pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

imerodromos.gr | Το ΝΑΤΟ ενώνει: Υπέρ της ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας ψήφισαν στην Βουλή ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μπορεί το θέμα των υποκλοπών να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όμως φαίνεται πως το ΝΑΤΟ ενώνει.

Αυτό ξεκαθαρίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου τα τρία κόμματα εγκατέλειψαν τις κορώνες περί «ανεύθυνης συμπεριφοράς» (ΝΔ) και «δημοκρατικών μετώπων» (ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να συμπλεύσουν υπερψηφίζοντας το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Θυμίζουμε ότι για την ένταξη νέων χωρών στην συμμαχία απαιτείται η έγκριση των κοινοβουλίων όλων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Έτσι λοιπόν και τα τρία κόμματα φρόντισαν να σχηματίσουν μία σαφέστατη πλειοψηφία. Αυτά παρά το γεγονός ότι στην προενταξιακή περίοδο είναι γνωστό το «παζάρι» που υπήρξε ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, τις δύο σκανδιναβικές χώρες και την Τουρκία που απειλούσε με βέτο για την συγκεκριμένη ένταξη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «εμείς θεωρούμε ότι, όπως την μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων, έχουμε να κερδίσουμε και εμείς ως Ελλάδα από την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά κυρίαρχη επιλογή των λαών τους στη βορειοατλαντική συμμαχία. Και όχι μόνο στα στενά θέματα τα αμυντικά αλλά και σε ευρύτερα θέματα για τα οποία η χώρα μας εκδηλώνει ενδιαφέρον».

Νωρίτερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιβανός …έπλεξε το εγκώμιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ως οργανισμού που προάγει την δημοκρατία και την ελευθερία. Όπως ισχυρίστηκε «η διεύρυνση της Συμμαχίας με νέα μέλη συνιστά ουσιαστικά μια εμβάθυνση της κοινής αρχιτεκτονικής ασφαλείας για την περιοχή της Ευρώπης. Ειδικά δε όταν τα προς ένταξη μέρη είναι ώριμες και προηγμένες κοινοβουλευτικά δημοκρατίες, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία και με ισχυρές στρατιωτικές υποδομές, τότε η συμμαχία ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, όμως, είναι και μια ισχυροποίηση των αξιών που πρεσβεύει το ΝΑΤΟ, όπως δηλαδή η δημοκρατία, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, η πίστη στο διεθνές δίκαιο». Υποστήριξε ότι η συμμαχία «είναι αυτή που στέκεται απέναντι σε κάθε και θα σταθεί απέναντι σε κάθε φωνή αναθεωρητισμού, σε κάθε σκέψη περί αλλαγής συνόρων δια της ωμής βίας. Που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και τις θεμελιώδεις αξίες του σύγχρονου δυτικού κόσμου».

Ναι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή του και τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει πως «οι περιπτώσεις Σουηδίας και Φινλανδίας είναι σαφώς διακριτές από  άλλες – Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία- ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, γιατί αποτελούν μία αμυντική αντίδραση αυτών των χωρών στο μείζον γεγονός του πολέμου και της ρωσικής εισβολής. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, δεν έχουν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο έντονο τρόπο και από την ρωσική πλευρά, όπως είχε αντιμετωπιστεί η προοπτική της ένταξης της Ουκρανίας. Επιπλέον θεωρούμε, ότι η συμμετοχή αυτών των δύο χωρών δεν πρόκειται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δικά μας εθνικά συμφέροντα». Μάλιστα προκειμένου να αιτιολογήσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη περισσότερο είπε πως «ένα θέμα που πρέπει να συνεκτιμηθεί, αλλά δεν είναι το κυρίαρχο για την επιλογή μας, είναι ότι η ένταξη των δύο αυτών χωρών φαίνεται να έχει μαζική λαϊκή υποστήριξη, μολονότι από την Αριστερά είχε ζητηθεί να γίνει προς τούτο δημοψήφισμα στη Σουηδία, χωρίς να γίνει δεκτό από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα».

Πανηγυρικά υποδέχθηκε την σύμβαση το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Λοβέρδο να δηλώνει στην έναρξη της ομιλίας του: «Σπεύδω να πω ότι από την πρώτη στιγμή που ετέθη το ζήτημα με την αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολλά στελέχη από τον χώρο και εγώ δηλώσαμε ότι είμαστε θετικοί. Άρα, σπεύδω να σας πω ότι θα ψηφίσουμε υπέρ».

Την σύμβαση για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας καταψήφισαν το ΚΚΕ και το Μέρα 25. Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης δήλωσε ότι η προσχώρηση «αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη. Επικυρώνεται και από την Ελλάδα αυτό που ξεκίνησαν οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις σε Σουηδία και Φινλανδία, δηλαδή, η ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης των κρατών τους στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας την από δεκαετιών πολιτική επιλογή όλων των προκατόχων τους, ομοϊδεατών και μη, περί μη ένταξης. Είναι μάλιστα τόσο προοδευτικές αυτές οι κυβερνήσεις, που στον βωμό αυτό, αποφάσισαν ακόμα και να συνεργαστούν με την Τουρκία, προκειμένου να αποσπάσουν τη στήριξή της στο αίτημά τους για την έκδοση διωκόμενων απ’ αυτή δήθεν τρομοκρατών, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα, πώς κατανοούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Επισήμανε παράλληλα ότι «έχει καταρριφθεί και μάλιστα πολλές φορές στο παρελθόν ο μύθος ότι τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη και οι συμμαχίες τους μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, να υποστηρίξουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή της Κύπρου. Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι αυτά που καθορίζουν τις σχέσεις και τον συσχετισμό και όχι οι διαφορές διακηρύξεις σας που εύκολα γίνονται φτερό στον άνεμο».

Από την πλευρά του Μέρα 25 η Σοφία Σακοράφα τόνισε πως «καλούμαστε να ψηφίσουμε για την σκανδιναβική διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το κρίσιμο ερώτημα. Θέλουμε να ενισχύσουμε ένα τέτοιο επικίνδυνο Οργανισμό για να κλιμακωθεί η σύγκρουση Δύσης με Ρωσία πλέον και στη Βόρεια Ευρώπη, για να περικυκλωθεί ακόμα περισσότερο η Ρωσία τώρα και με νατοϊκές Δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία, για να περιοριστεί η Ρωσία στη Βαλτική, για να διευρυνθεί η νατοϊκή παρουσία στον Αρκτικό ωκεανό».

Στα …αξιομνημόνευτα της χθεσινής συνεδρίασης αξίζει να καταγραφεί η αναφορά του Νίκου Δένδια στην πολιτική θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν και συγκεκριμένα η εκτίμηση του ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Λενινισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών «ο Πρόεδρος Πούτιν -και αυτό αν μου επιτρέπει το Κομμουνιστικό Κόμμα να του το παρατηρήσω- έχει διαφοροποιηθεί από τον λενινιστικό διεθνισμό. Ο λενινιστικός διεθνισμός δεν είναι η άποψη την οποία ακολουθεί ο Πρόεδρος Πούτιν. Ο Πρόεδρος Πούτιν ακολουθεί την άποψη του RusskiyMir,  του ρωσικού κόσμου, τον οποίο υπερασπίζεται».

ΠΗΓΗ: www.imerodromos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.