξης της Ουκρανίας. Επιπλέον θεωρούμε, ότι η συμμετοχή αυτών των δύο χωρών δεν πρόκειται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δικά μας εθνικά συμφέροντα». Μάλιστα προκειμένου να αιτιολογήσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη περισσότερο είπε πως «ένα θέμα που πρέπει να συνεκτιμηθεί, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο για την επιλογή μας, είναι ότι η ένταξη των δύο αυτών χωρών φαίνεται να έχει μαζική λαϊκή υποστήριξη, μολονότι από την Αριστερά είχε ζητηθεί να γίνει προς τούτο δημοψήφισμα στη Σουηδία, χωρίς να γίνει δεκτό από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα».

Πανηγυρικά υποδέχθηκε την σύμβαση το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνει στην έναρξη της ομιλίας του: «Σπεύδω να πω ότι από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα με την αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολλά στελέχη από τον χώρο και εγώ δηλώσαμε ότι είμαστε θετικοί. Άρα, σπεύδω να σας πω ότι θα ψηφίσουμε υπέρ».

Την σύμβαση για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας καταψήφισαν το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης δήλωσε ότι η προσχώρηση «αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη. Επικυρώνεται και από την Ελλάδα αυτό που ξεκίνησαν οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις σε Σουηδία και Φινλανδία, δηλαδή, η ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης των κρατών τους στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας την από δεκαετιών πολιτική επιλογή όλων των προκατόχων τους, ομοϊδεατών και μη, περί μη ένταξης. Είναι μάλιστα τόσο προοδευτικές αυτές οι κυβερνήσεις, που στον βωμό αυτό, αποφάσισαν ακόμα και να συνεργαστούν με την Τουρκία, προκειμένου να αποσπάσουν τη στήριξή της στο αίτημά τους για την έκδοση διωκόμενων απ’ αυτή δήθεν τρομοκρατών, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα, πώς κατανοούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επισήμανε παράλληλα ότι «έχει καταρριφθεί και μάλιστα πολλές φορές στο παρελθόν ο μύθος ότι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και οι συμμαχίες τους μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, να υποστηρίξουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Κύπρου. Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτά που καθορίζουν τις σχέσεις και τον συσχετισμό και όχι οι διαφορές διακηρύξεις σας που εύκολα γίνονται φτερό στον άνεμο».

Από την πλευρά του Μέρα 25 η Σοφία Σακοράφα τόνισε πως «καλούμαστε να ψηφίσουμε για την σκανδιναβική διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το κρίσιμο ερώτημα. Θέλουμε να ενισχύσουμε ένα τέτοιο επικίνδυνο Οργανισμό για να κλιμακωθεί η σύγκρουση Δύσης με Ρωσία πλέον και στη Βόρεια Ευρώπη, για να περικυκλωθεί ακόμα περισσότερο η Ρωσία τώρα και με νατοϊκές Δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία, για να περιοριστεί η Ρωσία στη Βαλτική, για να διευρυνθεί η νατοϊκή παρουσία στον Αρκτικό ωκεανό».

Στα …αξιομνημόνευτα της χθεσινής συνεδρίασης αξίζει να καταγραφεί η αναφορά του Νίκου Δένδια στην πολιτική θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν και συγκεκριμένα η εκτίμηση του ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Λενινισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών «ο Πρόεδρος Πούτιν -και αυτό αν μου επιτρέπει το Κομμουνιστικό Κόμμα να του το παρατηρήσω- έχει διαφοροποιηθεί από τον λενινιστικό διεθνισμό. Ο λενινιστικός διεθνισμός δεν είναι η άποψη την οποία ακολουθεί ο Πρόεδρος Πούτιν. Ο Πρόεδρος Πούτιν ακολουθεί την άποψη του RusskiyMir,  του ρωσικού κόσμου, τον οποίο υπερασπίζεται».

ΠΗΓΗ: www.imerodromos.gr

Δημοφιλή Νέα

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων www.kozani…

Καθ'οδόν για την Τετραήμερη πολύ-εκδρομή στην Αθήνα ο σύλλογος
Θεατρική Ποντιακή παράσταση «Ανάσπαλτος Πατρίδα - Ανέβζηγος Αροθυμία» Σάββατο 10 - Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας (video)
Α! κύριε, κύριε Μαλακάση... Κώστας Καρυωτάκης (αφιερωμένο σε όλους τους σύγχρονους Μαλακάσιδες Κοζάνης Πτολεμαΐδας και περιχώρων...)
Ακρινή Κοζάνης 72 % ΝΑΙ στη μετεγκατάσταση! | ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν μια απάντηση στους κατοίκους (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Το ντοκιμαντέρ του Κοζανίτη σκηνοθέτη Χρήστου Μπάρμπα
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η φλόγα της εξέγερσης καίει 14 χρόνια μετά

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η φλόγα της εξέγερσης καίει 14 χρόνια μετά


Μια μαθήτρια του 2008, η Νεφάλη Μπίρμπα, και ένας μαθητής …

Θάνατος μαθητή στις Σέρρες: Δεν είναι ατύχημα - Είναι έγκλημα

Θάνατος μαθητή στις Σέρρες: Δεν είναι ατύχημα - Είναι έγκλημα


Ο τραγικός θάνατος του μαθητής της Στ’ τάξης στο 9ο δημ…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα